quokka

Feitjes over de quokka

De quokka, een schattig dier dat lijkt op een mix tussen een klein beertje en een mini-kangoeroe, is te vinden in specifieke delen van Australië en helaas bedreigd. Ze staan bekend om hun glimlachende gezichtsuitdrukking. Deze buideldieren leven in groepen en eten voornamelijk planten. Hun voortplantingscyclus en de relatie met mensen worden beschreven, maar helaas worden ze bedreigd door roofdieren en habitatverlies. Populair op sociale media, zijn quokka’s te bewonderen in Australië, vooral op Rottnest Island.

De quokka: je hebt er vast weleens van gehoord, maar de kans is klein dat je er een in het wild hebt gezien. Zo komen ze namelijk alleen voor in een bepaald gebied van Australië en zijn ze helaas bedreigd. Toch is de quokka een enorm schattig diertje dat niet onbenoemd mag blijven. In deze blog zetten we daarom een aantal feiten over de quokka voor je op een rij.

Algemene informatie over de quokka

De quokka is een enorm schattig diertje. Het heeft namelijk wel wat weg van een klein beertje, maar daarnaast lijkt het ook wel op een mini-kangoeroe. En dat laatste is ook niet zo gek, want de quokka is namelijk een kangoeroe-soort. De quokka is dus ook een buideldier, maar dan een hele kleine. Zoals net al werd benoemd, komt de quokka alleen maar voor in een klein gebied van Australië. Hij leeft hier voornamelijk in de bossen en in de droogte.

Unieke kenmerken van de quokka

De quokka is een uniek dier met ook veel verschillende kenmerken. Zo is het beestje enorm schattig en slaagt het er altijd in om te glimlachen. Daarnaast is de quokka ook een van de gelukkigste dieren die hier op aarde rondloopt. Een echte verschijning dus. Een goed kenmerk van de quokka is dat het erg lijkt op een kangoeroe en dus ook een buidel heeft. De buidel van een quokka wordt gebruikt voor de jongen als die geboren worden. Het is een prachtbeest om te zien met een mooie bruine schattige kleur.

Leefwijze en gedrag

Quokka’s zijn leuke dieren om eens te observeren. Zo kun je je bijvoorbeeld eens afvragen hoe ze leven en wat ze precies eten. Zoals al eerder werd benoemd, leven quokka’s voornamelijk in droge gebieden of in het bos. Daarnaast leven quokka’s vaak in groepen; het zijn dus geen dieren die het prettig vinden om op zichzelf te leven. Daarnaast eten quokka’s voornamelijk planten zoals gras, bladeren, maar ook eten ze de vruchten van de planten.

Voortplanting en levenscyclus

Het is natuurlijk wel belangrijk dat de quokka door blijft groeien. Zo is voortplanting voor deze dieren erg bijzonder en speciaal. De quokka heeft gemeenschap met de mannelijke versie en na ongeveer dertig dagen is daar een jonge quokka geboren. De jongen blijft nog ongeveer zes maanden lang in de buidel van zijn moeder wonen, voordat het de wijde wereld mag ontdekken. Een quokka jongen is eenmaal volgroeit als het niet meer met de moeder is. De moeder van een quokka heeft ongeveer nog twee maand de tijd om zijn kind te leren drinken. Na de buidel zijn de moeder en de jongen nog twee maanden samen om van elkaar te drinken. De jongen kan lekker dicht bij zijn moeder zijn, om vervolgens de harde wereld zelf te ervaren als zelfstandige quokka.

Relatie met mensen

Quokka’s zijn enorm populair onder de mensen, onder andere op sociale media. Zo is de quokka bekend geworden door zijn kleine, schattige lachje. Een quokka heeft namelijk standaard een lachje op zijn gezicht en dat zorgde ervoor dat talloze mensen verliefd werden op de quokka. Om de quokka daadwerkelijk in het echt te kunnen zien, moet je dus wel eerst afreizen naar Australië.

Bescherming en bedreigingen

Helaas worden quokka’s bedreigd. Dit komt doordat roofdieren in Australië het hebben gemunt op het schattige diertje. Daarnaast wordt ook het leefgebied van de quokka steeds kleiner en kleiner, waardoor de quokka het steeds moeilijker heeft om te kunnen overleven.

Veelgestelde vragen over de quokka

Wat is een quokka?

De quokka (Setonix brachyurus) is een kleine buidelmarsupiaal die behoort tot de familie Macropodidae, waartoe ook kangoeroes en wallaby’s behoren.

Hoe ziet een quokka eruit?

Quokka’s zijn kleine, ronde buideldieren met een pluizige vacht. Ze hebben een schattig gezicht met grote, ronde ogen en een glimlachende uitdrukking, waardoor ze vaak als ‘het gelukkigste dier ter wereld’ worden beschouwd.

Waar leven quokka’s?

Quokka’s zijn endemisch voor Australië en leven voornamelijk aan de zuidwestkust van West-Australië. Ze bewonen eilandjes en kustgebieden.

Wat eten quokka’s?

Quokka’s zijn herbivoren en voeden zich voornamelijk met grassen, bladeren, schors en kleine planten.

Zijn quokka’s bedreigd?

Quokka’s worden momenteel niet als bedreigde diersoort beschouwd. Hun populatie wordt als stabiel beschouwd, maar ze worden beschermd door de Australische wetten en regelgeving.

Kun je quokka’s als huisdier houden?

Nee, quokka’s zijn wilde dieren en het is illegaal om ze als huisdier te houden. Ze worden beschermd door de Australische wetgeving.

Zijn quokka’s gevaarlijk voor mensen?

Over het algemeen zijn quokka’s niet gevaarlijk voor mensen en vermijden ze doorgaans menselijke interactie. Ze kunnen echter bijten of krabben als ze zich bedreigd voelen.

Waarom glimlachen quokka’s?

De glimlachende uitdrukking van quokka’s is een natuurlijk kenmerk van hun gezichtsspieren. Het lijkt op een glimlach, maar het weerspiegelt niet noodzakelijk hun emotionele toestand.

Kunnen quokka’s ‘selfies’ maken?

Quokka’s staan bekend om hun vriendelijke en nieuwsgierige aard, wat soms resulteert in close-upfoto’s met mensen. Toch is het belangrijk om hun natuurlijke gedrag en leefgebied te respecteren en ze niet te voeren.

Zijn er speciale plekken om quokka’s te zien?

Rottnest Island, nabij Perth in West-Australië, is een van de bekendste plekken om quokka’s in het wild te zien. Ze komen daar veel voor en zijn vrij toegankelijk voor toeristen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *