Dat kan zeker! Zolang je er maar voor zorgt dat het hamsters zijn van hetzelfde ras.

Waar moet een hamsterkooi aan voldoen?

Hamsters zijn enorm schattig en tegenwoordig willen steeds meer mensen een hamster in huis. Toch weet niet iedereen wat ze nodig hebben voor de beste hamsterkooi. Daarom hebben we je hieronder een paar tips gegeven.

Tegenwoordig willen steeds meer gezinnen een hamster in huis nemen. Toch zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten bij het kopen van een hamster. Denk bijvoorbeeld aan verschillende dingen waar een hamsterkooi aan moet voldoen. Hieronder hebben we een paar tips gegeven waar je op moet letten bij het kopen van een hamsterkooi

Juiste grootte

Een kooi voor je hamster is natuurlijk nooit groot genoeg, hoe groter hoe beter. Een hamster is zeker niet een heel groot dier, maar wel een dier met veel energie en dus voldoende ruimte nodig heeft om zijn energie kwijt te kunnen. Hamsters houden namelijk van rennen en klimmen. Als de kooi voor een hamster te klein is kan het zijn dat ze zich erg opgesloten voelen en depressief worden. 

Inrichting

Naast het hebben van een grote ruimte voor je hamster, is het natuurlijk ook belangrijk dat ze genoeg speeltjes hebben die ervoor zorgen dat je hamster ook voldoende beweegt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een extra etage waar ze op kunnen komen door verschillende parcoursen. Ook is een wiel waar ze in kunnen rennen erg bekend onder de hamsters. Op deze manier hou je je hamster druk bezig waardoor al zijn energie vrijkomt en zo zorg je ervoor dat je hamster niet te dik wordt. 

Slaapplek

Zodra je hamster al zijn energie eruit heeft gegooid is het natuurlijk tijd om te gaan slapen. Een slaapplek is daarom voor een hamster heel erg belangrijk. Hamsters vinden het het allerfijnste als ze lekker onder het zaagsel kunnen liggen op een zo’n donker mogelijke plek. Het is ook verstandig om een klein hokje neer te zetten zodat je hamster echt helemaal in het donker kan zitten. 

Ventilatie

Ook een heel belangrijk detail dat we niet mogen vergeten is een goede ventilatie. Het is natuurlijk normaal dat je hamster voldoende ventilatie nodig heeft. Vooral nadat ze heel veel en extreem hebben bewogen. Hamsters zijn namelijk erg gevoelig voor hitte en raken snel oververhit. 

Veelgestelde vragen over hamsterkooien

Hoeveel zaagsel moet er in een hamsterkooi?

Het is belangrijk dat je hamster zich kan verstoppen onder het zaagsel. Daarom wordt vaak aangeraden om minimaal vijftien centimeter zaagsel in de kooi te leggen.

Hoeveel slaapt een hamster?

Een hamster slaapt over de hele dag heen ongeveer zo’n veertien uur. Dat is dan natuurlijk voornamelijk overdag. 

Kunnen hamsters ook met z’n tweeën in een kooi?

Dat kan zeker! Zolang je er maar voor zorgt dat het hamsters zijn van hetzelfde ras. 

Welke afmetingen moet mijn hamsterkooi hebben?

Je hamsterkooi moet groot genoeg zijn zodat je hamster voldoende ruimte heeft om te bewegen. Een kooi met minimaal 60 x 30 cm bodemoppervlak wordt aanbevolen.

Moet mijn hamsterkooi meerdere verdiepingen hebben?

Hoewel meerdere verdiepingen leuk kunnen zijn voor hamsters, is het niet noodzakelijk. Zorg er wel voor dat de kooi voldoende ruimte biedt om te graven en te rennen.

Welk materiaal moet ik kiezen voor de kooi?

Een glazen aquarium of een kooi met stevige tralies zijn goede opties. Zorg ervoor dat de tralies niet te ver uit elkaar staan, om te voorkomen dat je hamster ontsnapt.

Moet ik rekening houden met ventilatie in de hamsterkooi?

Ja, goede ventilatie is belangrijk om de luchtkwaliteit in de kooi te behouden. Zorg voor voldoende luchtstroom, maar vermijd tocht.

Welk type bodembedekking moet ik gebruiken?

Kies voor een veilige bodembedekking, zoals ongeparfumeerd houtsnippers, onbedrukt papier of hennepvezels. Vermijd het gebruik van ceder- of pijnboomkrullen, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor hamsters.

Heeft mijn hamster speelgoed nodig in de kooi?

Ja, het is belangrijk om je hamster te voorzien van speelgoed en accessoires om zijn natuurlijke gedrag te stimuleren. Zorg voor tunnels, klimobjecten, een looprad en knaagspeelgoed.

Moet ik een hamsterhuisje in de kooi plaatsen?

Ja, hamsters hebben behoefte aan een veilige schuilplaats. Zorg voor een huisje waarin je hamster zich kan terugtrekken en ontspannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *