hamster gedrag

Mijn hamster gedraagt zich raar: wat betekent dat?

Ooit je hamster zien optreden als een ware acrobaat in zijn kooi en je afvragen: “Wat is er aan de hand?” Deze blog ontrafelt het mysterie achter raar hamstergedrag, bespreekt klimmen, graven en meer. Ontdek waarom jouw pluizige vriend soms zo’n komische act opvoert!

Hamsters zijn schattige diertjes die je als huisdier kunt houden. Toch kan het zijn dat je in de loop van de tijd merkt dat jouw hamster zich anders gedraagt. Denk bijvoorbeeld aan het klimmen in de kooi of het bijten aan de tralies. Wat mogelijke oorzaken zijn en hoe je het beste voor jouw hamster kunt zorgen, zetten we hieronder voor je op een rij.

Normaal hamstergedrag

Allereerst is het natuurlijk goed om te weten wat normaal hamstergedrag is. Zo is een hamster bijvoorbeeld vooral in de nacht actief, en doen ze overdag hun dutje en zie je ze dus eigenlijk niet. Daarnaast willen hamsters graag rondrennen in zijn rad, graven in het zaagsel, willen ze zich graag verstoppen en zal de hamster zich wassen. Vooral dat wassen is een teken dat jouw hamster zich op zijn gemak voelt.  

Veranderend gedrag: wat betekent het?

Het kan zijn dat jouw hamster plotseling ander gedrag gaat vertonen dan dat jouw hamster normaal deed. Hieronder hebben we een aantal bijzondere gedragingen van een hamster voor je op een rij gezet, en de mogelijke oorzaken ervan.

Klimmen in de kooi

Zo kan jouw hamster bijvoorbeeld gaan klimmen in zijn kooi. Waarom jouw hamster in zijn kooi klimt, kan te maken hebben met verschillende oorzaken. Zo kan het zijn dat jouw hamster wil bewegen en daarom maar in de kooi gaat klimmen. Het kan ook zijn dat jouw hamster zich verveelt en niet genoeg wordt uitgedaagd.

Als de kooi van een hamster er saai uitziet – denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van een looprad, verstopplekken, buizen of speelgoed – dan is het wellicht goed om daar verandering in te brengen. Zorg ervoor dat jouw hamster wordt uitgedaagd en dat hij genoeg energie kwijt kan. Zo voorkom je dat jouw hamster weer gaat klimmen. Blijft jouw hamster alsnog klimmen? Zorg er dan voor dat jouw hamster niet heel hoog kan klimmen; mocht de hamster vallen, dan maakt de hamster geen lelijke val.

Bijten in handen

Daarnaast kan jouw hamster ook jou in de handen bijten. In dat geval is het belangrijk dat je jouw hamster laat wennen aan jouw hand. Dit doe je door de hamster tam te maken: haal iedere dag de hamster even uit de kooi en laat hem zitten op jouw hand. Zorg er wel voor dat je de hamster op de juiste manier uit de kooi haalt; benader de hamster nooit van bovenaf, want dat vindt de hamster niet prettig. Het kan zelfs zijn dat jouw hamster agressief gedrag vertoont. Het is ook in dit geval belangrijk om vertrouwen op te bouwen en de hamster rustig te benaderen. Geef de hamster ook voldoende rust.

hamster

Bijten aan de tralies

Naast dat jouw hamster in jouw handen kan bijten, kan de hamster ook in de tralies van de kooi bijten. Vaak is dit een teken van verveling, ontevredenheid, pijn of dat jouw hamster gewoon ergens aan wil knagen. Om dit te voorkomen, kun je een knaagsteen in de kooi leggen. Ook is het in dit geval weer belangrijk om verveling bij jouw hamster te voorkomen. 

Je kunt ook altijd contact opnemen met de dierenarts om jouw hamster te checken op eventuele pijntjes, ziektes of andere verschijnselen.

Zo zorg je goed voor jouw hamster

Om ervoor te zorgen dat jouw hamster zich op zijn gemak voelt, is het belangrijk om allereerst een fijn plekje voor hem te creëren. Een hamsterkooi moet groot genoeg zijn, moet een fijne bodembedekking hebben – met veel diepte – en moet natuurlijk schoon zijn. Ook is het belangrijk om jouw hamster te blijven uitdagen, door een looprad in de kooi te plaatsen en verschillende buizen en verdiepingen. Houd ook rekening met de drink- en eetbehoeftes van de hamster. 

Veelgestelde vragen over het gedrag van de hamster

Waarom klimt mijn hamster voortdurend in zijn kooi?

Mogelijk zoekt je hamster meer beweging of vermaak, of er is onvoldoende ruimte in de kooi.

Wat zijn enkele andere vreemde gedragingen die ik heb opgemerkt?

Overmatig graven, bijten aan tralies, of agressie kunnen wijzen op stress, verveling of een ongeschikte omgeving.

Waarom is het belangrijk om afwijkend gedrag bij hamsters te begrijpen?

Afwijkend gedrag kan wijzen op gezondheidsproblemen of stress, en het begrijpen ervan helpt om gepaste zorg te bieden.

Kan veranderend gedrag te maken hebben met de leeftijd van mijn hamster?

Ja, hamsters kunnen in verschillende levensfasen ander gedrag vertonen, zoals meer actief zijn in hun jeugd.

Hoe kan ik bepalen of mijn hamster pijn heeft?

Let op signalen zoals gebogen houding, verminderde eetlust of moeite met bewegen.

Wat kan ik doen om mijn hamster te helpen als hij gestrest lijkt?

Zorg voor een rustige omgeving, voldoende verstopplekken en regelmatige routines.

Waarom knaagt mijn hamster aan de tralies van zijn kooi?

Dit kan wijzen op verveling, ontevredenheid met de kooi, of het uiten van territoriaal gedrag.

Wat moet ik doen als mijn hamster plotseling agressief wordt?

Geef je hamster ruimte en observeer of er factoren zijn die stress veroorzaken. Raadpleeg een dierenarts als het gedrag aanhoudt.

Is het normaal dat mijn hamster veel slaapt?

Ja, hamsters hebben cycli van activiteit en slaap. Ze zijn meestal ’s nachts actiever.

Hoe kan ik mijn hamster een stimulerende omgeving bieden?

Zorg voor kooiverrijking met speeltjes, tunnels en klimmogelijkheden. Bied variatie in voedsel en maak gebruik van hamsterveilige materialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *