hond poot verstuikt

Wat moet ik doen als mijn hond zijn poot verstuikt?

Merk je dat jouw hond zich heeft bezeerd tijdens het rennen of tijdens het spelen? Dan kan het zijn dat jouw hond zijn poot heeft verstuikt. Dit kan erg pijnlijk zijn voor jouw hond. Wat je kunt doen als jouw hond zijn poot heeft verstuikt, zetten we hieronder voor je neer.

Herken de symptomen van een verstuikte poot

Allereerst is het goed om de symptomen van een verstuikte poot te herkennen voordat je eventuele conclusies gaat trekken. Zo kun je een verstuikte poot bijvoorbeeld herkennen aan mank lopen, of kreupelheid. Ook kan het zijn dat het pootje van jouw hond iets opgezwollen is of dat de hond aangeeft dat dit pijnlijk is door bijvoorbeeld te piepen. Het kan ook zijn dat jouw hond plotseling op drie poten begint te lopen, aangezien het overige pootje te pijnlijk is. Al deze tekenen kunnen erop wijzen dat het pootje van jouw hond verstuikt is.

hond verstuikt pootje

Zorg voor de veiligheid van jezelf en je hond

Het is belangrijk dat, als je merkt dat jouw hond last heeft van zijn pootje, je ervoor zorgt dat de omgeving veilig is voor jouw hond om verdere schade te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw hond niet gaat rennen, of dat andere huisdieren graag willen spelen met de hond en daarmee misschien zijn pijnlijke pootje wordt belast. Zorg er ook voor dat jouw hond zich op zijn gemak voelt ondanks de pijn. Voorkom bijvoorbeeld dat jouw hond agressief gaat reageren, maar juist kalm blijft. Wees er in dit soort tijden vooral voor jouw hond.

Raadpleeg een dierenarts

Vervolgens is het belangrijk om de dierenarts in te schakelen als je merkt dat jouw hond zijn poot heeft verstuikt. Een dierenarts kan je namelijk advies geven omtrent het verstuikte pootje, zodat het pootje zo snel mogelijk weer hersteld wordt. Ook kan het zijn dat de dierenarts de poot verder wil controleren: wellicht kan het ook zijn dat het pootje verwond is.

Beperk de beweging van de hond

Met een zeer pootje is het niet prettig voor jouw hond om te veel te bewegen. Zorg er daarom ook voor dat je de bewegingen beperkt. Maak bijvoorbeeld minder grote uitlaatrondes, maar zorg er natuurlijk wel voor dat jouw hond zijn behoeftes kan blijven doen.

Luister naar de dierenarts

Wellicht heeft de dierenarts een bepaald medicijn voorgeschreven die je moet geven aan jouw hond om de pijn te verlichten en het pootje te laten herstellen. Het is belangrijk om de instructies van de dierenarts op te volgen, zodat jouw hond weer gauw de oude wordt.

Houd toezicht op herstel en revalidatie

Daarnaast is het belangrijk om jouw hond goed in de gaten te houden. Herstelt de hond zich snel, of gaat het toch langzamer dan gedacht? Wellicht heeft de dierenarts ook enkele oefeningen voor de poot voorgesteld, waar je eventueel mee zou kunnen beginnen.

Plan follow-upafspraken met de dierenarts

Je kunt contact met de dierenarts blijven houden over hoe het nu gaat met het pootje van de hond. Door een follow-upafspraak te maken controleer de dierenarts nogmaals de poot van jouw hond, en checkt de dierenarts of het pootje herstelt zoals gewenst.

Veelgestelde vragen over een verstuikt pootje bij een hond

Wat zijn de symptomen van een verstuikte poot bij mijn hond?

Symptomen zijn onder meer kreupelheid, zwelling, pijn, vermijden van gewicht op de poot en mogelijk piepende geluiden van pijn.

Wat moet ik als eerste doen als ik vermoed dat mijn hond zijn poot heeft verstuikt?

Bel onmiddellijk je dierenarts voor advies en om een afspraak te maken voor een professionele diagnose.

Is het veilig om mijn hond te verplaatsen nadat hij zijn poot heeft verstuikt?

Probeer je hond zo min mogelijk te verplaatsen om verdere schade te voorkomen. Gebruik indien nodig een muilkorf als je hond angstig is.

Kan ik mijn hond pijnstillers geven voor de pijn?

Geef geen menselijke medicijnen aan je hond zonder overleg met je dierenarts. Volg de voorgeschreven medicatie van de dierenarts.

Moet ik de poot van mijn hond koelen?

Je kunt ijs verpakt in een doek gebruiken om de zwelling te verminderen. Breng dit gedurende 10-15 minuten per keer aan, maar leg het ijs niet rechtstreeks op de huid van je hond.

Kan ik een verband of spalk aanbrengen op de verstuikte poot?

Alleen als dit door je dierenarts wordt geadviseerd. Een verkeerd aangebracht verband kan meer schade veroorzaken.

Hoe lang duurt het voordat mijn hond herstelt van een verstuikte poot?

De hersteltijd varieert afhankelijk van de ernst van de blessure. Je dierenarts zal je hierover informeren.

Zijn er fysiotherapie-oefeningen die ik met mijn hond kan doen tijdens het herstel?

Mogelijk zal je dierenarts fysiotherapie of revalidatieoefeningen aanbevelen. Volg hun instructies nauwgezet op.

Hoe kan ik verdere verwondingen voorkomen nadat mijn hond is hersteld?

Zorg voor een veilige omgeving, vermijd ruwe speelactiviteiten en overweeg preventieve maatregelen, zoals antislipschoenen.

Moet ik follow-upafspraken plannen met de dierenarts?

Ja, het is belangrijk om de voortgang van het herstel met je dierenarts te bespreken en hun instructies te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *