Leuke feitjes over het lieveheersbeestje
Lieveheersbeestjes, bekend om hun schattige uiterlijk, zijn kevers die tot de familie Coccinellidae behoren. Ze zijn nuttig in de land- en tuinbouw omdat ze bladluizen en andere plagen eten. Lieveheersbeestjes doorlopen een levenscyclus van ei tot larve en uiteindelijk volwassene. Ze hebben opvallende kleuren en scheiden een giftige stof af ter verdediging tegen predatoren. Lieveheersbeestjes overwinteren soms in huizen.
Lieveheersbeestjes staan bekend om hun schattigheid: ze zijn klein en ze hebben leuke kleuren, en misschien zit de schattigheid ‘m ook wel in de naam. Lieveheersbeestjes komen veel voor in Nederland en vooral in de lente en zomer kan het zijn dat je regelmatig een lieveheersbeestje tegenkomt. Meer over dit kleine en kleurrijke insect, lees je hieronder.
Taxonomie en diversiteit van lieveheersbeestjes
Wist je dat lieveheersbeestjes een keversoort zijn? Zo behoort het lieveheersbeestje tot de familie Coccinellidae. Vooral het lieveheersbeestje met de rode schild en de zwarte stippen is bekend bij ons. Toch bestaan er nog veel meer soorten lieveheersbeestjes. Je hebt bijvoorbeeld ook het gele lieveheersbeestje, maar ze komen er ook in andere kleuren voor. Al met al zijn er tientallen soorten lieveheersbeestjes die bestaan. Niet alleen in Nederland kun je deze schattige insecten spotten, ze komen ook voor in andere landen van Europa en daarnaast zelfs in Azië en Amerika.
Voeding en dieet van lieveheersbeestjes
Een lieveheersbeest kan natuurlijk niet zonder voedingsstoffen leven en daarom is het van belang om deze beestjes goed te blijven voeren. Als kinderen thuiskomen met een lieveheersbeestje, dan is de voeding van het diertje natuurlijk essentieel om te blijven leven. Een lieveheersbeestje kan veel eten, dat zul niet niet denken als je het kleine diertje ziet. Toch zijn veel dieren niet veilig in de buurt van dit ‘lieve’ beestje. Zo eten lieveheersbeestje voornamelijk bladluizen en schildluizen. Daarnaast hebben ze nog meer eten op het menu staan, denk hierbij aan andere insecten, eitjes van vlinders en jonge rupsen.
Lieveheersbeestjes zijn erg goed voor ons ecosysteem. Bladluizen en schildluizen zijn namelijk niet zulke fijne beesten. Door middel van een lieveheersbeestje is dit probleem snel opgelost. Ze eten namelijk veel van deze dieren en op die manier hebben wij er minder last van.
Levenscyclus en gedrag van lieveheersbeestjes
Het leven van een lieveheersbeestje ziet er interessant uit en is zeker de moeite waard om eens in te duiken. Zo begint een lieveheersbeestje zijn leven in een eitje gelegd door de moeder. Een ei van een lieveheersbeestje groeit al redelijk snel uit tot een larve. Een larve van een lieveheersbeestje voedt zichzelf met bladluizen. Zo kan een larve tot wel 120 bladluizen op een dag eten. Dit komt omdat hij nog moet groeien tot een echte lieveheersbeestje en daarom alle voedingsstoffen hard nodig heeft. Daarnaast wordt net zoals een vlinder een lieveheersbeestje een pop. Na het ontpoppen wordt het een volwassen lieveheersbeestje en kunnen we ze herkennen aan hun mooie uiterlijk.
Een lieveheersbeestje zoekt in de winter een beschut plekje op om te kunnen overwinteren. Pas op, dit kan ook voorkomen in je huis. Als je dus lieveheersbeestje vindt in je huis, dan betekent het waarschijnlijk dat ze op zoek zijn naar een plek om de winter door te komen.
Het kan zijn dat lieveheersbeestjes bij elkaar leven in een grote groep. Zo zijn ze samen op zoek naar bladluizen en andere soorten voedsel. Het is ook niet gek als een lieveheersbeestje alleen leeft, het ligt er maar net aan hoe en waar ze zich ontpoppen.
Overlevingsstrategieën en aanpassingen
Een lieveheersbeestje is gek genoeg niet echt een prooi voor andere dieren. Dit komt door de opvallende kleuren van het lieveheersbeestje die de prooi doet afschrikken. De rode kleur van zijn schild is namelijk niet echt aantrekkelijk om op te eten. Daarnaast scheidt het lieveheersbeestje een giftige stof uit, die niet echt smakelijk is voor de prooi.
Lieveheersbeestjes in de tuinbouw en landbouw
Naast dat lieveheersbeestjes een leuk uiterlijk hebben, hebben deze insecten ook zeker een functie. Zo zijn lieveheersbeestjes onmisbaar voor in de tuin- en landbouw. Lieveheersbeestjes eten namelijk bladluizen en dat is ideaal als jij last hebt van bladluizen; je zet in lieveheersbeestje in de besmette plant en het lieveheersbeestje eet ze vanzelf op. Daarnaast eet het lieveheersbeestje ook mijten en andere insecten. Het zijn dus echte opruimers en dus onmisbaar in jouw tuin. Als je een lieveheersbeestje ziet, jaag ze dus zeker niet weg maar laat ze lekker rondvliegen of rondlopen in jouw tuin.
Veelgestelde vragen over een lieveheersbeestje
Lieveheersbeestjes zijn insecten. Ze behoren tot de orde Coleoptera, dezelfde orde als kevers.
Het aantal stippen op een lieveheersbeestje kan variëren, afhankelijk van de soort. Meestal hebben ze 2 tot 24 stippen.
Nee, lieveheersbeestjes komen in verschillende kleuren en patronen, waaronder geel, oranje en zelfs helemaal zwart.
Lieveheersbeestjes zijn roofzuchtige insecten en eten voornamelijk bladluizen en andere kleine insecten.
Ja, lieveheersbeestjes zijn zeer nuttig in de tuin omdat ze schadelijke insecten, zoals bladluizen, bestrijden.
Ja, sommige lieveheersbeestjes zoeken beschutte plekken om te overwinteren, zoals in huizen of bomen.
Ja, lieveheersbeestjes kunnen vliegen. Ze hebben vleugels onder hun harde dekschilden.
Lieveheersbeestjes worden als geluksbrengers beschouwd vanwege hun nut in de landbouw, waar ze schadelijke plagen helpen bestrijden.
De meeste lieveheersbeestjes zijn onschadelijk voor mensen en bijten zelden. Sommige soorten kunnen een lichte prikkeling veroorzaken.
Ja, lieveheersbeestjes zijn te vinden op alle continenten, behalve Antarctica. Ze zijn een van de meest voorkomende insecten ter wereld.