ringstaartmaki

Alles over de ringstaartmaki

De ringstaartmaki is een opvallende primatensoort te vinden in Madagaskar, bekend om zijn witte en zwarte ringstaart. Ze leven in hoge loofbomen, eten een gevarieerd dieet, hebben een grijze vacht en grote ogen. Er zijn verschillende soorten maki’s, waaronder de zwarte maki. Maki’s behoren tot de primatenfamilie en zijn endemisch voor Madagaskar en omliggende eilanden.

Je hebt ‘m vast weleens in de dierentuin gespot: de ringstaartmaki. Hij doet eer aan zijn naam, omdat zijn staart inderdaad opvalt. Zo lijkt het net alsof er allerlei ringen om de staart van de maki zitten. Naast dat ringstaartmaki leeft in menig dierentuin, leeft deze natuurlijk ook nog in het wild. Alles over de ringstaartmaki, zetten we hieronder voor je op een rij.

Leefgebied en omgeving

Voordat we verder op de ringstaartmaki zelf kunnen focussen, is het natuurlijk leuk om te kijken waar ze vandaan komen. Zo kun je ze alleen maar spotten in Madagaskar. Ze zijn voornamelijk te vinden in hoge loofbomen, waar ze ook makkelijk in kunnen klimmen. Een bekende ringstaartmaki is King Julien uit de film Madagaskar. Zo kun je dus precies zien waar ze leven en hoe het in elkaar steekt. Een ringstaartmaki kun je ook in Nederland spotten, alleen dan niet in het wild. Zo is het beestje te vinden in de dierentuin en kun je zonder problemen ze een keer een bezoekje brengen. Op die manier kun je precies zien hoe ze leven.

feiten ringstaartmaki

Voedsel

Ringstaartmaki’s eten van alles. Zo houden ze van zowel groenten als van vlees. Ze hebben dus in principe een uitgebreid dieet dat bestaat uit bladeren, vruchten en dieren. Vooral de tamarindeboom is een lekkernij van de ringstaartmaki. Een bijzonder feitje: wist je dat de ringstaartmaki eigenlijk heel weinig drinkt? Zo vinden ze al genoeg vocht in in hun voedsel. De ringstaartmaki is niet het enige dier die dit heeft, ook de koala drinkt bijna niet. 

Uiterlijk

Het uiterlijk van een ringstaartmaki is heel gemakkelijk te herkennen. Zo heeft het een mooie grijze vacht met een hele aparte staart, vandaar ook de naam. De staart van een ringstaartmaki is namelijk wit met zwart in ringen om de staart heen. Op die manier kun je de maki goed herkennen. Daarnaast heeft het dier een grijze vacht en mooie grote ogen. Een ringstaartmaki kun je ook vinden in de Beekse Bergen. Zo kun je dus precies kijken hoe ze eruit zien en kun je van deze interessante beesten genieten.

Alles over de maki 

Naast de ringstaartmaki, bestaan er nog veel meer verschillende soorten maki’s. Zo heb je bijvoorbeeld ook de zwarte maki: een maki die volledig zwart van kleur is. Dit maakt dat de zwarte maki een vrij angstaanjagend uiterlijk heeft. De ringstaartmaki is overigens wel een van de grootste soorten van zijn familie. Maki’s behoren tot de primaten – waar ook de apen tot behoren. Net zoals de ringstaartmaki kun je alleen maar maki’s spotten op Madagaskar of andere eilanden in dit gebied. 

Veelgestelde vragen over de ringstaartmaki

Wat is een ringstaartmaki?

Een ringstaartmaki is een primatensoort die behoort tot de familie Lemuridae. Ze staan bekend om hun opvallende witte en zwarte ringen op hun staarten en zijn inheems in Madagaskar.

Wat eten ringstaartmaki’s?

Ringstaartmaki’s zijn omnivoren en eten een gevarieerd dieet. Ze consumeren voornamelijk fruit, bladeren, bloemen, insecten en zelfs kleine gewervelde dieren.

Hoe groot worden ringstaartmaki’s?

Volwassen ringstaartmaki’s hebben een lichaamslengte van ongeveer 39 tot 46 cm en een staartlengte van 56 tot 63 cm. Mannetjes en vrouwtjes zijn meestal vergelijkbaar in grootte.

Waar leven ringstaartmaki’s?

Ringstaartmaki’s zijn endemisch voor Madagaskar en bewonen verschillende habitats, waaronder droge bossen, struikgewas, en zelfs bergachtige gebieden.

Hoe leven ringstaartmaki’s in groepen?

Ringstaartmaki’s leven in sociale groepen, bekend als troepen, die kunnen bestaan uit enkele tientallen individuen. Deze groepen hebben een strikte hiërarchie en vertonen vaak sociaal gedrag.

Zijn ringstaartmaki’s bedreigd?

Ja, ringstaartmaki’s worden bedreigd door habitatverlies en stroperij.

Hoe communiceren ringstaartmaki’s?

Ringstaartmaki’s communiceren via vocale geluiden, lichaamstaal en geurmarkeringen. Ze hebben een scala aan vocalisaties, waaronder blaffen, piepen en krijsen.

Wat is het voortplantingsgedrag van ringstaartmaki’s?

Ringstaartmaki’s hebben een specifiek voortplantingsseizoen, waarbij vrouwtjes meestal één en soms twee jongen krijgen na een draagtijd van ongeveer 135 dagen. De verzorging van de jongen wordt gedeeld door de groepsleden.

Wat zijn natuurlijke roofdieren van ringstaartmaki’s?

Ringstaartmaki’s hebben verschillende natuurlijke roofdieren, waaronder fossa’s, slangen, roofvogels en sommige zoogdieren.

Zijn ringstaartmaki’s populair in dierentuinen?

Ja, ringstaartmaki’s zijn populaire bewoners van dierentuinen over de hele wereld vanwege hun opvallende uiterlijk en interessante gedrag. Veel dierentuinen spelen ook een rol in conservatie-inspanningen voor deze soort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *