gaviaal

Een paar lelijke dieren die er op aarde leven

Sommige dieren op aarde worden als lelijk beschouwd vanwege hun bizarre uiterlijke kenmerken. Voorbeelden zijn de blobvis met zijn vreemde kop, de enge aye-aye met grote ogen, de onaantrekkelijke gieren met hun harige kop, de haarloze naakte molrat met opvallende tanden, en de gaviaal met zijn extreem langwerpige bek. Deze dieren hebben allemaal unieke eigenschappen die hun uiterlijk minder aantrekkelijk maken.

Niet iedereen is moeders mooiste en bij dieren kun je dit ook zien. Er zitten namelijk soms een paar dieren tussen die niet zo knap, mooi of schattig zijn. Het zegt niks over de persoonlijkheid van zo’n beest, maar het kan gebeuren dat dieren lelijk zijn. Dit heeft te maken met hun postuur, hoofd of juist hun textuur wat hun lelijk maakt. Hieronder hebben we een rijtje met dieren die niet moeders mooiste zijn.

Blobvis

Als eerste een vis die in de zee leeft, de blobvis. De blobvis is grote vis met een hele gekke kop. Normaal gesproken herken je een vis aan de kieuwen en hun vinnen. Bij een blobvis ziet dat er net wat anders uit. Het lijkt alsof deze vis een hele grote neus heeft, met een ingevallen mond. Ook heeft de vis geen skelet waardoor het lijkt alsof er een hoopje slijm ligt. Op die manier ziet het er gek uit en is het dus niet moeders mooiste. Een blobvis komt voornamelijk voor in de diepe wateren en stranden bij Australië en Tasmanië. De vis kan tot wel honderddertig jaar oud worden en daarom is het een bijzonder en grappig dier om te zien. 

Aye-aye 

Naast de blobvis zijn er natuurlijk meer dieren, die niet helemaal passen bij de schoonheid die wij mensen kennen. Het is geen mooi dier, maar eerder een heel eng dier. Dit beestje stamt af van de maki’s maar is in het donker een verschijning die je niet wilt treffen. Zo heeft het beestje hele grote ogen, waardoor het een gek gezicht krijgt. Daarnaast is het lijfje van de maki ook niet heel groot, waardoor kop en lijf niet in verhouding staat. Daardoor is het een gek beest met een minder mooi uiterlijk. Verder is het niet een groot dier en kun je ze vooral vinden op het eiland Madagaskar. 

Gier

De gier is een van de lelijkste vogels op aarde. Het heeft namelijk een gekke lichaamsverhouding: zijn lichaam is groot, met daarop een kleine, harige kop. Gieren zijn roofvogels die voornamelijk kadavers eten. Dat maakt gieren niet alleen lelijke, maar ook nog eens hele vieze dieren. Gieren leven verspreid over de wereld, maar komen voornamelijk voor in gebieden zoals Azië, Afrika en zelfs in het zuiden van Europa.

gier

Naakte molrat 

Een naakte molrat kan natuurlijk ook zeker niet in dit rijtje ontbreken, voor de mensen die dit beestje kennen, snappen het misschien wel. Het dier heeft namelijk helemaal geen haar. Het is dus een heel gek gezicht als je deze tegenkomt. De naakte molrat staat bekend om zijn gekke uiterlijk zonder haar, maar ook zijn tanden zijn van groot formaat. Zo heeft hij twee tanden die ver uitsteken dan de rest. Over het algemeen eet een naakte molrat vooral wortels van planten aangezien het een echte vegetariër is. Een naakte molrat is een grappig beeld om te zien en het is dus ook zeker de moeite waard om dit knaagdier een keer te gaan spotten.

Gaviaal 

Heb jij weleens gehoord van een gaviaal? Een gaviaal heeft veel weg van een krokodil en het is ook zeker een krokodillensoort, alleen zit het grootste verschil ‘m in de bek van de gaviaal. En dat maakt de gaviaal ook meteen zo lelijk. De bek van een gaviaal is namelijk enorm langwerpig, en dat geeft een grappig gezicht. De gaviaal komt voornamelijk voor in het zuiden van Azië en dan voornamelijk rondom de rivieren in dit gebied.

Veelgestelde vragen over de lelijkste dieren

Wat zijn enkele van de lelijkste dieren op aarde?

Voorbeelden van lelijke dieren zijn onder andere de blobvis, de aye-aye, de naakte molrat en de gaviaal.

Wat maakt deze dieren lelijk?

Deze dieren worden vaak als lelijk beschouwd vanwege hun bizarre uiterlijke kenmerken, ongebruikelijke anatomie of vreemde gedragingen.

Hebben deze dieren enig nut in de natuurlijke wereld?

Ja, zelfs lelijke dieren spelen vaak een belangrijke rol in hun ecosystemen, zoals het opruimen van aas, bestuiven van planten, of het reguleren van prooidieren.

Welk dier staat bekend als de lelijkste vis ter wereld?

De blobvis wordt vaak genoemd als de lelijkste vis ter wereld vanwege zijn papperige, gezichtsloze uiterlijk.

Waar komt de aye-aye voor en waarom wordt hij als lelijk beschouwd?

De aye-aye is inheems in Madagaskar en wordt als lelijk beschouwd vanwege zijn grote oren, lange vingers en bizar uiterlijk.

Welke rol spelen gieren in de natuur en waarom worden ze als lelijk gezien?

Gieren spelen een cruciale rol bij het opruimen van aas en het voorkomen van ziekteverspreiding. Ze worden als lelijk beschouwd vanwege hun kale kop en aasetergedrag.

Wat zijn enkele unieke eigenschappen van de naakte molrat?

Naakte molratten hebben geen vacht, grote voortanden en leven ondergronds in kolonies met een koningin, net als bijen of mieren.

Waar komt de gaviaal voor en waarom wordt hij als lelijk beschouwd?

De gaviaal leeft in riviersystemen van Zuid-Azië en wordt als lelijk beschouwd vanwege zijn lange, smalle snuit met scherpe tanden.

Zijn er andere lelijke dieren die het vermelden waard zijn?

Ja, er zijn veel andere dieren met eigenaardige uiterlijke kenmerken, zoals de axolotl, de monniksvis en de narwal.

Wat kunnen we leren van deze lelijke dieren?

Deze dieren herinneren ons eraan dat schoonheid subjectief is en dat alle dieren een rol spelen in de complexiteit van het leven op aarde, ongeacht hun uiterlijk. Het is belangrijk om respect voor alle diersoorten te hebben, ongeacht hoe ze eruitzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *