Hamsterkooi

Zo maak jij de hamsterkooi schoon in 5 stappen

Met jouw hamsters heb je natuurlijk het beste voor. Het zijn beestjes die erg geven om hun hygiëne. Voor het welzijn van de hamsters is het belangrijk een keer per week de hamsterkooi schoon te maken. Zelfs wanneer het nog schoon lijkt, kunnen er al veel bacteriën in zitten. 

Dagelijkse taken

Je dient elke dag vers water in het drinkflesje te doen. Doe dit ook wanneer het drinkflesje nog water bevat. Het is ook belangrijk elke dag het voerbakje schoon te maken. Wanneer je nat of vies nest strooisel opmerkt, kun je deze het beste meteen verversen. Tijdens de wekelijkse schoonmaak kun je alle onderdelen van de waterfles grondig schoonmaken.

Wekelijkse taken 

Je dient dus wekelijks de gehele leefomgeving schoon te maken. 

  1. Als allereerste zorg je ervoor dat je jouw hamster tijdelijk even op een ander plekje kunt laten. Zo kun je gemakkelijk overal bij. 
  2. Uiteraard zorg je ervoor dat je eerst alle onderdelen uit de kooi haalt. Denk aan de bodembedekking (zoals het zaagsel, hooi en houtsnippers), het speelgoed, hamsterrad en voederbakje. 
  3. Eerst neem je de kooi af. Dit doe je met een warm sopje. Dit kun je het beste met water met afwasmiddel, azijn met heet water of een speciaal hamster schoonmaakmiddel.
  4. Maak nu de verschillende onderdelen van de waterfles en het speelgoed schoon. Deze spoel je na het schoonmaken om en droog deze goed af.
  5. Spoel ook de oppervlaktes van de hamsterkooi af en ook deze droog je goed af. 

Na het schoonmaken vul je de hamsterkooi weer met een verse bodembedekking. Vervolgens kun je alle onderdelen uit de hamsterkooi weer terug zetten. Nu kun je de hamster terug in zijn kooi plaatsen. In een fris hok met een gevuld voederbakje en vers water. 

Veelgestelde vraag 

Hoe vaak moet je een hamsterkooi schoonmaken? 

Je hoort een hamsterkooi wekelijks schoon te maken. 

Hoe ontsmet je een hamsterkooi? 

Je kunt een hamsterkooi al met een mild sopje afnemen. 

Hoe zie je aan een hamster dat hij op zijn gemak is? 

Wanneer jouw hamster zich goed voelt in zijn omgeving beweegt hij lekker ongedwongen in zijn hok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *