dieren die kunnen vliegen zonder vleugels

Diverse vliegende dieren die niet onder de vogels of insecten vallen

In de lucht zien we meestal vogels en insecten vliegen, maar er zijn ook andere verrassende vliegende dieren. Vliegende eekhoorns hebben vlieghuiden om te zweven, vliegende vissen springen uit het water, suikerspinvliegers glijden met huidflappen en vliegende slangen ‘springen’ door de lucht. Ze zijn te vinden in Azië en hebben ecologisch belang.

Wanneer je in de lucht kijkt, dan is er natuurlijk een grote kans dat je verschillende dieren ziet vliegen. Zo kun je bijvoorbeeld vogels over zien vliegen of kun je gaan genieten van een mooi insect die voorbij komt vliegen. Over het algemeen zijn dat ook de enige dieren die kunnen vliegen, toch is dit niet helemaal waar. Er zijn namelijk een paar dieren die kunnen vliegen en dat verwacht je nooit. Hieronder lees je precies welke dieren dat zijn en hoe ze dus kunnen vliegen.

Vliegende eekhoorns

Allereerst in het rijtje van dieren die nog meer kunnen vliegen, namelijk vliegende eekhoorns. Over het algemeen kunnen eekhoorns natuurlijk niet vliegen, dat is even goed om in je achterhoofd te houden. Wel zijn er soorten eekhoorns die dat wel kunnen. Zo hebben ze bij hun pootjes vlieghuiden, waarmee ze de wind kunnen opvangen om zo te kunnen zweven. Ze kunnen redelijk veel afstanden afleggen in de lucht en dat maakt ze ook bijzonder. Zo kunnen ze bijvoorbeeld veertig tot vijftig meter afleggen in de lucht. Zo vliegen ze gemakkelijk van boom tot boom om daar te kunnen eten. Een vliegende eekhoorn is dus een mooi beest om te zien en zeer bijzonder, het is dus leuk om een keer een eekhoorn proberen te spotten. Zo kun je ze vinden in Siberië en kun je ze vinden in een groot deel van Oost-Europa. 

Vliegende vissen

Je hebt vast weleens van de vliegende vissen gehoord. Vliegende vissen kunnen niet echt vliegen, maar het lijkt wel zo. Vliegende vissen worden namelijk niet voor niets zo genoemd: ze springen namelijk uit het water met behulp van hun enorme vinnen om zo te ontsnappen aan de andere vissen die de vliegende vissen te pakken willen krijgen. De vliegende vis komt voor in vrijwel alle oceanen, maar dan wel voornamelijk de warme oceanen.

Huidvliegers 

Daarnaast heb je ook te maken met de huidvliegers. De huidvliegers zijn bijzondere beesten die ook wel vliegende maki’s worden genoemd. Deze vliegers kunnen vliegen door middel van een grote flap die om hun hele lichaam zit. Als je ze ziet dan kun je dat ook goed zien. Zo hebben de vliegende maki’s een flap tussen hun poten, armen en op die manier kunnen ze met gemak zweven en dus een stukje vliegen. Als je ze ooit in het echte leven wil vinden, dan is het verstandig om naar Zuidoost-Azië af te reizen. Daar kun je deze prachtige dieren vinden, terwijl ze aan het zweven zijn van boom tot boom. Op die manier kunnen ze dus lekker hun eigen gang gaan en genieten van de mooie natuur.

Vliegende slangen

Naast vliegende eekhoorns, vissen en huidvliegers heb je ook nog eens vliegende slangen. De vliegende slangen kunnen namelijk eenvoudig ‘springen’ naar andere plekken, vandaar dat deze slangen ook wel vliegende slangen wordt genoemd. De vliegende slang is een slang van slank formaat en wordt ook niet zo heel groot: zo wordt de slang maar ongeveer een dikke meter lang. De vliegende slang komt voornamelijk voor in Azië, en dan voornamelijk in de tropische gebieden.

dieren die kunnen vliegen

Veelgestelde vragen over dieren die kunnen vliegen 

Wat zijn voorbeelden van dieren die kunnen vliegen, maar geen vogels, insecten of vleermuizen zijn?

Voorbeelden zijn vliegende eekhoorns, vliegende vissen, suikerspinvliegers (colugos) en vliegende slangen.

Hoe vliegen vliegende eekhoorns?

Vliegende eekhoorns hebben vlieghuiden tussen hun poten die ze uitstrekken om van boom naar boom te glijden.

Wat zijn de vliegvaardigheden van vliegende vissen?

Vliegende vissen kunnen uit het water springen en tijdelijk over het wateroppervlak vliegen dankzij hun vinnen.

Wat is een suikerspinvlieger (colugo) en hoe vliegen ze?

Suikerspinvliegers zijn primaten met vlieghuiden tussen hun ledematen en lichaam, waardoor ze lange afstanden kunnen zweven.

Waar vind je suikerspinvliegers in het wild?

Suikerspinvliegers komen voor in Zuidoost-Azië, met name in regenwouden.

Welke delen van de wereld zijn de thuisbasis van vliegende slangen?

Vliegende slangen zijn te vinden in Zuidoost-Azië, voornamelijk in landen zoals Maleisië, Indonesië en Thailand.

Kunnen vliegende slangen echt vliegen, of glijden ze slechts door de lucht?

Vliegende slangen glijden door de lucht met behulp van hun platte lichaam en sturen hun beweging door de luchtstroming.

Waarom hebben sommige dieren zich ontwikkeld om te kunnen vliegen?

Dieren ontwikkelden vliegvermogens om prooien te vangen, roofdieren te vermijden, voedselbronnen te bereiken of zich te verplaatsen tussen leefgebieden.

Welk ecologisch belang hebben deze vliegende dieren?

Deze dieren spelen verschillende ecologische rollen, zoals zaadverspreiding, bestuiving van planten en regulatie van populaties van prooidieren.

Hoe kunnen we bijdragen aan de bescherming van vliegende dieren die niet tot de gebruikelijke categorieën behoren?

Maatregelen omvatten behoud van hun natuurlijke habitats, beperking van verstoringen door menselijke activiteiten en wetenschappelijk onderzoek om hun levenswijze beter te begrijpen en te beschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *