De voor- en nadelen van verschillende caviakooien

Heb jij besloten om cavia’s aan te schaffen, dan heb je natuurlijk wel een geschikte caviakooi nodig. Er zijn verschillende soorten caviakooien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tralie- of gaaskooien en plastic kooien. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillende caviakooien en hiervan de voordelen? Hieronder bespreken wij het allemaal. 

Traliekooien

Traliekooien worden misschien wel het meest gebruikt als caviakooi. Een traliekooi ziet er namelijk als volgt uit. Aan de onderkant van de kooi, dus eigenlijk de bak waar jouw caafjes in leven is gemaakt van plastic. Op deze plastic bak zit een tralie overkapping. Een voordeel van deze traliekooi is dat je snel en gemakkelijk bij jouw knaagje terecht kan en je de kooi snel en gemakkelijk kunt verschonen. Een nadeel van deze kooi is dat de bodembedekking tussen de tralies eruit kan vallen. Daarnaast heb je de kans dat zodra jouw cavia’s de koelkast horen open gaan dat ze aan de tralies gaan knagen. Dit is niet schadelijk maar het kan wel een hoop lawaai maken. 

Plastic kooien

Ook zijn plastic kooien erg populair. Vaak worden deze kooien gebruikt om bijvoorbeeld de jonkies bij de moeder vandaan te halen zodra ze oud genoeg zijn. Dit zodat de mannetjesjonkies niet de moeder opnieuw bezwangeren. Daarnaast worden plastic kooien ook gebruikt als tijdelijk gebruik. Al met al is een plastic kooi eigenlijk hetzelfde als een traliekooi, maar wordt overkoepeld door een plastic bak. Wat een voordeel van deze kooi is, is dat de cavia’s niet kunnen knagen aan de tralies. Een nadeel is dat deze plastic kooien er best lomp uitzien. 

Modulaire kooi

Ook modulaire kooien komen steeds vaker voor. Een modulaire kooi kun je snel en gemakkelijk op bepaalde manieren in elkaar zetten door middel van de gemakkelijke plug-in systemen. Een voordeel van deze kooi is dat jouw cavia overal naar toe kan. Jouw caafjes kunnen overal spelen en lopen, op deze manier zorg je ervoor dat jouw caafjes altijd genoeg beweging krijgen. Een nadeel is, is dat je als bodembedekker geen bak of iets hebt. Het komt daarom vaak voor om zelf een bodembedekker te maken van kranten en fleecedekens. Daarnaast is de kooi best groot, althans je kunt zelf weten hoe groot je de kooi maakt. 

Buitenhok

Er zijn verschillende soorten buitenkooien, vaak zijn ze gemaakt van hout en lijken ze erg op konijnenkooien. Een voordeel van deze kooien is dat ze niet alleen voor buiten zijn. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om deze kooi naar binnen te halen. Ook een voordeel is, is dat je snel en gemakkelijk een ren aan de kooi kunt vastmaken. Helaas zitten er niet alleen maar voordelen aan deze kooi. Het schoonmaken van een buitenhok kan namelijk best wel wat moeite kosten. 

Veelgestelde vragen

Hoe groot moet een caviakooi zijn?

Per twee caafjes moet de kooi minimaal één vierkante meter zijn.

Zit een hooiruif standaard aan een kooi?

Nee, niet altijd, het is daarom belangrijk dat je dat van tevoren goed checkt.

Is het knagen op de tralies van de kooi slecht voor een cavia?

Nee, dit is niet schadelijk maar maakt wel een lawaai. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *