welke dieren worden het oudst

Welke dieren worden het oudst?

Welke dieren worden het oudst? Sommige dieren overtreffen zelfs de mens in levensduur. Schildpadden zijn vaak de oudsten, met sommigen die honderd jaar of langer leven. Groenlandse haaien kunnen 400 tot 500 jaar oud worden, terwijl koi karpers ongeveer veertig jaar kunnen bereiken. Olifanten kunnen zeventig jaar oud worden in het wild.

Sommige dieren kunnen net zo oud worden als de mens, maar er zijn zelfs een aantal dieren op de wereld die nóg ouder worden. Wil jij weten welke dieren het oudst kunnen worden? In deze blog hebben we een opsomming voor je gemaakt.

Schildpadden: de oudste landbewoners

Om maar direct met de deur in huis te vallen, worden schildpadden over het algemeen het alleroudste als het gaat om dieren die op het land kunnen leven. Een schildpad is een kruising tussen een waterdier en een landdier. Ze worden namelijk op het land geboren en gaan dan massaal het water in. Schildpadden beginnen hun lange leven in een ei, die wordt gelegd door hun mama. Daarna is het tijd om eruit te komen en snel het water op te zoeken. 

In de natuur is het helemaal niet gek dat er sommige schildpadden van honderd jaar rondzwemmen of lopen. Schildpadden zijn namelijk hele trage dieren en daarom leven ze ook een stuk langer. Doordat ze weinig energie verbruiken kunnen ze gemakkelijk wat langer leven. Zo is het ook van belang dat ze een goed schild hebben waar ze onder kunnen kruipen. Op die manier is het gemakkelijk om te schuilen tegen het gevaar, waardoor ze langer overleven.

oude dieren top 10

Groenlandse haaien: onderwater oudgedienden

De Groenlandse haai is een zeedier dat enorm oud kan worden. Zo kan deze haai wel 400 tot 500 jaar oud worden! Dat is natuurlijk heel bijzonder om bij stil te staan: een vis die wel een halve eeuw in het water kan ronddobberen. Naast zijn opmerkelijke leeftijd, is het ook leuk om te weten waar de haai precies leeft en hoe groot hij kan worden. De Groenlandse haai leeft voornamelijk in de Arctische oceaan. De kans dat je ‘m tegenkomt is niet groot, aangezien deze haai voornamelijk diep in de oceaan leeft. Daarnaast kan de haai zo’n dikke zeven meter lang worden.

Koi karpers: lang levende vissen

Een ander dier dat in het water leeft én ook een hoge leeftijd kan bereiken, is de koi karper. De koi karper wordt vaak gehouden in vijvers, maar komen van oorsprong uit Japan. De koi karper wordt dan misschien niet zo oud als een Groenlandse haai, maar voor een vis kan de koi karper toch wel een aardig hoge leeftijd bereiken: zo kan een koi karper ongeveer veertig jaar worden. 

Olifant

Daarnaast heb je ook een olifant die enorm lang kan leven. Het ligt natuurlijk wel aan zijn of haar omgeving en hoelang hij of zij leven kan. Er wordt tegenwoordig namelijk heel erg veel gejaagd op olifanten waardoor ze niet meer zo oud worden. In de gewone wildernis kan een olifant wel zeventig jaar worden! Als ze in gevangenschap leven kan dat nog langer zijn, mits ze wel de juiste zorg en omgeving hebben om te leven. Op die manier kunnen wij mensen dus gaan genieten van dit prachtige beest, vol spannende feiten.

De rol van genetica en omgeving

Voor dieren is het belangrijk om te overleven, alles staat daarop ingesteld en daarom heeft dat ook te maken met hun levensduur op de wereld. Zo kan het zijn dat een dier wordt geboren in een gevaarlijk omgeving, dat ze eerder doodgaan door hun omgeving. Denk bijvoorbeeld door roofdieren die op jacht zijn, of menselijke stropers die roet in het eten gooien. Ook kan het zijn dat de levensgebieden langzamerhand verdwijnen, waardoor dieren geen eerlijke kans meer hebben om te overleven. Daarom is het zo belangrijk dat wij als mensen niet in de natuur komen, zodat de dieren een eerlijke kans hebben om te leven.

Daarnaast kan het voor dieren ook in de genen zitten om zo oud te worden. Denk bijvoorbeeld aan de schildpad, die niet anders weet. De genetische factor is hierbij dus ook van belang en daarom is het goed om hier ook rekening mee te houden. Een vlieg leeft namelijk een heel kort leven vergeleken met de schildpad. Daarom kan het genetisch heel erg uit elkaar liggen welke dieren wel oud worden en welke dieren maar een paar dagen leven.

Veelgestelde vragen over dieren die oud kunnen worden

Welk dier heeft de langste levensduur ter wereld?

De Groenlandse haai staat bekend als het langst levende gewervelde dier ter wereld, met individuen die meer dan 500 jaar oud kunnen worden.

Welke schildpadden hebben een buitengewoon lange levensduur?

Reuzenschildpadden, zoals de Aldabra-reuzenschildpad en de Galapagosschildpad, kunnen meer dan 100 jaar oud worden en behoren tot de langst levende reptielen.

Welke soorten walvissen hebben een lange levensduur?

De Groenlandse walvis kan meer dan 200 jaar oud worden, wat het tot een van de langst levende zoogdieren maakt. Ook bultruggen en potvissen hebben een indrukwekkend lange levensduur.

Hoe oud kunnen sommige papegaaien worden?

Sommige papegaaiensoorten, zoals de hyacinthara en de Ara van Spix, kunnen meer dan 70 jaar oud worden, waardoor ze enkele van de oudste vogels ter wereld zijn.

Welke vissen hebben een opmerkelijk lange levensduur?

De steur en de groenlandse heilbot zijn voorbeelden van vissoorten die buitengewoon oud kunnen worden, met steuren die meer dan 100 jaar oud kunnen zijn.

Kunnen huisdieren zoals katten en honden ook een hoge leeftijd bereiken?

Ja, sommige katten en honden kunnen een respectabele leeftijd bereiken. Katten kunnen vaak meer dan 15 jaar oud worden, terwijl sommige honden, zoals kleine rassen, tot 20 jaar oud kunnen worden.

Heeft de levensduur van een dier te maken met de grootte?

Niet altijd. Hoewel sommige kleine dieren, zoals bepaalde knaagdieren, relatief kort leven, zijn er ook kleine dieren zoals sommige papegaaien die aanzienlijk ouder kunnen worden.

Wat zijn enkele factoren die bijdragen aan een langere levensduur bij dieren?

Factoren die bijdragen aan een langere levensduur bij dieren zijn onder andere een trage stofwisseling, een stabiele leefomgeving, weinig natuurlijke vijanden, en het vermogen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Zijn er uitzonderingen op de levensduur van bepaalde dieren?

Ja, er zijn altijd uitzonderingen. Terwijl sommige dieren een gemiddelde levensduur hebben, zijn er individuen die veel ouder kunnen worden dan de gemiddelde leeftijd van hun soortgenoten.

Hoe kunnen wetenschappers de leeftijd van wilde dieren bepalen?

Wetenschappers kunnen de leeftijd van wilde dieren schatten aan de hand van verschillende methoden, zoals het bestuderen van groeilagen in tanden, het analyseren van oorschelpen bij zeehonden en het gebruik van koolstofdatering bij sommige soorten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *