hondenrassen met lange oren

Hondenrassen met een hoog schattigheidsgehalte: 10x honden met enorme oren

Duik in de wereld van superschattige honden met enorme oren! Ontdek rassen zoals Basset Hounds, Beagles en meer, wiens grote oren niet alleen functioneel zijn, maar ook een grote dosis schattigheid toevoegen. Leer hoe je deze oren moet verzorgen en waarom ze zo geliefd zijn.

Honden zijn nou eenmaal van zichzelf heel schattig. Als honden ook nog eens grote oren hebben, zijn ze nóg schattiger dan dat ze al waren. We zetten hieronder tien hondenrassen op een rij met enorme oren.

1. Beagle

De Beagle is een schattig hondenras dat je kunt herkennen aan zijn wit-bruine vacht, én natuurlijk de lange oren. Naast zijn schattigheid heeft een Beagle ook een leuk innerlijk. Een Beagle is namelijk erg vriendelijk, maar ook een echte waakhond. Daarnaast kan een Beagle ook wel een temperament hebben.

2. Teckel

Met zijn lange lichaam én grote oren is een Teckel een enorm schattig hondje. Er zijn verschillende soorten teckels te vinden: denk bijvoorbeeld aan de dwergteckel of een teckel met ruw haar. Teckels hebben ook fijne karaktereigenschappen: zo zijn teckels echte familiehonden en zijn ze graag bij je in de buurt.

teckel met grote oren

3. Cocker Spaniel

Een echte gezinshond is de Cocker Spaniel. En zoals je wellicht wel doet vermoeden, kun je deze hond ook herkennen aan zijn lange oren. De vacht van deze hond is vaak krullend of golvend, waarbij de oren ook deze kenmerken hebben. Een Cocker Spaniel staat bekend om zijn loyaliteit.

4. Bloedhond

Een Bloedhond is een groot hondenras. Niet alleen zijn lijf is groot, ook de oren zijn enorm. Zo zijn de oren vaak wel even lang als zijn hele hoofd. Bovendien is de Bloedhond erg aanhankelijk, een echte vriend voor het gezin en hij heeft veel beweging nodig. De Bloedhond kan overigens ook worden ingezet voor speurwerk en je kunt de hond goed trainen. 

5. Basset Hound

Een schattig hondje dat kort op de poten staat, is de Basset Hound. Soms kan het zelfs wel lijken alsof zijn oren de grond kunnen raken: zo lang zijn ze! Een Basset Hound is een echte aanwinst voor het gezin: zo zijn deze honden erg zacht, maar kunnen ze ook wel een temperament hebben. Daarnaast hechten ze veel waarde aan aandacht.

6. Vlinderhondje

Een Vlinderhondje wordt ook wel een Papillon genoemd. Waarom het een vlinderhondje heet, heeft te danken aan… Je raadt het al: de oren. De oren van deze hond lijken namelijk wel een beetje op een vlinder. In plaats van dat de oren hangen bij de bovengenoemde rassen, staan deze oren juist rechtop. Een Vlinderhondje is klein, schattig én is ook nog eens erg slim.

7. American Foxhound

De American Foxhound heeft wel iets weg van een Beagle. Zo komen de kleuren overeen en heeft een American Foxhound ook wel een beetje dezelfde bouw; de American Foxhound is alleen een stuk groter. De American Foxhound is een echte speurhond en wordt dus ook weleens gebruikt voor de jacht. Daarnaast is de American Foxhound een echte lieverd.

8. Afghaanse windhond

Een ras met prachtig lange haren, dat is de Afghaanse windhond. Net zoals alle andere windhonden is ook de Afghaanse windhond slank, lang en heeft het een spitse snuit. Natuurlijk staat de Afghaanse windhond ook bekend om zijn enorm lange oren. Naast het mooie uiterlijk van de hond, kun je ook genieten van een mooi innerlijk: zo is de hond onafhankelijk en erg slim.

9. Ierse setter

Gekenmerkt door zijn glanzende, golvende vacht. De Ierse setter is een plaatje om te zien. Natuurlijk horen ook de lange oren bij de kenmerkende aspecten van de hond. De hond heeft een hoog energieniveau, maar wil ook graag naast je liggen op de bank.

10. Shih Tzu

Een schattig, klein hondje is de Shih Tzu. Misschien heeft de Shih Tzu van zichzelf niet zulke lange oren zoals de bovengenoemde hondenrassen, maar het haar op de oren kunnen wel heel lang worden. Zo laten mensen het haar van een Shih Tzu regelmatig erg lang worden, om bijvoorbeeld mee te kunnen doen aan shows. Een Shih Tzu is verder erg lief, rustig en op z’n hoede.

hond met lange oren

Veelgestelde vragen over hondenrassen en hun lange oren

Welke hondenrassen staan bekend om hun grote oren?

Onder andere de Basset Hound, Beagle, Bloodhound en Papillon hebben opvallend grote oren.

Waarom hebben sommige hondenrassen zulke grote oren?

Grote oren kunnen een rol spelen in het verbeteren van het gehoor, het reguleren van lichaamswarmte en het vergroten van hun schattige uitstraling.

Zijn grote oren functioneel of voornamelijk esthetisch?

Grote oren hebben vaak een combinatie van functies, zoals verbeterd gehoor en hitteafvoer, naast hun charmante uiterlijk.

Zijn honden met grote oren over het algemeen vriendelijk en sociaal?

Veel honden met grote oren hebben vriendelijke en sociale persoonlijkheden, maar dit kan variëren afhankelijk van het individuele ras en de opvoeding.

Welke rassen hebben grote oren en zijn geschikt als gezinshond?

Beagles, Vlinderhondjes, Cocker Spaniels en Engelse Setters zijn enkele rassen met grote oren die vaak als gezinshonden worden gehouden. Dit zijn pas enkele hondenrassen: natuurlijk zijn er nog veel meer hondenrassen met lange oren die geschikt zijn als gezinshond.

Hoe moeten de grote oren van deze hondenrassen worden verzorgd?

Regelmatige inspectie, reiniging en het voorkomen van oorinfecties zijn essentieel. Raadpleeg je dierenarts voor specifieke zorgtips.

Kunnen grote oren leiden tot gehoorproblemen?

Hoewel sommige hondenrassen met grote oren gevoeliger kunnen zijn voor gehoorproblemen, is dit niet altijd het geval. Regelmatige controle is echter verstandig.

Zijn er gezondheidsproblemen geassocieerd met grote oren?

Sommige rassen met grote oren kunnen vatbaarder zijn voor oorinfecties of irritaties. Preventieve zorg en goede hygiëne zijn belangrijk.

Zijn er activiteiten waarbij honden met grote oren bijzonder uitblinken?

Honden met grote oren kunnen goed zijn in speurwerk, jagen of gehoorafhankelijke taken vanwege hun verbeterde gehoorvermogen.

Wat maakt honden met grote oren zo schattig en geliefd?

De combinatie van grote ogen, expressieve oren en hun unieke uiterlijk draagt bij aan hun hoge schattigheidsgehalte, waardoor ze populair zijn bij veel mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *