top 10 vleermuissoorten

Verschillende vleermuissoorten op een rij

In deze tekst worden verschillende soorten vleermuizen over de hele wereld besproken. Enkele opvallende soorten zijn de grote bruine vleermuis in Noord-Amerika, de vampiervleermuis, de rode vleermuis, de vliegende vos in Azië, de Nijlroezet in Afrika, en de grijskopvleerhond en spookvleermuis in Australië. Er zijn meer dan 1.400 soorten vleermuizen wereldwijd, variërend in grootte, kleur en gedrag. Vleermuizen spelen belangrijke ecologische rollen in diverse ecosystemen.

Vleermuizen: je komt ze overal tegen. Ze kunnen namelijk boven je woning vliegen, maar het kan ook zijn dat je in het bos loopt en je plotseling ineens een vleermuis tegenkomt. Vleermuizen komen overigens niet alleen in Nederland voor, maar verspreid over heel de wereld bestaan er heel wat verschillende vleermuissoorten. Hieronder zetten we de vleermuissoorten voor je op een rij.

Vleermuizen die over de hele wereld voorkomen

Sommige vleermuizen komen over heel de wereld voor. Deze vleermuissoorten staan hieronder voor je opgesomd.

top 10 vleermuissoorten

1. Grote bruine vleermuis

Denk allereerst aan de grote bruine vleermuis. Zoals de naam van deze vleermuissoort al doet vermoeden, is het een grote vleermuis. Deze vleermuis komt voornamelijk voor in het noorden van Amerika, maar daarnaast kunnen ze ook gespot worden op andere plekken in de wereld.

2. Kleine bruine vleermuis

De kleine bruine vleermuis is de kleinere variant van de grote bruine vleermuis. Ook deze vleermuis komt voornamelijk voor in gebieden van Amerika, maar is hij ook gespot op andere plekken in de wereld. 

3. Zuidelijke gele vleermuis

Dan heb je nog de zuidelijke gele vleermuis, die vooral voorkomt in Zuid-Amerika en gebieden in Midden-Amerika. De vleermuis heeft een geelachtige gloed, vandaar ook de naam van de vleermuissoort.

Vleermuizen die in specifieke regio’s leven

Er zijn natuurlijk vleermuizen die maar in een bepaalde regio te zien zijn. Mocht je deze vleermuizen willen spotten, dan is het echt van belang dat je naar een bepaalde regio gaat om ze te zien. Op die manier blijven de vleermuizen interessant en kun je de hele wereld over voor dit te gekke beest.

Zo kunnen er in Nederland een boel vleermuissoorten tevoorschijn komen. Denk bijvoorbeeld maar aan de gewone dwergvleermuis.

Vleermuizen in Noord-Amerika

Om te beginnen maken we een reis naar Noord-Amerika waar ook zeker vleermuizen leven. Zo heb je bijvoorbeeld om te beginnen de vampiervleermuizen. De naam zegt het al, maar deze vampieren voedden zich met het bloed van hun slachtoffer. Als mens hoef je je niet zoveel zorgen te maken want deze vleermuis voedt zich vooral met het bloed van vee. Denk hierbij aan geiten, varkens en schapen. 

Naast de vampiervleermuis heb je ook de rode vleermuis die je kunt spotten in Noord-Amerika. De vleermuis heeft een mooie rode gloed over het lichaam heen en kan tot wel twaalf kilo worden. Deze vleermuis wordt gelukkig niet bedreigd en daarom is het ook leuk om deze te spotten.

Vleermuizen in Azië

In Azië zijn er ook verschillende vleermuizen te vinden met allemaal unieke kenmerken. Om te beginnen bij de vliegende vos. Deze vleermuis, die vooral voorkomt in Sri-Lanka, is familie van het soort van de vliegende honden. De spanwijdte van deze vleermuis kan tot wel anderhalve meter groot worden, echt een prachtbeest om te zien.

Vleermuizen in Afrika

Ook in Afrika leven er verschillende soorten vleermuissoorten. Laten we beginnen bij de Nijlroezet, die – zoals de naam al doet vermoeden – voorkomt in Egypte en dan met name rondom de Nijl. Daarnaast komt hij ook voor in andere gebieden van Afrika, maar is hij ook weleens gespot in delen van Europa. Deze vleermuis kun je herkennen aan zijn zwarte lichaam.

Vleermuizen in Australië

Australië mag natuurlijk niet onbenoemd blijven in dit rijtje. Australië is sowieso al het continent waar de meest bijzondere dieren leven en daarbij horen ook een aantal vleermuissoorten. Denk daarbij aan de grijskopvleerhond: een vleermuis van een enorm formaat. De vleugelspanwijdte van dit dier kan zelfs wel een meter in beslag nemen.

Daarnaast leeft ook de Australische spookvleermuis in Australië. Het is een vleermuis die het uiterlijk heeft van een spookje: de vleugels van de vleermuis lijken haast wel wit, doorzichtig. Ook is deze vleermuis nog eens groot van formaat. Deze wil je dus liever niet tegenkomen!

Veelgestelde vragen over verschillende soorten vleermuizen

Wat zijn vleermuizen?

Vleermuizen zijn zoogdieren die vliegen. Ze behoren tot de enige zoogdieren met vliegvermogen. Hun vleugels zijn gevormd door een membraan van huid dat gespannen is tussen lange vingerbotten.

Hoeveel verschillende soorten vleermuizen bestaan er?

Er zijn meer dan 1.400 verschillende soorten vleermuizen over de hele wereld. Ze variëren sterk in grootte, kleur en gedrag.

Wat eten vleermuizen?

Vleermuizen hebben diverse dieetgewoonten. Sommigen voeden zich voornamelijk met insecten, terwijl anderen fruit, nectar, vis of zelfs bloed consumeren, afhankelijk van hun soort.

Zijn alle vleermuizen nachtdieren?

Hoewel de meeste vleermuizen ’s nachts actief zijn (nachtelijk), zijn er ook soorten die overdag jagen (dagactieve vleermuizen).

Hoe navigeren vleermuizen in het donker?

Vleermuizen gebruiken echolocatie om geluiden uit te zenden en de echo’s te ontvangen die terugkaatsen van objecten. Hierdoor kunnen ze zich oriënteren en prooien lokaliseren in volledige duisternis.

Wat is de rol van vleermuizen in ecosystemen?

Vleermuizen spelen cruciale rollen in ecosystemen, zoals bestuiving van bloemen, verspreiding van zaden en regulering van insectenpopulaties.

Waar komen vleermuizen voor?

Vleermuizen komen voor op elk continent behalve Antarctica. Ze bewonen verschillende habitats, variërend van grotten en bossen tot stedelijke gebieden.

Zijn vleermuizen gevaarlijk voor mensen?

Over het algemeen zijn vleermuizen niet gevaarlijk voor mensen, maar sommige soorten kunnen ziekteverwekkers dragen, zoals het rabiesvirus. Het is belangrijk om wilde vleermuizen niet aan te raken en ze met respect te behandelen.

Wat zijn bedreigingen voor vleermuizen?

Bedreigingen voor vleermuizen omvatten habitatverlies, klimaatverandering, vervolging door mensen en de verspreiding van ziektes zoals het witneus syndroom.

Hoe kunnen we vleermuizen helpen?

Mensen kunnen vleermuizen helpen door het behoud van hun habitats te ondersteunen, vleermuiskasten te installeren, bewustzijn te vergroten over hun waarde in ecosystemen en door wilde vleermuizen niet te storen. Het bieden van bescherming tegen ziektes is ook belangrijk voor populaties van wilde vleermuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *