big five

De big five: dit zijn ze én hier kun je ze spotten

De big five, dat zijn de vijf stoere dieren in Afrika die je moet zien: leeuwen met hun manen, olifanten met grote slurfen, buffels met imposante hoorns, luipaarden met mooie vlekken en neushoorns met unieke neushoorns. Je kunt ze spotten op een geweldige safari in landen zoals Oeganda, Zimbabwe en Tanzania.

Je hebt vast weleens van de term ‘the big five’ gehoord, waarmee vijf dieren worden aangeduid. Maar, waarom worden ze eigenlijk the big five genoemd, welke dieren behoren tot deze groep én waar kun je deze spotten? Deze antwoorden over de big five, zetten we hieronder voor je op een rij.

Wat is de big five?

Met de big five worden vijf dieren aangeduid, maar waarom wordt het eigenlijk de big five genoemd? Deze term heeft vooral te maken met de jagers. De jagers gebruikten namelijk de term ‘the big five’ om aan te geven welke dieren het lastigst op te jagen valt. Het gaat dus niet per se om de vijf grootste dieren die er leven op deze wereld, maar het gaat dus voornamelijk om de vijf moeilijkste dieren om op te jagen. Vandaag de dag wordt de term vooral gebruikt door toeristen. 

Welke dieren behoren tot de big five?

Er zijn een aantal dieren die in de wereld behoren tot de big five. Hieronder hebben we ze allemaal beschreven voor je, zodat je ze nooit meer hoeft te vergeten.

Luipaard

Het eerste dier die behoort tot de big five is de luipaard. Het is niet per se een groot dier, maar is zeker een dier die niet kan ontbreken. Een luipaard komt voornamelijk voor in Afrika en Azië. Daarnaast zijn het echte roofdieren, waar je goed voor op moet passen. Het is een katachtige met mooie zwarte vlekken, die ook zeker goed opvallen. Dit roofdier is een plaatje om te zien, maar je moet niet domme dingen gaan doen, anders kan het zijn dat ze je aanvallen.

Leeuw

Daarnaast behoort ook de leeuw tot de big five. Net als de luipaard is ook de leeuw een katachtige, maar dan heeft de leeuw natuurlijk de mooie manen. De leeuw is een krachtig roofdier die wel snelheden kunnen behalen van een ruime zeventig kilometer per uur. Inderdaad, een behoorlijke uitdaging voor de jagers om achter een leeuw aan te gaan.

Olifant

Het volgende dier in het rijtje is de olifant. Deze dieren komen over het algemeen voor in Afrika en Azië. Deze reusachtige dieren kun je voornamelijk herkennen aan hun grote verschijning en hun mooie slurf. Een olifant is een echt kuddedier en je kunt ze ook voornamelijk vinden in een kudde. De kudde van olifanten bestaan voornamelijk uit jongen en hun moeders. Op die manier zijn ze veilig en kunnen ze met gemak elkaar beschermen. Wat een wonderlijke dieren!

big five

Buffel

De buffel: een opvallend dier met bijzondere hoorns. Ook de buffel behoort tot de big five. Je zult het niet gauw denken, maar een buffel kan toch wel een behoorlijke snelheid maken. Zo kan een buffel wel vijftig kilometer per uur rennen. Daarnaast zijn buffels ook behoorlijk gevaarlijk: zo vallen ze gemakkelijk hun prooi aan en leven ze natuurlijk in een kudde, waarin de buffels elkaar beschermen tegen gevaar van buitenaf.

Neushoorn

Ook de neushoorn behoort tot de groep van de grote vijf. De neushoorn kun je natuurlijk herkennen aan de bijzondere hoorns op de neus. De neushoorn is helaas een bedreigde diersoort geworden omdat jagers het op de neushoorn gemunt hebben.

Hier kun je de big five spotten

De big five is over het algemeen te spotten in Afrika, in verschillende landen. Denk bijvoorbeeld aan Oeganda, Zimbabwe en Tanzania. Je kunt bijvoorbeeld samen met vrienden een mooie safari maken, om deze prachtige dieren te spotten. Zo kun je met gemak de dieren vinden die jij mooi vindt en op die manier genieten van een onvergetelijke vakantie in Afrika.

Veelgestelde vragen over de big five

Waarom worden deze vijf dieren ‘de big five’ genoemd?

De term ‘de big five’ werd oorspronkelijk gebruikt door jagers om aan te geven welke dieren het moeilijkst te jagen waren vanwege hun kracht en gevaar. Tegenwoordig wordt de term vooral gebruikt in de context van toerisme.

Welke dieren behoren tot de big five?

De big five omvat de leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn.

Waar komen deze dieren voornamelijk voor?

Deze dieren zijn voornamelijk te vinden in Afrika, hoewel sommige soorten ook in Azië voorkomen.

Wat maakt de luipaard zo bijzonder onder de big five?

Het luipaard is bekend om zijn fraaie zwarte vlekken en sluipende gedrag, en het is een uitstekende jager.

Wat is het opvallende kenmerk van de leeuw binnen de big five?

De leeuw staat bekend om zijn majestueuze manen en is een krachtig roofdier dat in groepen jaagt.

Wat is het meest herkenbare kenmerk van de olifant in de big five?

De olifant is het grootste landdier en heeft een opvallende slurf.

Hoe ziet de buffel eruit en waarom is hij gevaarlijk?

De buffel heeft opvallende hoorns en kan snel rennen. Ze vallen gemakkelijk hun prooi aan en leven in beschermende kuddes.

Waaraan kun je de neushoorn binnen de big five herkennen?

De neushoorn heeft bijzondere hoorns op zijn neus, maar helaas is deze diersoort bedreigd door illegale jacht.

Welke Afrikaanse landen zijn goede plekken om de big five te spotten?

Je kunt de big five spotten in landen als Oeganda, Zimbabwe, Tanzania, en andere delen van Zuidelijk en Oost-Afrika.

Wat is de beste manier om deze dieren te zien tijdens een safari?

Het maken van een georganiseerde safari is een uitstekende manier om de big five te spotten. Professionele gidsen weten waar en wanneer je de dieren het beste kunt vinden voor een onvergetelijke ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *