welke slangen in Nederland

Deze slangen komen in Nederland voor

Slangen zijn dieren waar mensen nog weleens angstgevoelens voor kunnen krijgen. En dat is ook niet zo gek, want ze hebben een bijzonder lichaam en bewegen zich onvoorspelbaar voort. Wie denkt dat slangen alleen maar ver weg leven, heeft het mis. Slangen zijn namelijk dichterbij dan je denkt; slangen kunnen ook voorkomen in Nederland. Welke slangen dat zijn, staan hieronder opgesomd.

Soorten slangen in Nederland

Er kunnen in totaal drie verschillende soorten slangen voorkomen in ons land. Welke dat zijn, hoe je ze uit elkaar kunt houden en ook handig om te weten, waar ze precies leven, staat hieronder voor je opgesomd.

Adder

Allereerst komt de adder voor in Nederland. Je hebt vast weleens van een adder gehoord en misschien heb je ook wel eens een keertje een adder in het echt gezien. Je kunt een adder bijvoorbeeld tegenkomen in grote zandvlaktes of in de buurt van heide. Als je hier in de buurt bent, wil je natuurlijk wel weten hoe een adder eruitziet. Een adder is een klein slangetje, maar heeft wel een fors postuur. Een adder wordt ongeveer veertig tot tachtig centimeter lang en heeft een bruin, crème-achtig uiterlijk met een tekening op de huid. De adder is giftig en dus kan een beet gevaarlijk zijn.

Gladde slang

De gladde slang lijkt veel op de adder qua uiterlijk. Zo heeft de gladde slang ook een bruin uiterlijk, net zoals de adder. Daarnaast komt het leefgebied van beide slangen ook wel aardig overeen. Zo leeft de gladde slang ook voornamelijk in gebieden met zand of heide, maar deze slang komt ook voor langs bosranden. Daarnaast vindt de gladde slang het ook prettig om op een warm plekje te leven, zoals open velden. De gladde slang kan pak en beet zo’n zeventig centimeter lang worden. Daarnaast heeft de gladde slang niet zo’n heel fors uiterlijk. Bovendien is deze slang is niet giftig.

slangen Nederland

Ringslang 

Naast de adder en de gladde slang, kan ook de ringslang voorkomen in Nederland. De ringslang ziet er wel een tikkeltje anders uit dan de gladde slang en de adder. Waar de gladde slang en de adder voornamelijk bruinachtig waren, is de ringslang over het algemeen een stuk donkerder. Daarnaast kan de ringslang ook iets groter worden, ongeveer een meter. De ringslang leeft voornamelijk in natte gebieden – het is immers een slang die van water houdt, zoals moerassen en stilstaand water. De ringslang is niet giftig.

Bescherming en behoud van de slangen

De kans is niet heel groot dat je een slang tegenkomt, aangezien er niet heel veel slangen leven in Nederland. Daarnaast verstoppen de slangen zich goed en ze hebben natuurlijk een beschut uiterlijk. Een slang tegenkomen in Nederland gebeurt dus niet heel vaak, maar het kán wel. Daarnaast is het goed om te weten dat slangen beschermde diersoorten zijn in Nederland. Het is dus goed om te weten dat je de slangen niet mag storen als je ze tegenkomt. Raak ze ook zeker niet aan, maar laat ze gewoon lekker hun eigen gang gaan. 

Veelgestelde vragen omtrent slangen in Nederland

Welke slangen komen in Nederland voor?

In Nederland kun je drie slangensoorten vinden: de adder, de ringslang en de gladde slang.

Zijn de Nederlandse slangen gevaarlijk?

Over het algemeen zijn de slangen in Nederland niet gevaarlijk. De adder is de enige gevaarlijke slang – ze zijn namelijk giftig – maar hun beten zijn zelden dodelijk en kunnen meestal medisch behandeld worden.

Hoe herken ik een adder in Nederland?

Adders hebben een zigzagpatroon op hun rug en een kenmerkende V-vormige kop. Ze zijn meestal grijsbruin tot groenbruin van kleur.

Waar kan ik slangen tegenkomen?

Slangen in Nederland leven meestal in heidegebieden, bosranden, droge open gebieden of op zandvlaktes. Ze zijn echter vaak goed gecamoufleerd, dus ze zijn niet altijd gemakkelijk te zien.

Wat eten de slangen hier?

Slangen in Nederland voeden zich voornamelijk met kleine dieren zoals muizen, hagedissen, kikkers en insecten.

Wat moet ik doen als ik een slang zie?

Laat de slang met rust en probeer hem niet te verstoren. Ze zijn meestal niet agressief en zullen proberen te ontsnappen.

Zijn slangen beschermd in Nederland?

Ja, alle inheemse slangensoorten in Nederland zijn wettelijk beschermd, wat betekent dat het illegaal is om ze te vangen, doden of verstoren.

Hoe kan ik slangen helpen behouden in Nederland?

Je kunt bijdragen aan het behoud van slangen door hun leefgebied te respecteren, bewustwording te verspreiden en de lokale natuurbeschermingsorganisaties te ondersteunen.

Zijn er initiatieven voor het behoud van slangen in Nederland?

Ja, verschillende natuurbeschermingsorganisaties in Nederland werken aan het behoud van inheemse slangensoorten en hun leefgebieden, en ze kunnen je steun gebruiken.

Wat maakt slangen in Nederland zo bijzonder?

Wat slangen in Nederland bijzonder maakt, is dat ze zich hebben aangepast aan de specifieke omstandigheden van het Nederlandse klimaat en landschap. Ze spelen een belangrijke rol in het ecosysteem door bij te dragen aan de regulatie van populaties van kleine prooidieren en dienen als indicator voor de gezondheid van de lokale natuurlijke omgeving. Het behoud van deze inheemse slangensoorten draagt bij aan de biodiversiteit en het behoud van de Nederlandse natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *