poes en kittens

Hoe gaan poezen om met hun kittens?

Heb jij weleens een bevalling van een dier meegemaakt? We kunnen in ieder geval wel zeggen dat dat iets heel bijzonders is. Denk bijvoorbeeld eens aan een bevalling van een poes met meerdere kittens. Zo worden er vaak meerdere kittens geboren waar de moeder meteen voor moet zorgen. Hoe poezen omgaan met hun kittens, zetten we hieronder voor je op een rij.

Zwangerschap en bevalling

Hoe lang de zwangerschap van een dier duurt, verschilt enorm. Zo is het ene dier maar een paar weken zwanger, terwijl het andere dier wel een ruime anderhalf jaar zwanger is zoals de olifant. Een poes is ongeveer twee maanden zwanger. Als je merkt dat jouw kat zwanger is, is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts. Deze kan jou precies vertellen wat je te wachten staat en welke maatregelen jij moet treffen. Zo moet je bijvoorbeeld een geschikte plek vinden waar jouw kat kan bevallen. Creëer bijvoorbeeld een zacht, knus plekje waar jouw poes zich op haar gemak voelt. Zorg er ook voor dat je schone doeken bij de hand hebt voor de bevalling. Ook is het belangrijk om te weten hoe je de navelstreng afbindt en hoe je de navelstreng schoon moet maken. Hier kan de dierenarts jou alles over vertellen.

Daarnaast moet je ook accepteren dat het gedrag van jouw kat kan veranderen gedurende de zwangerschap. Een kat kan namelijk in het begin aanhankelijker worden, terwijl de kat daarna afstandelijker kan worden.

katten bevalling

Direct na de geboorte

Direct na de geboorte is het belangrijk om de kittens te reinigen met schone doeken. Ook is het belangrijk om de kittens te stimuleren om te ademen en te drinken. Daarnaast komt het verzorgen van de navelstreng hier om de hoek kijken, waar de dierenarts je meer over kan vertellen. 

Na de geboorte zal het karakter van de moederpoes ook kunnen veranderen. Zo kan de poes bijvoorbeeld heel waakzaam zijn en de kittens zo goed mogelijk willen beschermen. De poes kan hierom de kittens weleens verplaatsen. Kijk er dus niet raar van op als je ziet dat de moederpoes dit doet. Dit heeft ermee te maken dat poezen dit vroeger ook deden; het heeft dus nog te maken met hun instinct. Als de moederpoes een gevaarlijke situatie opmerkt, is het normaal dat de kittens verplaatst worden om te schuilen.

Zorg en voeding

Het is belangrijk dat de kittens worden voorzien van voldoende zorg en voeding. De kittens gaan in de eerste fase vooral naar de moeder toe om daar moedermelk te kunnen drinken. Na ongeveer een maand is het belangrijk dat je de kittens speciaal kittenvoer geeft, naast de moedermelk. Ongeveer een maand later zijn de kittens helemaal gewend aan het kittenvoer. Ook is het belangrijk dat de kittens goed groeien. Het regelmatig wegen van de kittens is daardoor erg belangrijk. Ook over deze twee onderwerpen kan de dierenarts weer advies geven.

Het verlaten van het nest

Als een kitten de leeftijd van zeven weken heeft bereikt, mag de kitten officieel het nest verlaten. Toch is het goed om te benoemen dat je ook wat langer kan wachten; wacht liever nog een aantal weken langer, zodat de kitten zich vervolgens beter kan aanpassen aan de nieuwe situatie. Daarnaast zijn er ook andere situaties waarin een kat beter op een ander moment uit het nest kan worden gehaald: daarom is het belangrijk om te overleggen met de fokker wat het beste is voor de kitten, door bijvoorbeeld de situatie in het nieuwe huis te bespreken – denk bijvoorbeeld aan een huishouden met andere dieren.

Veelgestelde vragen over het gedrag van poezen met kittens

Hoe lang is de draagtijd van een kat?

De draagtijd van een poes duurt meestal ongeveer 63 tot 65 dagen.

Wanneer beginnen pasgeboren kittens te drinken bij hun moeder?

Kittens beginnen meestal onmiddellijk na de geboorte te drinken bij hun moeder, vaak binnen de eerste paar uur.

Hoe vaak moeten pasgeboren kittens worden gevoed?

Pasgeboren kittens moeten ongeveer elke 2 tot 3 uur worden gevoed, dag en nacht.

Op welke leeftijd beginnen kittens vast voedsel te eten?

Kittens beginnen meestal rond de leeftijd van 3 tot 4 weken interesse te tonen in vast voedsel.

Hoe beschermt een moederkat haar kittens tegen bedreigingen?

Een moederpoes beschermt haar kittens door ze op een veilige, afgelegen plek te houden en door waakzaam te zijn tegenover mogelijke gevaren.

Wanneer beginnen kittens te leren van hun moeder?

Kittens beginnen al vroeg te leren van hun moeder door observatie en imitatie, vaak vanaf een paar weken oud.

Hoe verloopt het spenen van kittens?

Het spenen van kittens begint meestal rond 4 tot 6 weken en omvat de geleidelijke overgang van moedermelk naar vast voedsel.

Wanneer verlaten kittens het nest van hun moeder?

Kittens beginnen meestal het nest te verlaten en onafhankelijker te worden rond de leeftijd van 8 tot 12 weken.

Wat gebeurt er met de relatie tussen een moederkat en haar kittens nadat ze het nest hebben verlaten?

Na het verlaten van het nest behouden katten meestal een positieve relatie met hun moeder, maar ze worden steeds zelfstandiger.

Kan een moederkat opnieuw zwanger worden terwijl ze nog voor haar vorige nest zorgt?

Ja, poezen kunnen opnieuw zwanger worden terwijl ze nog voor hun vorige nest zorgen. Je kunt dit voorkomen door de poes te laten steriliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *