hondenrassen die weinig blaffen

Welke hondenrassen blaffen weinig?

Op zoek naar een vredige hond die niet de hele buurt wakker houdt? Ontdek in deze blog welke hondenrassen erom bekendstaan weinig te blaffen. Leer over hun kalme aard, ideaal voor appartementen of rustige omgevingen. Ontdek hoe je een hond vindt die jouw behoefte aan stilte kan vervullen.

Een hond die waaks is, kan een prettig gevoel zijn. Toch kan een hond zó waaks zijn, dat de hond om de haverklap blaft – ook als er niets aan de hand is. Als je hier niet op zit te wachten, dan is het prettig om te weten dat er ook hondenrassen bestaan die over het algemeen weinig blaffen. Natuurlijk verschilt het per hond zelf, maar de hondenrassen die over het algemeen weinig blaffen, zetten we hieronder voor je op een rij.

Top 5 hondenrassen die weinig blaffen

We hebben een top vijf voor je opgesteld van hondenrassen die over het algemeen weinig blaffen. Zoals we net al kort hadden benoemd, verschilt het natuurlijk per hond hoeveel hij of zij blaft. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de opvoeding of andere externe factoren.

1. Basenji

Een hondenras dat niet mag ontbreken in dit lijstje, is de basenji. De basenji blaft namelijk heel weinig, of eigenlijk zelfs… helemaal niet. De basenji kan namelijk niet blaffen. De basenji is namelijk een bijzonder hondenras. Deze hond heeft namelijk meer weg van een kat dan van een hond. Zo springt de basenji graag, is het een erg schone hond en de basenji houdt zelfs niet van water. En daarbij komt dus ook nog eens dat de basenji niet kan blaffen. Bijzonder, maar je moet niet denken dat de basenji helemaal geen geluiden produceert. Dat kan de basenji namelijk wel: als de basenji een geluid maakt, is dat vaak in de vorm van een hoge toon.

honden die weinig blaffen

2. Bichon Frisé

De Bichon Frisé is een schattig hondenras: het hondje heeft namelijk een witte, golvende vacht. Ook heeft de hond een ronde kop met kleine kraaloogjes. Ook is de Bichon Frisé een hondje dat niet de neiging heeft om veel te blaffen. Maar let op: hiervoor is een goede opvoeding wel belangrijk. De hond kan namelijk wel waaks zijn en daardoor gaan blaffen.

3. Cavalier King Charles Spaniël

Een Cavalier King Charles Spaniël is een populaire hond in menig huishouden. Het is een hondje met een lief uiterlijk: de Spaniël heeft lange oren en de vacht van de hond is vaak glad en golvend. Daarnaast staat het ras van de Cavalier King Charles Spaniël er ook om bekend dat de honden niet heel veel blaffen. Ook hierbij geldt weer dat de Spaniël wel waaks kan zijn en daardoor kan blaffen bij ‘gevaar’.

4. Shiba Inu

Een bijzonder hondenras: de Shiba Inu. De Shiba Inu heeft namelijk een gladde, korte vacht en de uitstraling van dit hondenras is opvallend. De Shiba Inu straalt namelijk zelfvertrouwen en statigheid uit. Naast dat de hond zelfvertrouwen uitstraalt, is de hond ook daadwerkelijk zelfverzekerd. Bovendien zullen de Shiba Inu’s ook niet veel blaffen, mits ze natuurlijk goed opgevoed zijn.

5. Amerikaanse Bulldog

Een Amerikaanse Bulldog staat er ook om bekend dat ze niet heel veel blaffen. Wel geldt dat het ook in dit geval weer belangrijk is om de hond goed te trainen. Het is ook belangrijk om de Amerikaanse Bulldog van zijn behoeften te voorzien; dus regelmatig met de hond de hort opgaan en veel aandacht aan hem of haar schenken. 

Oorzaken van overmatig blaffen bij honden

Blaft jouw hond overmatig? Dan kan dat te maken hebben met verschillende soorten oorzaken. Je kunt een kijkje nemen in de onderstaande lijst, zodat je kunt ontdekken waar het overmatige blaffen wellicht vandaan kan komen. 

  1. Angst en stress
  2. Gebrek aan sociale interactie
  3. Medische problemen
  4. Milieufactoren

De rol van opvoeding en training

Zoals net al meerdere keren is benoemd, is het belangrijk om de hond goed op te voeden en te trainen. Zo moet je bijvoorbeeld de hond als pup zijnde al leren socialiseren. Vroege socialisatie is bij honden namelijk van groot belang. Bovendien kun je ook effectieve trainingsmethoden gebruiken om het blaffen te verminderen, of kun je bepaalde accessoires aanschaffen. Mocht dit niet werken, dan kun je een gedragsprofessional inschakelen.

Veelgestelde vragen over hondenrassen die weinig blaffen

Welke hondenrassen staan er bekend om weinig te blaffen?

Enkele rassen die bekendstaan om weinig te blaffen zijn Basenji, Bichon Frise, Cavalier King Charles Spaniel, Shiba Inu en Bulldog.

Zijn er andere rassen dan deze vijf die weinig blaffen?

Ja, er zijn meer rassen die over het algemeen minder geneigd zijn tot overmatig blaffen, maar dit hangt ook af van individuele variatie.

Waarom is het belangrijk om een ras te kiezen dat weinig blaft?

Mensen kiezen vaak voor deze rassen om overlast voor buren te verminderen of vanwege appartementbewoning.

Kunnen hondenrassen die weinig blaffen nog steeds goede waakhonden zijn?

Sommige van deze rassen kunnen waakzaam zijn, maar ze hebben over het algemeen niet dezelfde waakinstincten als blaf-intensieve rassen.

Wat zijn enkele mogelijke oorzaken van overmatig blaffen bij honden?

Stress, eenzaamheid, verveling, angst, territoriaal gedrag en gebrek aan training kunnen leiden tot overmatig blaffen.

Zijn er trainingsmethoden om het blaffen van mijn hond te verminderen?

Ja, gedrags- en gehoorzaamheidstraining kan helpen om ongewenst blaffen te verminderen.

Moet ik professionele hulp zoeken als mijn hond overmatig blijft blaffen?

Als het blaffen aanhoudt ondanks training en interventie, is het raadzaam om een professionele hondentrainer of gedragsspecialist te raadplegen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond overmatig blaft als ik niet thuis ben?

Het aanbieden van speelgoed, voldoende lichaamsbeweging en gezelschap voor je hond kan helpen verveling te verminderen en blaffen te voorkomen.

Zijn er hulpmiddelen zoals anti-blafapparaten die kunnen helpen?

Ja, er zijn anti-blafapparaten zoals halsbanden of ultrasone apparaten die kunnen worden gebruikt om ongewenst blaffen te ontmoedigen. Toch is het belangrijk om het probleem bij de oorzaak aan te pakken.

Zijn er specifieke gedragstips voor eigenaren van hondenrassen die van nature meer neigen tot blaffen?

Ja, eigenaren van blaffende rassen moeten extra aandacht besteden aan socialisatie, training en het omgaan met mogelijke blaftriggers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *