dieren sterkste bijtkracht

Deze 10 dieren hebben de sterkste kaken: ontdek welke dieren de krachtigste bijters zijn

Als het gaat om dieren met de sterkste kaken, dan denk je misschien aan grote roofdieren zoals leeuwen en tijgers. Maar er zijn ook andere dieren die over een indrukwekkende bijtkracht beschikken. In dit artikel bespreken we de top 10 dieren met de sterkste kaken ter wereld.

Op nummer één van deze lijst staat de Nijlkrokodil. Met een bijtkracht tot 5000 pond per vierkante inch zijn de kaken van dit reptiel in staat om enorme druk uit te oefenen en kunnen ze gemakkelijk botten en de zwaarste prooi verpletteren. Maar ook andere reptielen zoals de Tasmaanse duivel en haaien hebben krachtige kaken waarmee ze hun prooi kunnen doden.

Ook zoogdieren zoals de leeuw, tijger, grijze wolf, hyena en jaguar hebben sterke kaken die hen helpen bij het jagen en doden van hun prooi. In deze lijst vind je de 10 dieren met de sterkste kaken ter wereld. Lees verder om meer te weten te komen over deze indrukwekkende dieren.

Belangrijke punten

 • De Nijlkrokodil heeft de sterkste kaken van alle dieren ter wereld.
 • Naast reptielen hebben ook zoogdieren zoals leeuwen, tijgers en jaguars krachtige kaken.
 • De 10 dieren met de sterkste kaken ter wereld worden besproken in dit artikel.

De kracht van kaken

top 10 dieren sterkste bijtkracht

Als het gaat om de sterkste kaken in het dierenrijk, zijn er verschillende dieren die opvallen. Hieronder vind je de top 10 dieren met de krachtigste kaken:

 1. Nijlkrokodil: Met een bijtkracht tot 5.000 pond per vierkante inch hebben de kaken van de Nijlkrokodil de hoogste bijtkracht van alle dieren op aarde. Hun kaken zijn in staat om enorme druk uit te oefenen en kunnen gemakkelijk botten en de zwaarste prooi verpletteren.
 2. Zoutwaterkrokodil: De zoutwaterkrokodil heeft de op één na sterkste bijtkracht van alle dieren, met een PSI tot 3.700. Hun kaakspieren zijn ontworpen voor langzame en gestage bewegingen, waardoor ze hun prooi gedurende langere tijd kunnen vasthouden.
 3. Amerikaanse alligator: De Amerikaanse alligator heeft een bijtkracht van ongeveer 2.980 PSI. Hun kaken zijn in staat om de botten van hun prooi te breken en hun krachtige beet doet slachtoffers sidderen.
 4. Hippopotamus: De kaken van het nijlpaard zijn ontworpen om takken en gras te scheuren, maar ze kunnen ook gemakkelijk de botten van hun prooi verbrijzelen. Hun bijtkracht is ongeveer 1.800 PSI.
 5. Witte Haai: De bijtkracht van de witte haai is ongeveer 600 PSI. Hun kaken zijn ontworpen om grote stukken vlees af te scheuren en hun tanden zijn scherp genoeg om door bot en kraakbeen te snijden.
 6. Tijger: De tijger heeft een bijtkracht van ongeveer 1.050 PSI. Hun kaken zijn sterk genoeg om de nek van hun prooi te breken en hun tanden zijn scherp genoeg om door vlees en botten te snijden.
 7. Leeuw: De bijtkracht van de leeuw is ongeveer 650 PSI. Hun kaken zijn sterk genoeg om de nek van hun prooi te breken en hun tanden zijn scherp genoeg om door vlees en botten te snijden.
 8. Bruine beer: De bijtkracht van de bruine beer is ongeveer 975 PSI. Hun kaken zijn sterk genoeg om de botten van hun prooi te breken en hun tanden zijn scherp genoeg om door vlees en botten te snijden.
 9. Grijze wolf: De bijtkracht van de grijze wolf is ongeveer 400 PSI. Hun kaken zijn sterk genoeg om de botten van hun prooi te breken en hun tanden zijn scherp genoeg om door vlees en botten te snijden.
 10. Gevlekte hyena: De bijtkracht van de gevlekte hyena is ongeveer 1.100 PSI. Hun kaken zijn sterk genoeg om de botten van hun prooi te breken en hun tanden zijn scherp genoeg om door vlees en botten te snijden.

Het is belangrijk op te merken dat de bijtkracht van een dier niet de enige factor is die bepaalt hoe effectief hun kaken zijn bij het doden van prooi. Andere factoren, zoals de grootte en de vorm van de tanden, spelen ook een rol.

Nijlpaard

Het nijlpaard is een van de grootste landdieren ter wereld. Ze hebben een enorme bijtkracht van 126,55 kg/cm². Deze bijtkracht wordt gebruikt om zichzelf te verdedigen tegen roofdieren of om andere nijlpaarden aan te vallen of zich ertegen te verdedigen.

Nijlpaarden zijn echter geen carnivoren. Het zijn grazers die voornamelijk gras eten. Hun bijtkracht wordt voornamelijk gebruikt om takken af te bijten of gras te snijden. Ze kunnen echter ook hun bijtkracht gebruiken om krokodillen of andere roofdieren aan te vallen.

Het nijlpaard heeft een indrukwekkende kaakstructuur met grote, scherpe tanden. Hun kaken zijn breed genoeg om een volwassen mens in één hap te verpletteren. Het is dus belangrijk om uit de buurt te blijven van deze indrukwekkende dieren als je in hun leefgebied bent.

KenmerkenNijlpaard
Bijtkracht126,55 kg/cm²
VoedselGras
Lengte3,5 meter
Gewicht1500 kg
LeefgebiedAfrika

Het nijlpaard is een van de meest iconische dieren van Afrika en wordt vaak afgebeeld in films en tv-programma’s. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het nijlpaard een wild dier is en dat het gevaarlijk kan zijn voor mensen. Houd dus altijd een veilige afstand en respecteer hun leefgebied.

Krokodil

Als het gaat om dieren met de sterkste kaken, moet de krokodil zeker worden genoemd. De krokodil heeft een bijtkracht van ongeveer 1350 kg/cm², wat hem tot een van de sterkste bijters op aarde maakt. Dit betekent dat de krokodil gemakkelijk door botten en vlees kan bijten en zijn prooi kan doden met één beet.

De krokodil heeft een zeer krachtige kaak die is ontworpen om zijn prooi te doden en te verwerken. De kaken van de krokodil zijn gevuld met scherpe tanden die zijn ontworpen om vlees te scheuren en te malen. De kaken van de krokodil zijn ook zeer sterk en kunnen enorme druk uitoefenen op zijn prooi.

Er zijn verschillende soorten krokodillen, waaronder de zeekrokodil, de nijlkrokodil en de Amerikaanse krokodil. Elk van deze soorten heeft zijn eigen unieke kenmerken en eigenschappen. De zeekrokodil wordt beschouwd als de meest woeste en gevaarlijke krokodil ter wereld en heeft de sterkste kaak van alle krokodillen. De Amerikaanse krokodil heeft echter ook een zeer sterke kaak en is in staat om zijn prooi gemakkelijk te doden.

In het wild jaagt de krokodil voornamelijk op vis, vogels en kleinere zoogdieren. Maar als de kans zich voordoet, zal hij niet aarzelen om grotere prooien aan te vallen, zoals buffels, koeien en zelfs mensen. Het is dus belangrijk om altijd waakzaam te zijn wanneer je in de buurt van krokodillen bent en hun leefgebieden te vermijden.

Tasmaanse Duivel

De Tasmaanse Duivel is een klein maar krachtig buideldier dat alleen voorkomt op het Australische eiland Tasmanië. Dit dier staat bekend om zijn bijzonder sterke kaken en heeft de sterkste beet van elk levend zoogdier op aarde, pond voor pond.

De krachtige kaken van de Tasmaanse Duivel zijn in staat om botten te verpletteren alsof het droge twijgjes zijn. Het is zelfs zo sterk dat het door metalen kooien kan bijten om bij zijn prooi te komen. Dit maakt de Tasmaanse Duivel tot een geduchte jager die in staat is om dieren te vangen die groter zijn dan hijzelf.

De Tasmaanse Duivel is echter niet alleen een jager, maar ook een aaseter. Het dieet van de Tasmaanse Duivel bestaat voornamelijk uit dode dieren, waaronder kangoeroes en andere buideldieren. Ondanks zijn sterke kaken is de Tasmaanse Duivel geen bedreiging voor mensen, omdat het dier van nature schuw is en zich liever terugtrekt dan aanvalt.

Kenmerken 
Wetenschappelijke naamSarcophilus harrisii
Lengte50-80 cm
Gewicht4-12 kg
LeefgebiedTasmanië
DieetVlees, voornamelijk aas
StatusKwetsbaar

De Tasmaanse Duivel is helaas een bedreigde diersoort geworden door een besmettelijke vorm van kanker genaamd DFTD (Devil Facial Tumor Disease). Deze ziekte heeft al een groot deel van de populatie uitgeroeid en er wordt hard gewerkt om het voortbestaan van dit unieke dier te waarborgen.

Haai

bijtkracht dieren

Haaien zijn krachtige waterdieren met dodelijke kaken. Er zijn verschillende soorten haaien, elk met hun eigen bijtkracht. De grote witte haai is de bekendste haaiensoort en wordt beschouwd als de sterkste van allemaal. Volgens onderzoek heeft de grote witte haai een bijtkracht van ongeveer 18.000 newton. Dit is genoeg om door een stalen kabel van 1,8 cm dik te bijten.

De tijgerhaai is ook een van de sterkste haaien ter wereld. Ze hebben een bijtkracht van ongeveer 6.000 newton, wat hen in staat stelt om door de schilden van zeeschildpadden te bijten. Een andere krachtige haaiensoort is de stierhaai, die de krachtigste pond-voor-pond bijtkracht heeft van alle haaien.

Hoewel haaien bekend staan om hun krachtige kaken, hebben ze ook een zwak punt. Hun kaken zijn ontworpen om te bijten en te scheuren, maar niet om te kauwen. Daarom moeten haaien hun prooi in grote stukken afscheuren en doorslikken. Dit is de reden waarom haaien soms stikken in hun prooi als ze te grote stukken doorslikken.

Kortom, haaien hebben krachtige kaken die hen in staat stellen om door verschillende materialen te bijten en hun prooi te doden. Echter, hun kaken zijn niet ontworpen om te kauwen, wat een zwak punt kan zijn.

Leeuw

De leeuw is een van de meest bekende en gevreesde dieren ter wereld. Maar hoe sterk zijn de kaken van een leeuw eigenlijk?

Hoewel de leeuw niet de sterkste bijtkracht heeft, zijn de kaken van een leeuw nog steeds indrukwekkend. Leeuwen hebben sterke kaken en tanden die hen in staat stellen om hun prooi te doden en te verscheuren. Het is belangrijk om te onthouden dat leeuwen in de natuur niet alleen jagen, maar ook aas eten. Dit betekent dat hun kaken ook in staat zijn om botten te breken en het vlees van een karkas te scheuren.

Kortom, hoewel de leeuw niet de sterkste bijtkracht heeft, hebben ze nog steeds indrukwekkende kaken die hen in staat stellen om hun prooi te doden en te verscheuren, en om botten te breken en vlees van een karkas te scheuren.

Tijger

top 10 bijtkracht bij dieren

De tijger is een van de sterkste katachtigen ter wereld en heeft een krachtige kaak waarmee hij zijn prooi kan doden. Tijgers hebben grote hoektanden die tot 10 cm lang kunnen zijn en een bijtkracht van ongeveer 1050 psi. Dit betekent dat de tijger in staat is om de schedel van zijn prooi te verbrijzelen en botten te breken.

Tijgers gebruiken hun krachtige kaken om hun prooi te doden door hun nek te breken of door hun keel dicht te knijpen. Ze hebben ook een sterke grip waarmee ze hun prooi kunnen vasthouden en slepen.

De Siberische tijger is de grootste tijgersoort en kan tot 3,3 meter lang worden en meer dan 300 kg wegen. Deze tijgers zijn in staat om grote prooien zoals elanden en wilde zwijnen te doden en te verslepen.

Kortom, de tijger heeft een van de sterkste kaken van alle dieren en is in staat om zijn prooi te doden en te verslepen met zijn krachtige kaak en grip.

Grijze wolf

De grijze wolf (Canis lupus) is een van de meest bekende dieren met sterke kaken. Deze roofdieren hebben een indrukwekkende beetkracht van ongeveer 400 pond, wat hen in staat stelt om botten te breken en vlees van hun prooi te scheuren. Wolven zijn sociale dieren en jagen vaak in groepen, waardoor ze in staat zijn om grote prooien zoals herten en elanden te vangen.

Wolven hebben scherpe tanden die zijn aangepast om vlees te snijden en te scheuren. Hun kaken zijn ook zeer krachtig en ze kunnen gemakkelijk door de botten van hun prooi bijten. Het is interessant om op te merken dat wolven niet alleen jagen om te overleven, maar ook om hun territorium te beschermen.

In Nederland zijn er geen wolven in het wild, maar in sommige delen van Europa en Noord-Amerika leven nog steeds wolven in het wild. Wolven staan bekend om hun belangrijke rol in de voedselketen en hun bijdrage aan het ecosysteem.

Hyena

Hyena’s hebben de sterkste kaken van alle roofdieren. Met hun krachtige kaken kunnen ze botten en zelfs hoorns van hun prooi eten. Dit heeft invloed op de samenstelling van hun poep, die wit en hard wordt door het eten van botten.

Gevlekte hyena’s zijn echte vleeseters en jagen op allerlei dieren, zoals zebra’s en gnoes. Ze hebben conisch gevormde premolaren, gespecialiseerde tanden voor het breken en verbrijzelen van botten. Hun bijtkracht is indrukwekkend, met een gemiddelde van 77.33 kg/cm².

Hoewel hyena’s in staat zijn om een enkele beet te gebruiken om botten te doden en te verpletteren, zijn ze over het algemeen niet gevaarlijk voor mensen. Ze zijn echter nog steeds wilde dieren en moeten met respect worden behandeld.

In het wild zijn hyena’s belangrijk voor het ecosysteem omdat ze als schoonmaakploeg fungeren. Samen met gieren ruimen ze karkassen op en voorkomen zo de verspreiding van ziekten.

Jaguar

sterkste bijtkracht dier

De jaguar is een van de dieren met de sterkste kaken en staat bekend om zijn krachtige beet. Deze katachtige heeft een bijzonder sterke kaakspier die hem in staat stelt om door de schedel van zijn prooi te bijten. In feite kan de jaguar gemakkelijk door de schedel van een kaaiman bijten en deze opeten.

De jaguar is de grootste en sterkste kat van Amerika en heeft een brede kop en sterke kaken. Hij heeft ook een krachtige beet en de krachtigste kaken van alle katachtigen. Zijn kaken zijn zo sterk dat hij in staat is om de schedel van zijn prooi te breken en te verpletteren.

De jaguar jaagt voornamelijk op grote zoogdieren zoals herten, tapirs en pekari’s. Hij is echter ook in staat om kleinere prooien te doden, zoals knaagdieren, vogels en reptielen. De jaguar is een solitair dier en jaagt voornamelijk ’s nachts. Hij is een uitstekende zwemmer en kan zelfs prooien vangen die in het water leven, zoals vissen en kaaimannen.

KenmerkenDetails
Wetenschappelijke naamPanthera onca
LeefgebiedTropische bossen, moerassen, struikgebieden en woestijnen
Lengte1,2 tot 1,9 meter
Gewicht56 tot 96 kilogram
DieetGrote zoogdieren, knaagdieren, vogels, reptielen en vissen
BedreigingenHabitatverlies, stroperij en conflict met veehouders

Hoewel de jaguar een krachtig en indrukwekkend dier is, wordt hij bedreigd door habitatverlies en stroperij. Het verlies van zijn leefgebied en de jacht op zijn vacht en lichaamsdelen hebben geleid tot een afname van zijn populatie. Daarom is het belangrijk om inspanningen te blijven leveren om de jaguar te beschermen en zijn leefgebied te behouden.

Conclusie

In dit artikel hebben we de top 10 dieren met de sterkste kaken besproken. Elk van deze dieren heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen die hen in staat stellen om voedsel te verpletteren en te verwerken.

We hebben geleerd dat de Nijlkrokodil de sterkste kaak heeft van alle dieren in het dierenrijk, met een bijtkracht tot 5.000 pond per vierkante inch. Andere dieren met krachtige kaken zijn de gevlekte hyena, de ijsbeer, de tijgerhaai en de jaguar.

Het is fascinerend om te zien hoe deze dieren hun kaken gebruiken om te overleven in het wild. Sommige dieren gebruiken hun kaken om te jagen en te doden, terwijl andere dieren hun kaken gebruiken om hun voedsel te verwerken en te verpletteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze dieren wilde dieren zijn en dat ze gevaarlijk kunnen zijn voor mensen. Het is daarom belangrijk om ze te respecteren en ze niet te benaderen in hun natuurlijke omgeving.

In conclusie, deze top 10 dieren met de sterkste kaken zijn indrukwekkende wezens die ons veel kunnen leren over de natuur en het dierenrijk. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om meer te leren over deze fascinerende dieren.

Veelgestelde vragen

Welk dier heeft de sterkste bijtkracht?

De Nijlkrokodil heeft de sterkste bijtkracht van alle dieren ter wereld. Deze krokodil kan een bijtkracht van maar liefst 5000 pond per vierkante inch uitoefenen. Dat is genoeg kracht om botten en de zwaarste prooien te verpletteren.

Welk roofdier heeft de krachtigste kaken?

De jaguar heeft de krachtigste kaken van alle roofdieren. Volgens onderzoek kunnen jaguars een bijtkracht uitoefenen van 2000 pond per vierkante inch. Dit stelt hen in staat om door de schedels van hun prooi te bijten en om de nek van hun prooi te breken.

Welke katachtige heeft de sterkste beet?

De leeuw heeft de sterkste beet van alle katachtigen. Ze kunnen een bijtkracht van 650 pond per vierkante inch uitoefenen. Dit is genoeg kracht om de botten van hun prooi te breken en om hun prooi te doden.

Hoeveel newton kan de bijtkracht van een haai bereiken?

De bijtkracht van een haai kan variëren afhankelijk van de soort. De witte haai heeft bijvoorbeeld een bijtkracht van ongeveer 18.000 newton. Dit is genoeg om door de schedel van een zeeleeuw te bijten.

Hoeveel newton kan de bijtkracht van een alligator bereiken?

De bijtkracht van een alligator kan variëren afhankelijk van de soort. De Amerikaanse alligator heeft bijvoorbeeld een bijtkracht van ongeveer 13.000 newton. Dit is genoeg om door de schedel van een mens te bijten.

Hoeveel newton kan de bijtkracht van een jaguar bereiken?

De bijtkracht van een jaguar kan variëren afhankelijk van de grootte van de jaguar. Een gemiddelde jaguar kan een bijtkracht van ongeveer 1.350 newton uitoefenen. Dit is genoeg om door de schedel van hun prooi te bijten en om de nek van hun prooi te breken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *