Shar Pei

Ontdek deze 4 honden die een blauwe tong hebben

Er zijn veel versxchillende hondenrassen. Met ieder zijn eigen kenmerken. Zo zijn er ook honden die een blauwe tong hebben. Welke rassen dit zijn en hoe dit komt lees je in dit artikel.

Er zijn enorm veel hondenrassen, waarvan elk ras andere uiterlijke kenmerken heeft. Zo heeft de ene hond een spitse snuit en de ander weer een platte snuit, of heeft de ene hond een korte staart en de ander een langer exemplaar. Wist je dat er zelfs hondenrassen zijn met een blauwe tong? Die gaan we in deze blogpost uitlichten…

Verschillende hondenrassen met een blauwe tong 

Dit zijn de 4 verschillende hondenrassen met blauwe tongen.

Chow Chow 

De Chow Chow is een aziatisch hondenras dat door zijn goudgele vacht en compact postuur erg herkenbaar is. Dit ras beschikt over een uniek karakter. Het zijn wat eigenzinnige honden. In China heeft de Chow Chow verschillende bijnamen te danken aan zijn unieke verschijning. Uiteraard ook ‘blauwe tong’. Volgens de Chinese Mythologie, kreeg de hond dit als straf van de goden, nadat hij de donkere nachthemel weg wilde likken uit de lucht, omdat de hond de nacht haatte en wilde dat het nooit meer donker zou worden. 

Shar Pei 

Ook de Shar Pei is een Chinees hondenras. Dit hondenras heeft een uniek uiterlijk. De Shar Pei heeft namelijk een gerimpelde huid en erg dichte beharing. Natuurlijk is de blauwe tong van de Shar Pei ook een bijzonder uiterlijk kenmerk. De kleur van de tong kan verschillen tussen blauw en paars, maar is wel iets wat dit ras heeft. 

Shar Pei

Koreaanse Jindo 

De Koreaanse Jindo zijn intelligente honden met een goed jachtinstinct. Het soort is erg beschermend en aanhankelijk voor hun eigenaren. De Koreaanse Jindo heeft dus ook een blauwe of zwarte tong, maar dit is niet bij elk exemplaar van dit ras het geval.  

Akita 

De Akita komt uit Japan. Deze onafhankelijke hond staat bekend om zijn loyaliteit. Deze hond is uitgedost met een dikke vacht, de lengte van de vacht varieert wat. Hierdoor kan de hond goed tegen lagere temperaturen. De Akita heeft een roze tong, maar vaak met blauwe vlekken die een groot deel van de tong kunnen bedekken.

Hoe zit dat nou? 

Bij de honden die van zichzelf een blauwe tong hebben komt dit door een natuurlijk genetische mutatie. Er zijn nog veel meer hondenrassen waar een natuurlijke blauwe tong voor kan komen in de vorm van vlekken op de tong bijvoorbeeld. Hierbij is vaak niets aan de hand, maar als jouw hond normaal een rode of roze tong heeft, kan een blauwe tong zeker wat betekenen. Als een hond een blauw tong heeft betekend het dat hij niet genoeg zuurstof in zijn bloed heeft. Is dit het geval? Neem dan contact op met de dierenarts. Zuurstoftekort kan namelijk serieuze oorzaken hebben.

10 veelgestelde vragen over honden met een blauwe tong

Wat zijn populaire hondenrassen met een blauwe tong?

Enkele hondenrassen met blauwe tongen zijn de Chow Chow, de Shar Pei en de Thaise Ridgeback.

Waarom hebben sommige honden blauwe tongen?

Deze honden hebben blauwe tongen vanwege het hoge melaninegehalte in hun mondweefsel. Melanine zorgt voor de donkere kleur, vergelijkbaar met een pigment in menselijk haar en huid.

Is een blauwe tong normaal bij honden?

Ja, het is normaal voor bepaalde hondenrassen om een blauwe of donkergekleurde tong te hebben vanwege hun genetische eigenschappen. Bij honden die normaal gesproken geen blauwe tong hebben, maar waarbij de tong wel plotseling verkleurt, moet er wel contact opgenomen worden met de huisarts.

Hebben alle honden met blauwe tongen dezelfde oorsprong?

Nee, hondenrassen met blauwe tongen hebben verschillende oorsprongen. De Chow Chow komt bijvoorbeeld uit China, terwijl de Shar Pei uit China en de Thaise Ridgeback uit Thailand afkomstig is.

Zijn er gezondheidsproblemen gekoppeld aan blauwe tongen bij honden?

Over het algemeen worden blauwe tongen bij dit soort hondenrassen niet geassocieerd met ernstige gezondheidsproblemen. Het is meestal een genetisch kenmerk en heeft geen negatieve invloed op de gezondheid van de hond. Houd er rekening mee dat honden die normaal geen blauwe tong hebben, een blauw tong wel een teken kan zijn dat er iets met jouw hond aan de hand is.

Kan een hond met een blauwe tong een teken zijn van vermenging met wilde dieren?

Er is geen bewijs dat blauwe tongen bij honden wijzen op vermenging met wilde dieren. De kleur van de tong wordt voornamelijk bepaald door genetica.

Kunnen honden met blauwe tongen dezelfde voeding en zorg krijgen als andere honden?

Ja, honden met blauwe tongen hebben dezelfde voeding en zorg nodig als andere honden. Hun tongkleur heeft geen invloed op hun voedingsbehoeften of algemene zorg.

Kan de kleur van de tong veranderen gedurende het leven van een hond?

Over het algemeen blijft de kleur van de tong constant gedurende het leven van een hond. Er is weinig bewijs van spontane kleurveranderingen.

Is er een verband tussen de tongkleur van een hond en zijn persoonlijkheid?

Nee, er is geen wetenschappelijk bewijs dat de tongkleur van een hond verband houdt met zijn persoonlijkheid of gedrag.

Zijn er andere delen van het lichaam van deze honden die ook blauw gekleurd zijn?

Andere delen van hun lichaam hebben doorgaans normale huid- en vachtkleuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *