De beste plek voor een hamsterkooi

De beste plek voor een hamsterkooi

Een hamsterkooi kan je niet zomaar op elke plek ik het huis neerzetten. Het beestje moet natuurlijk wel tot zijn rust komen bij jou in huis. Wij geven je hier een paar tips waar je een hamsterkooi wel én niet moet plaatsen.

Steeds meer mensen kopen een hamster als huisdier. Toch is het altijd wel even goed zoeken waar je de hamsterkooi eigenlijk neer zet. Er zijn namelijk een bepaald aantal ‘regels’ voor waar jij je hamsterkooi neer moet zetten. Hieronder hebben we voor je opgeschreven waar je het beste hamsterkooien neer kan zetten.

Op een rustige plek

Dit is een rustige plek is een hele logische eerste tip. Hamsters zijn hele gevoelige dieren die snel last kunnen hebben van elektronische apparaten. Denk hierbij aan je televisie of een box. Hamsters hebben namelijk een heel erg goed gehoor. Ze vangen dus elk geluidje op dat bij ze in de buurt komt. Ook is een rustige plek verstandig aangezien een hamster het grootste gedeelte van een dag slaapt. Zodra je hem in een kamer zet met te veel geluid kan hij dus minder goed slapen, wat ervoor kan zorgen dat je hamster helemaal ontregeld raakt. 

Standaard lichtinval

Voor een hamster is het heel erg belangrijk dat er iedere keer op hetzelfde tijdstip het licht uit en aan gaat. Zodra hamsters onregelmatige lichtinval hebben raken ze enorm in de war. Op deze manier kan het zijn dat het slaapritme van de hamster wordt verstoord. Zodra het slaapritme wordt verstoord raken hamsters nog meer in de war en kunnen ze depressief of agressief worden. Zorg er dus voor dat je je hamsterkooi op een plek zet waar het licht elke dag rond hetzelfde tijdstip aan en uit gaat. 

De temperaturen

Een standaard temperatuur is heel erg belangrijk voor hamsters. Hamsters hebben het namelijk heel snel erg warm of erg koud. Het is dus belangrijk dat ze de hele tijd in dezelfde temperatuur leven. Zet je hamsterkooi dus niet op de vensterbank waar die vol in de zon kan staan of ergens in de schuur waar het snel kan gaan tochten. Hierdoor kunnen ze namelijk erg ontregeld raken, wat kan zorgen voor veel stress bij de dieren. Zet je hamster dus eerder in de hoek van je kamer waar geen direct zonlicht komt en waar het niet snel tocht. 

Geen andere huisdieren

Zodra jij je hamster op een goede plek hebt gezet is het verstandig dat er geen andere huisdieren bij kunnen komen. Hamsters zijn namelijk erg bang voor honden of katten. Dat komt doordat hamsters altijd al prooien zijn geweest voor andere dieren. Zorg er dus voor dat je huisdieren niet in de buurt van je hamster kunnen komen. Gebeurt dat wel, dan ervaart je hamster sneller stress.

Veelgestelde vragen over hamsterkooien

Waar is de beste plek om een hamsterkooi in huis te plaatsen?

De beste plek is een rustige en tochtvrije omgeving, weg van direct zonlicht en extreme temperaturen.

Kan ik de hamsterkooi in de slaapkamer plaatsen?

Het wordt over het algemeen afgeraden om de hamsterkooi in de slaapkamer te plaatsen, omdat hamsters ’s nachts actief zijn en geluid kunnen maken, wat je slaap kan verstoren.

Kan ik de hamsterkooi in de buurt van een raam plaatsen?

Het is niet ideaal om de hamsterkooi direct naast een raam te plaatsen vanwege mogelijke temperatuurschommelingen en tocht. Indirect zonlicht is prima, maar vermijd direct zonlicht dat de kooi kan opwarmen.

Kan ik de hamsterkooi in de keuken plaatsen?

De keuken kan een ongeschikte plek zijn vanwege mogelijke blootstelling aan dampen, sterke geuren en temperatuurschommelingen. Het is het beste om de hamsterkooi elders in huis te plaatsen.

Is de slaapkamer van een kind een geschikte locatie voor een hamsterkooi?

Als het kind oud genoeg is om verantwoordelijkheid te dragen voor de hamster en niet gestoord wordt door het geluid of de geur, kan de slaapkamer een geschikte plek zijn. Zorg er wel voor dat het kind begrijpt hoe ze de hamster moeten verzorgen.

Is een vochtige ruimte zoals de badkamer geschikt voor een hamsterkooi?

Nee, een vochtige ruimte zoals de badkamer is niet geschikt voor een hamsterkooi. Hamsters gedijen het beste in een droge omgeving.

Kan ik de hamsterkooi in de buurt van de televisie of stereo-installatie plaatsen?

Het is beter om de hamsterkooi niet in de buurt van elektronische apparatuur te plaatsen, omdat het geluid en de trillingen stressvol kunnen zijn voor de hamster

Moet ik de hamsterkooi op de vloer plaatsen of op een verhoogd oppervlak?

Het is het beste om de hamsterkooi op een stabiele, vlakke ondergrond te plaatsen, zoals een tafel of een bureau. Dit helpt om de hamster te beschermen tegen tocht en onbedoelde stoten.

Kan ik de hamsterkooi in de buurt van andere huisdieren plaatsen?

Het is belangrijk om de hamsterkooi op een plek te plaatsen waar andere huisdieren er niet bij kunnen. Sommige huisdieren kunnen proberen de hamster te bereiken en dit kan stress of zelfs gevaar veroorzaken.

Moet ik de hamsterkooi op een plek met veel licht plaatsen?

Hoewel hamsters dag- en nachtdieren zijn, geven ze de voorkeur aan een rustige omgeving met gedimd licht. Overmatig fel licht kan stressvol zijn voor de hamster. Plaats de kooi dus op een plek waar voldoende natuurlijk licht aanwezig is, maar vermijd direct zonlicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *