dieren met de hik

De hik bij dieren: wat betekent dat?

Ooit je hond of kat zien hikken? Geen zorgen, het is vaak net zo normaal als jouw eigen hik! Dieren kunnen soms de hik krijgen om verschillende redenen, van te snel eten tot opwinding. Ontdek waarom het gebeurt en wat je kunt doen om het te verminderen of voorkomen in deze snelle gids.

Heb jij weleens de hik gehoord bij jouw kat of hond? Net als bij mensen kunnen ook dieren last krijgen van de hik. Wat de hik precies is en wat het betekent, en natuurlijk wat je eraan kunt doen, zetten we hieronder voor je op een rij.

Wat is hik bij dieren?

Wanneer je een huisdier hebt, of je ziet een dier in het wild, dan kan het zijn dat ze last krijgen van de hik. Het is een hele normale reactie van het lichaam. Zo is het bijvoorbeeld voor honden een spier die zich samentrekt in de buik. De spier waarover we hebben wordt het middenrif genoemd en zorgt voor de scheiding van de buik en borstholte. Er zit weinig verschil in de hik van mensen en dieren, over het algemeen lijkt het heel erg op elkaar. Bij dieren kan het zo zijn dat de hik er anders uitziet, omdat het natuurlijk geen mensen zijn. Maak je dus niet druk als je huisdier ineens last krijgt van de hik, het gaat binnen een korte tijd zo weer over. 

kunnen dieren de hik krijgen

Oorzaken van hik bij dieren

Er zijn veel verschillende oorzaken op te noemen waarom een dier de hik kan krijgen. Zo kan het net zoals bij ons zijn dat het kan komen door te snel eten of te snel drinken. Daarnaast kan het ook zijn dat jouw diertje last heeft van een verkoudheid en daardoor de hik kunnen krijgen. Hik kan ook te maken hebben met enthousiasme, of juist door stress of opwinding.

Welke dieren ervaren vaak de hik?

Er zijn veel verschillende dieren die de hik kunnen krijgen, denk bijvoorbeeld aan een hond, een kat of een ander zoogdier. Het heeft overigens ook te maken met de fase waarin het dier verkeert. Jongere dieren kunnen namelijk over het algemeen vaker de hik krijgen dan een volwassen dier.

Het behandelen en voorkomen van de hik bij dieren

We weten allemaal hoe vervelend het is om de hik te hebben en dieren zullen vast ook ditzelfde gevoel ervaren. Het is daarom prettig om de hik zo veel mogelijk te voorkomen bij jouw huisdier. 

Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw dier het eten niet naar binnen schrokt, maar zorg ervoor dat jouw dier rustig kan eten. Schaf daarom bijvoorbeeld een anti-schrokbak aan, zodat jouw dier rustig moet eten. Ook is het belangrijk dat jouw dier rustig gaat drinken en niet zijn waterbak in een seconde leeg drinkt. 

Zorg er ook voor dat jouw dier niet té enthousiast wordt en daardoor de hik kan krijgen, en zorg er ook voor dat jouw dier niet de hik krijgt als hij of zij gespannen is. Voorkom daarom spannende situaties en zorg ervoor dat jouw huisdier kalm is en ook kalm blijft. Heeft jouw huisdier erg vaak last van de hik? Dan is het goed om eens met jouw huisdier een bezoekje te brengen aan de dierenarts en te achterhalen waar dit precies vandaan komt. 

Veelgestelde vragen over de hik bij dieren

Kunnen dieren hikken?

Ja, dieren kunnen hikken, vergelijkbaar met mensen. Het is een reflex die optreedt wanneer het middenrif onvrijwillig samentrekt.

Waarom hikken dieren?

De exacte oorzaak van hik bij dieren is niet altijd duidelijk, maar het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder het snel eten, inslikken van lucht, irritatie van de keel of het middenrif, en stress.

Welke dieren zijn vatbaar voor hik?

Hik kan bij veel diersoorten voorkomen, waaronder honden, katten, paarden, vogels en zelfs reptielen. Het lijkt vaker voor te komen bij zoogdieren.

Is hikken bij dieren schadelijk?

Meestal is hikken onschadelijk en gaat het vanzelf over. Het kan echter een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem als het vaak voorkomt.

Hoe lang duurt hikken bij dieren?

Hik bij dieren kan variëren in duur. Het kan enkele minuten tot enkele uren aanhouden. Als het langer aanhoudt, kan het raadzaam zijn een dierenarts te raadplegen.

Kan ik iets doen om de hik van mijn huisdier te stoppen?

Er zijn verschillende huismiddeltjes die je kunt proberen, zoals het laten drinken van water, afleiding geven of zachte buikmassages. Raadpleeg echter altijd een dierenarts als de hik aanhoudt.

Moet ik me zorgen maken als mijn huisdier vaak hikt?

Af en toe hikken is meestal geen reden tot bezorgdheid. Als het echter frequent of langdurig voorkomt, kan het een teken zijn van een onderliggende gezondheidsaandoening en is een dierenartsbezoek aanbevolen.

Kan stress hik bij dieren veroorzaken?

Ja, stress en angst kunnen hik bij dieren veroorzaken. Het kan voorkomen bij bijvoorbeeld huisdieren die bang zijn voor harde geluiden, zoals onweer.

Hebben pasgeboren dieren ook last van hik?

Ja, pasgeboren dieren, zoals kittens en puppy’s, kunnen ook hikken. Dit is meestal onschadelijk en verdwijnt na verloop van tijd.

Kan hikken worden voorkomen bij dieren?

Het voorkomen van hik bij dieren is moeilijk, omdat de oorzaken variëren. Het aanbieden van regelmatige, kleine maaltijden en het vermijden van stressvolle situaties kunnen helpen, maar het is niet altijd te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *