Wat zijn noodzakelijke benodigdheden voor in de caviakooi?

Zodra je besluit om cavia’s in huis te halen, dan heb je natuurlijk de juiste caviakooi nodig. Maar in deze caviakooi moeten natuurlijk ook een aantal producten beschikbaar zijn voor jouw cavia’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speeltjes en voer. Maar wat heeft een cavia nou eigenlijk in zijn of haar kooi nodig? Hieronder bespreken wij de verschillende benodigdheden die jij sowieso in de caviakooi moet hebben. 

Bodembedekker

In de caviakooi is het natuurlijk essentieel dat een goede bodembedekker aanwezig is. Dit kunnen verschillende producten zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaagsel, bedekkorrels, hooi of eventuele kranten met daarboven op fleecedekens. Het is belangrijk dat de bodembedekker plasjes kan opvangen en eventueel kan absorberen. 

Voederbakjes en waterflesjes

Ieder dier heeft natuurlijk eten nodig. Daarom is het erg belangrijk dat je voederbakjes in de kooi hebt staan. Er zijn veel verschillende voederbakjes, maar zorg ervoor dat er genoeg voer in kan. Het kan zijn dat je meerdere cavia’s hebt, daarom is het belangrijk dat zodra je 4 cavia’s of meer in de kooi hebt, dat je twee voerbakjes in de kooi hebt staan. De cavia eet namelijk niet meer dan dat hij of zij nodig heeft. 

Ook is het belangrijk dat je een hooiruif aan de kooi hebt hangen. Hier doe je genoeg hooi in voor een paar dagen. Op deze manier hoef je niet elke dag hooi bij te vullen en kan de cavia genoeg hooi pakken als dat die nodig heeft. Cavia’s mogen hooi onbeperkt eten. 

Daarnaast kun je ook een voerbal aanschaffen, hier kun je eventueel groenvoer in doen en kan je cavia op spelender wijze sla uit de bol laten pakken. Sommige voerballen kun je ophangen in de kooi, waardoor de beestjes wat meer moeite moeten doen. Wel is het belangrijk om te weten dat cavia’s maar beperkt groenvoer mogen hebben. Verdiep je hier dus eerst in en geef niet altijd maar sla of andere groentes. 

Ook waterflessen mogen absoluut niet ontbreken. Cavia’s moeten namelijk onbeperkt water kunnen pakken mochten ze dorst hebben. 

Schuilplaatsjes

Het natuurlijke leefgedrag van de cavia is erg belangrijk om in stand te houden. Daarom zijn schuilplaatsjes erg belangrijk. Cavia’s moeten namelijk kunnen schuilen voor eventuele ‘dreiging’ of ‘gevaar’. Daarnaast vinden cavia’s het heerlijk om in een warm hokje te zitten buiten de kooi om heerlijk in te slapen of te chillen. 

Is jouw cavia drachtig, dan is het ook zeer belangrijk dat het beestje een schuilhuisje heeft. Op deze manier heeft de moeder cavia een ‘veilig’ plekje om in te bevallen. Schuilhuisjes zijn erg belangrijk voor cavia’s en mogen absoluut niet ontbreken in de caviakooi. 

caviakooi

Extra’s

Daarnaast zijn er natuurlijk nog een aantal dingen waar jouw caviakooi aan moet voldoen. Toch zijn er ook nog een aantal andere dingetjes die je extra in de kooi kan plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende speeltjes, of knuffeltjes. Daarnaast is het voor de cavia ook fijn om een mandje te hebben om in te liggen. Er zijn verschillende accessoires die je kunt aanschaffen voor in het caviahok. Het is het daarom zeker waard om even een kijkje te nemen bij de dichtstbijzijnde dierenwinkel. 

Hoe vaak mogen cavia’s groente krijgen?

Cavia’s mogen elke dag groente, toch is groenvoer een echte dikmaker dus let hier wel mee op. Ook kan het zijn dat je cavia aan de diarree raakt zodra hij te veel groenvoer binnenkrijgt.

Hoe vaak mogen cavia’s hooi eten?

Cavia’s mogen onbeperkt hooi eten. 

Hoe groot moet een cavia kooi minimaal zijn?

Heb je twee cavia’s dan moet jouw caviakooi minimaal één vierkante meter zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *