stinkende honden

De oorzaken van een stinkende hond en 3x hondenrassen met een onaangename geur

Ooit je neus afgevraagd waar die vreemde geur vandaan komt? De tekst duikt in de wondere wereld van stinkende honden. Het verklaart waarom Fido soms ruikt en wijst op mogelijke boosdoeners zoals hygiëne, huidproblemen en zelfs dieet. Plus, je ontdekt welke drie rassen echt de kroon spannen in het geurige koninkrijk. Tips voor een frissere pup en wanneer je een dierenarts moet raadplegen, vind je in deze tekst.

Een hond ruikt natuurlijk niet altijd naar bloemetjes: een hond wandelt door de regen, door het bos en gaat ook niet iedere dag onder de douche. Toch kan een hond ook een geur bij zich dragen die een tikkeltje onaangenaam is. Waar die onaangename geur vandaan kan komen én welke hondenrassen over het algemeen het meeste van zichzelf stinken, zetten we hieronder voor je op een rij.

De oorzaken van een stinkende hond

Een stinkende hond kan komen door verschillende oorzaken. Hieronder hebben we een aantal oorzaken voor je opgesomd. Houd er natuurlijk rekening mee dat er nog veel meer verschillende oorzaken bestaan: het is over het algemeen altijd goed om met dit soort problemen naar de dierenarts te gaan. Ga ook regelmatig naar de dierenarts met jouw hond voor een controle.

1. Slechte hygiëne

Een hond hoeft natuurlijk niet iedere dag onder de douche te staan: een hond wast zichzelf. Toch is het wel belangrijk om jouw hond schoon te houden. Badder jouw hond eens in de zoveel tijd waarbij je een lekkere hondenshampoo gebruikt. Zorg er daarnaast voor dat de hond zijn tanden schoon kan maken door ‘m bijvoorbeeld een bot te geven waar hij op kan kauwen. Je kunt ook zelfs een hondentandenborstel aanschaffen. 

2. Huidproblemen

Een hond kan ook problemen ervaren met zijn huid, waar vervolgens een onaangename geur van af kan komen. Wellicht heeft jouw hond wel veel huidplooien waar zich bacteriën en andere viezigheden in ophopen, of bijvoorbeeld een schimmelinfectie.

3. Oorproblemen

Een oor van een hond kan ook behoorlijk stinken. Een hond kan bijvoorbeeld last hebben van overmatig oorsmeer. Het kan ook zijn dat jouw hond een infectie zoals oormijt binnenin zijn oor heeft, dat een geur afgeeft.

4. Spijsvertering

Laat jouw hond weleens vieze winden? Dat ruikt natuurlijk niet heel prettig. Dit kan ook komen door verschillende oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het geven van voer van een lage kwaliteit, of voedsel waardoor jouw hond veel gas van vormt. Wellicht heeft jouw hond wel last van zijn spijsvertering, waardoor hij vieze winden laat. 

3x hondenrassen met een onaangename geur

Er bestaan ook een aantal hondenrassen die van zichzelf al een stinkende geur bij zich dragen. Wil je weten welke dit zijn? Hieronder hebben we een aantal van deze hondenrassen voor je op een rij gezet.

1. Shar-pei

De Shar-pei staat bekend om zijn rimpelige huid. Dat betekent dus dat de hond veel huidplooien heeft. Zoals net al werd benoemd kunnen er tussen de huidplooien van een hond veel viezigheden ophopen, wat een stinkende geur kan veroorzaken. 

2. Bulldog

Net zoals de Shar-pei heeft ook de Bulldog veel huidplooien. Hierbij geldt hetzelfde probleem: ophoping tussen de huidplooien, wat een stinkend effect kan hebben. 

stinkende hondenrassen

3. Sint-Bernard

De Sint-Bernard kan ook een vervelend geurtje bij zich dragen. Dit komt onder andere door zijn lange haren: als de vacht nat wordt, is de vacht niet binnen een paar seconden droog. En een natte vacht van een hond kan natuurlijk een vieze geur veroorzaken. Ook is een lange vacht natuurlijk vatbaar voor viezigheden wat erin achter kan blijven haken.

Veelgestelde vragen over stinkende honden

Waarom ruikt mijn hond zo slecht?

Een slechte geur bij honden kan worden veroorzaakt door diverse factoren, zoals huidproblemen, slechte hygiëne, oorinfecties en spijsverteringsproblemen.

Welke hondenrassen hebben de neiging om sterker te ruiken dan andere?

Rassen met huidplooien, overmatige kwijlproductie of lange oren hebben vaak meer kans op geurproblemen. Enkele voorbeelden zijn Sint-Bernards, Shar-Peis en Bulldogs.

Hoe kan ik de geur van mijn hond verminderen?

Regelmatige baden, gebitsverzorging, huid- en vachtonderhoud, oorhygiëne en een uitgebalanceerd dieet dragen bij aan een minder sterke geur.

Wat zijn enkele huidproblemen die een stinkende geur bij honden kunnen veroorzaken?

Allergieën, schimmelinfecties en overmatige talgproductie kunnen leiden tot een onaangename geur.

Hoe behandel ik de slechte adem van mijn hond?

Slechte adem kan worden verminderd door tandenpoetsen, kauwspeeltjes en een gezond dieet. Een dierenarts kan helpen bij ernstige gevallen.

Waarom hebben sommige honden last van oorinfecties en hoe veroorzaken die geur?

Oorinfecties kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, gisten of mijten. Deze infecties produceren vaak een onaangename geur.

Wat zijn anaalklieren bij honden en waarom kunnen ze leiden tot een onaangename geur?

Anaalklieren zijn geurklieren in de buurt van het rectum van een hond. Als ze niet goed worden geleegd, kan er een sterke en onaangename geur ontstaan.

Beïnvloedt het dieet de geur van mijn hond?

Ja, een gezond dieet draagt bij aan een gezonde huid en vacht, wat de algehele geur van je hond kan verbeteren.

Wat zijn enkele tips voor betere hondenverzorging en minder geur?

Zorg voor regelmatige baden, oor- en gebitsverzorging, gebruik geschikte shampoos, houd huidplooien droog en bied hoogwaardig voedsel.

Wanneer moet ik me zorgen maken over de geur van mijn hond en een dierenarts raadplegen?

Als de geur plotseling verandert, gepaard gaat met andere symptomen zoals jeuk of verlies van eetlust, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen voor een grondige controle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *