vogel eten

Wat mag je vogels wel en niet voorschotelen?

Ontdek hoe je vogels het beste kunt voeden en welke voeding je moet vermijden. Zaden, noten, vruchten en insecten zijn geschikt. Vermijd brood en schadelijke menselijke voeding. Kies goede voederapparaten, zorg voor veiligheid en seizoensgebonden variatie. Water is belangrijk. Houd vogels gezond en geniet van vogelobservatie. Bezoek de blog voor details.

Heb jij een vogel als huisdier, of komen er regelmatig vogels jouw tuin bezoeken om op zoek te gaan naar voer? In beide situaties is het handig om te weten wat je een vogel wel en niet mag voorschotelen. Je wil natuurlijk zo goed mogelijk voor de vogeltjes zorgen, en daarom is het goed om eens in de onderstaande lijst te kijken. Let op: check ook bij andere producten die niet in deze lijst staan, of deze geschikt zijn voor vogels voordat je het daadwerkelijk aan de vogel geeft.

Geschikt voer voor een vogel als huisdier

Met een vogel als huisdier, moet je zo veel mogelijk proberen natuurlijk voedsel te geven, zoals vogelvoer dat bestaat uit noten, zaden, trosgierst en gedroogd fruit. Vogels als huisdier vinden het heerlijk om gevarieerd voedsel te krijgen. Je kunt ook kiezen voor voedsel in de vorm van pellets. 

Geschikte voeding voor vogels in de tuin

Hieronder staat een lijst met een aantal voedingsproducten die je aan de vogels kunt geven.

Natuurlijke voeding

Allereerst kun je denken aan natuurlijke voeding. Hieronder verstaan we zaden, noten, vruchten, besjes, insecten en larven die in de natuurlijke omgeving te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan vruchten en besjes die aan bomen groeien. 

vogelvoer

Vogelzaden uit de winkel

Je kunt in de winkel ook vogelvoer kopen, zoals mengsels van zaden en noten. Houd er wel rekening mee dat deze noten ongezouten moeten zijn: zout is namelijk erg slecht voor de vogel. Ook is het belangrijk dat de noten van hoge kwaliteit en vers zijn. Daarnaast is het belangrijk om voedsel in een plastic verpakking te vermijden, want hier kunnen de vogels in verstrikt raken. 

Daarnaast kun je ook vetbollen neerleggen, waar de vogels van kunnen snoepen in de winter. Houd er natuurlijk ook hierbij weer rekening mee dat deze niet zijn verpakt in een plastic verpakking, waar de vogel in kan verstrikken. 

Bepaalde restjes uit de keuken

Je kunt de vogels ook bepaalde restjes uit de keuken voorschotelen. Denk bijvoorbeeld aan de restjes van stukken fruit en groenten. Stukken fruit en groenten die een vogel mag hebben zijn bijvoorbeeld appel, mandarijn, sinaasappel, wortel en peer, of je kunt ze een gekookt ei geven of wat rijst. 

Ongepaste voeding voor vogels in de tuin

Er zijn ook een aantal producten die je beter niet aan de vogels in jouw tuin kunt geven, of aan jouw vogel die bij jou in huis woont.

Bepaalde restjes uit de keuken

Zoals we hierboven benoemden, kun je een aantal restjes uit de keuken aan jouw vogel geven. Maar houd er rekening mee dat dit voor lang niet alle restjes geldt. Zo is het belangrijk dat je restjes dat zout, kruiden en suiker bevat, niet aan jouw vogel geeft. Ook bewerkt voedsel of beschimmeld voedsel is een no go.

Giftige voedingsmiddelen

Er zijn ook een aantal voedingsmiddelen die giftig zijn voor de tjirpende vogeltjes. Denk daarbij aan een avocado, chocolade, ui en knoflook.

Te grote voedselstukken

Ben je van plan om een stukje eten te geven aan de vogels? Houd er dan wel rekening mee dat het voedsel wel klein genoeg is voor de vogels. Te grote voedselstukken kunnen namelijk gevaarlijk zijn; denk bijvoorbeeld aan verstikkingsgevaar of het belemmeren van de spijsvertering.

Wat is de beste voederplaats in de tuin?

Wil je graag meer vogels in jouw tuin krijgen? Dan kun je jouw tuin voorzien van voedsel dat geschikt is voor een tuinvogel. Ook is het belangrijk om na te denken over wat de beste voederplek is. 

Zo is het belangrijk om te weten dat er een verschil zit tussen vogels op de manier waar ze willen eten. De een wil beschut eten, terwijl de ander juist op de grond op zoek gaat naar eten. Leg het voer bijvoorbeeld neer op de grond, maar waar geen regen komt. Denk bijvoorbeeld aan een plekje onder de boom. Je kunt jouw tuin ook voorzien van voedersilo’s of voedertafels.

Veelgestelde vragen over wat vogels eten

Wat voor voedsel kan ik aan wilde vogels geven?

Wilde vogels eten graag zaden, noten, vruchten, insecten en larven.

Kan ik vogels brood geven?

Hoewel vogels brood kunnen eten, is het niet ideaal. Brood heeft weinig voedingswaarde en kan vogels vullen zonder hen essentiële voedingsstoffen te geven.

Welke voedingsmiddelen voor vogels moet ik vermijden?

Vermijd zout, suiker, kruiden, bewerkt voedsel en menselijk voedsel zoals chocolade, avocado, ui en knoflook. Deze kunnen schadelijk zijn voor vogels.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn voederplaats veilig is?

Plaats voederplaatsen op een veilige, verhoogde plek om roofdieren te ontmoedigen. Zorg voor beschutting en een overzichtelijk uitzicht voor de vogels. Aan de andere kant zijn er ook vogels die juist op de grond willen scharrelen naar voedsel; ontdek daarom eerst welke vogels jij in jouw tuin wil hebben of welke er regelmatig komen.

Wat zijn goede voederapparaten om te gebruiken?

Voederhuisjes, voedersilo’s en voedertrays zijn populaire opties. Zorg ervoor dat ze gemakkelijk te reinigen zijn om verspreiding van ziekten te voorkomen.

Moet ik vogels het hele jaar door voeren?

Voeren is vooral belangrijk tijdens de wintermaanden, wanneer natuurlijk voedsel schaars is. In de lente en zomer kunnen vogels profiteren van aanvullende insecten en natuurlijke voeding.

Kan ik zelfgemaakte vogeltraktaties maken?

Ja, je kunt zelfgemaakte vetbollen maken met zaden, noten en vet. Zorg ervoor dat er geen zout, olies, margarines en smaakstoffen worden toegevoegd.

Hoe kan ik vogels aantrekken die ik graag wil zien?

Verschillende vogelsoorten hebben verschillende voorkeuren. Pas je voeding aan om de specifieke soorten aan te trekken die je graag wilt zien.

Waarom is water belangrijk bij vogelvoeding?

Vogels hebben zowel voedsel als water nodig. Zorg voor een schoon en ondiep waterbad voor drinken en baden.

Mag ik vogels melk geven?

Nee, het is geen goed idee om vogels melk te geven. Vogels kunnen lactose (melksuiker) niet goed verteren, waardoor ze spijsverteringsproblemen kunnen krijgen. Bied in plaats daarvan vers water aan voor hydratatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *