cheetah

De snelste dieren die er bestaan

Diverse dieren op aarde vertonen indrukwekkende snelheden, zowel op land als in de lucht en het water. Cheetahs zijn de snelste landdieren, terwijl grijze wolven en gaffelbokken ook opmerkelijke snelheden kunnen bereiken. In de lucht staan slechtvalken bekend om hun duikvluchten tot 350 km/u, terwijl gierzwaluwen 100 km/u kunnen bereiken. Onder water behaalt de zwaardvis snelheden tot 100 km/u, terwijl dolfijnen, zoals tuimelaars, 40-60 km/u kunnen zwemmen. Deze snelheden helpen deze dieren bij jagen en overleven.

Er leven talloze dieren op deze wereld, en geen een dier is hetzelfde. Het ene dier is klein en traag, terwijl de ander groot en enorm snel is. En over snelheid gesproken: wat zijn eigenlijk de snelste dieren die op deze aardbol leven? In deze blog lichten we een aantal snelle dieren toe.

De snelste landdieren

Dieren zijn snel, niet allemaal natuurlijk maar er zijn genoeg landdieren te vinden die enorm hard kunnen rennen. Zo heb je bijvoorbeeld de cheetah. Dit is het snelste landdier wat wij mensen kennen. De cheetah is een katachtige en wordt ook wel jachtluipaard genoemd. Het is een heel mooi dier om te zien, hij heeft namelijk een gele ondertoon met mooie zwarte vlekken. Het is een echt roofdier en daarbij komt de snelheid natuurlijk goed van pas. Zo kan een cheetah wel 80 tot 130 kilometer per uur lopen. Dus ongeveer net zo snel als een auto op de snelweg. De katachtige kan deze snelheid echt niet lang vasthouden, maar het is een wonder om te zien. 

Grijze wolf

Naast dat een cheetah heel snel kan lopen, kan een grijze wolf ook zeker wel wat snelle kilometers maken. Zo kan een grijze wolf wel zestig kilometer per uur rennen op het land. Een grijze wolf is een prachtbeest om in het echt te zien. Ze hebben mooie ogen en zijn echt een plaatje. Je kunt ze over het algemeen zien in Europa en Azië, maar het is belangrijk dat je er niet te dicht bij in de buurt komt. De wolf en de mensen komen nog weleens in aanraking, niet dat het erg is. De wolf is namelijk vooral op zoek naar dieren die wat ouder of zwakker zijn, op die manier heeft hij een lekkere maaltijd. Een echt roofdier is het beest wel en zeker een aanrader om een keer te spotten.

De gaffelbok

Als laatste landdier in dit rijtje de gaffelbok. Deze bok kan onwijs snel rennen en daarom hoort hij ook zeker in dit rijtje thuis. De gaffelbok valt onder de antilopen waar bijvoorbeeld ook de gnoe onder valt. De gaffelbok is een mooi beest om te zien en is ook de laatst levende in het rijtje van de gaffelantilope. Deze bok kan een snelheid behalen van rond de honderd kilometer per uur en dat is ook zeker nodig. Er liggen namelijk verschillende roofdieren op de loer die wel een hapje lusten van de gaffelbok. De gaffelbok zelf is al blij met veel groen, denk hierbij aan planten met veel eiwitten en wilde bloemen.

grijze wolf

De snelste vogels

Vogels zijn al bijzonder genoeg over het feit dat ze in de lucht kunnen zweven en vliegen. Er zijn echter ook een aantal vogels die enorme snelheden kunnen behalen in de lucht. Wat de snelste vogels zijn, zetten we hieronder voor je op een rij.

Slechtvalk

Een slechtvalk, een valk die in zowat heel Nederland voorkomt, is een enorm snelle vogel. De vogel kan namelijk wel een snelheid behalen van een ruime 350 kilometer per uur! We hebben het in dit geval wel over een duikvlucht, zodat hij bijvoorbeeld zijn prooi kan grijpen. Een slechtvalk kan overigens ook snel vliegen, want daar kan de vogel een snelheid behalen van ongeveer 100 tot 150 kilometer per uur.

Gierzwaluw

Ook de gierzwaluw behoort in het lijstje van snelste vogels. Zo kan de gierzwaluw, die je op verschillende plekken in Nederland kunt spotten, ook een enorme snelheid aantikken van wel een ruime 100 kilometer per uur. Een gierzwaluw komt voornamelijk voor in plekjes waar hij zich kan verstoppen en waar hij kan broeden, en vertrekt na het broedseizoen weer naar het zonnige zuiden.

De snelste zeedieren

Op de wereld hebben we niet alleen te maken met vliegende dieren, maar zijn er ook genoeg snelle zeedieren te vinden. Hieronder hebben we twee zeedieren uitgelicht die je kunt herkennen aan hun snelheid en waar jij zeker niet tegen op kan zwemmen.

Zwaardvis

Als eerste hebben we de zwaardvis die onwijs snel kan zwemmen. De zwaardvis is een mooie vis met een snuit die lijkt op een zwaard, vandaar de naam. Je kunt de zwaardvis wellicht ook wel kennen uit een gerecht of iets anders dergelijks. Mensen eten een zwaardvis regelmatig. Toch is de zwaardvis in het water toch een stukje sneller dan wij mensen. Zo kan een zwaardvis tot wel honderd kilometer per uur zwemmen. Op die manier kan hij gemakkelijk zijn prooien vangen en van A naar B zwemmen.

Dolfijnen

Dolfijnen zien er schattig uit, maar naast hun schattigheid is ook de snelheid die opvalt. Dolfijnen kunnen namelijk enorm snel zwemmen: zo kunnen ze wel 40 tot 60 kilometer per uur zwemmen, vooral de tuimelaar is een snelle zwemmer. Daarnaast zijn dolfijnen natuurlijk ook heel wendbaar, wat ook bijdraagt bij hun jachttechnieken.

Veelgestelde vragen over de snelste dieren op aarde

Welk dier is het snelste ter wereld?

De cheetah is het snelste landdier ter wereld, met snelheden tot wel 100 km/u.

Hoe snel kan een slechtvalk vliegen?

De slechtvalk is de snelst vliegende vogel en kan duiken met snelheden tot 320 km/u.

Wat maakt de gierzwaluw zo snel in de lucht?

De gierzwaluw heeft aerodynamische vleugels en is goed aangepast aan het vliegen, waardoor hij snelheden tot 69 km/u kan bereiken.

Welke zeedieren zijn de snelste zwemmers?

Marlijnen staan bekend als de snelste zwemmers onder de vissen, met snelheden tot 82 km/u.

Hoe snel kan een zwaardvis zwemmen?

Zwaardvissen kunnen snelheden tot 120 km/u bereiken, wat hen tot een van de snelste zeedieren maakt.

Welk insect vliegt het snelst?

De valkendaasvlieg is het snelste vliegende insect, met snelheden tot 145 km/u.

Wat is de snelste landdierenroofvogel?

De slechtvalk, met een topsnelheid van 320 km/u in een duikvlucht, is de snelste roofvogel.

Welk dier heeft de snelste acceleratie?

De cheetah heeft de snelste acceleratie, van 0 naar 100 km/u in slechts 3 seconden.

Kunnen snelste dieren hun snelheid lang vasthouden?

De meeste snelste dieren kunnen hun topsnelheid slechts gedurende korte afstanden vasthouden vanwege de intense inspanning die het vergt.

Welke rol speelt snelheid in het overlevingsmechanisme van deze dieren?

Snelheid is cruciaal voor het jagen op prooien, het ontvluchten van roofdieren en het verdedigen van territorium voor deze dieren. Het helpt hen overleven en zich aanpassen aan hun omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *