planten giftig huisdieren

Zeg vaarwel tegen deze 5x populaire binnen- en buitenplanten met een huisdier

Bescherm je huisdier met slimme plantkeuzes! In deze blog worden 5 veelvoorkomende planten onthuld, voor binnen en buiten, die gevaarlijk kunnen zijn. Ontdek welke planten je beter vermijdt en houd je huisdier veilig en gelukkig.

Planten staan leuk en gezellig, maar als je huisdieren in huis hebt kun je maar beter op je hoede zijn welke planten je niet in jouw tuin en huis kunt zetten. Er zijn namelijk een aantal binnen- en buitenplanten die giftig zijn voor jouw huisdier. Hieronder zetten we vijf binnen- en buitenplanten op een rij waar je vaarwel tegen kunt zeggen. Let op: er bestaan nog veel meer planten die giftig zijn voor je huisdier. Check van tevoren of ze giftig zijn, voordat je ze in huis of tuin plaatst.

Veelvoorkomende giftige binnenplanten

De onderstaande binnenplanten kunnen giftig zijn voor jouw huisdier.

1. Dieffenbachia

De Dieffenbachia is een van de giftigste binnenplanten. Als jouw huisdier een hapje van deze plant neemt, het maakt niet uit wel deel van de plant, kan jouw huisdier het gif van de plant binnenkrijgen. Het gif kan een opzwellende reactie geven en het kan er ook voor zorgen dat jouw huisdier er brandwonden aan over houdt. Bovendien kan het sap van de Dieffenbachia ook gevaarlijk zijn voor de mens: opletten geblazen, dus.

2. Sansevieria

Ook is de vrouwentong, ook wel bekend als de Sansevieria, giftig voor huisdieren en mensen. Het sap van deze plant kan zorgen voor irritaties. Je wil dus te allen tijde voorkomen dat jouw hond, kat óf kind een hapje neemt van deze plant. Redenen genoeg dus om de Sansevieria ver weg te zetten, of juist helemaal niet in huis te halen.

3. Monstera

De Monstera is sinds de laatste paar jaren uitgegroeid tot een razendpoplaire plant. Met zijn gaten is de plant een echte eyecatcher in menig huishouden. Toch is het belangrijk om deze plant niet in huis te halen als je huisdieren hebt. Ook hierbij geldt weer dat het sap van de plant giftig is: het sap kan voor vervelende irritaties zorgen.

4. Ficus

De Ficus is met zijn rubberachtige bladeren ook erg geliefd om in huis te halen. Vandaar dat de Ficus ook wel ‘rubberplant’ wordt genoemd. Helaas moet je afstand doen van deze plant als je huisdieren hebt die graag aan planten kauwen, want de Ficus is giftig. 

5. Philodendron

De Philodendron is een plant die in verschillende vormen en groottes te verkrijgen is. De Philodendron is hierom ook erg gewild, want er is altijd wel een mooie creatie te vinden voor bij jou in huis. Toch moet je oppassen met deze plant met huisdieren, want wederom is de Philodendron giftig voor dieren.

Houd ook rekening met je bosje bloemen op tafel

Bloemen kunnen ook erg giftig zijn voor jouw huisdieren. Zo kunnen er in een bos bloemen ook giftige bloemen zitten. Denk bijvoorbeeld aan de lelie, tulp, amaryllis, hyacinth, aronskelk en hortensia. Veel bloemen zijn giftig. In plaats van een bosje bloemen neer te zetten op tafel, kun je maar beter de aandacht vestigen op lekkere brokjes in de voerbak.

welke planten giftig voor huisdier

Veelvoorkomende giftige buitenplanten

Ook in de tuin moet je opletten voor welke plant je kiest.

1. Oleander

De Oleander is een mooie plant om te zien met zijn prachtige bloemen, maar tegelijkertijd zijn alle delen van de plant erg giftig voor jouw huisdier, maar ook voor mensen. De plant is zelfs zo giftig dat het zelfs fataal kan worden voor mens en dier. 

2. Rhododendron

De Rhododendron is ook zo’n parel voor in de tuin, maar ook deze plant is zeer giftig voor dieren en mensen. Houd er rekenig mee dat alle delen van de Rhododendron giftig zijn. 

3. Taxus

Als je een haag wil planten in de tuin, kun je de Taxus beter overslaan als je kleine kinderen en huisdieren hebt. Ook bij deze plant geldt weer dat de plant een giftige stofje heeft.

4. Vingerhoedskruid

De Vingerhoedskruid herken je aan de bloemen die veel weg hebben van een vingerhoedje. Een mooie plant om te zien, maar wederom is deze plant erg giftig. Ook hierbij geldt weer dat alle delen van de plant giftig zijn.

5. Herfststijloos

De Herfststijloos is een plant die erg lijkt op een krokus. Deze plant is ontzettend giftig en kan zelfs fataal zijn.

Veelgestelde vragen over giftige planten voor huisdieren

Welke planten moet ik vermijden als ik huisdieren heb?

Er zijn veel planten die giftig zijn: denk bijvoorbeeld aan lelies, oleanders, poinsettia, dieffenbachia en sago palm. Let op dat er nog veel meer giftige planten bestaan: verdiep je hierin voordat je een plant aanschaft.

Wat zijn enkele symptomen van plantengiftiging bij huisdieren?

Symptomen kunnen braken, diarree, kwijlen, lethargie, moeite met ademhalen en veranderingen in eetlust zijn. Ernstigere gevallen kunnen leiden tot hartproblemen, coma of overlijden.

Zijn er huisdieren die gevoeliger zijn voor plantengif dan andere?

Katten zijn vaak gevoeliger voor plantengif dan honden. Kittens zijn bijzonder vatbaar.

Zijn er planten die minder giftig zijn voor huisdieren?

Ja, er zijn enkele planten die als minder giftig worden beschouwd, zoals pannenkoekplant, calathea en de bananenplant. Maar houd er rekening mee dat zelfs minder giftige planten nog steeds problemen kunnen veroorzaken als ze worden ingeslikt.

Hoe kan ik mijn huisdieren beschermen tegen giftige planten?

Houd giftige planten buiten bereik van huisdieren, vermijd ze in huis te plaatsen en overweeg om pet-safe planten te kiezen. Leer huisdieren ook het commando “nee” om te voorkomen dat ze aan planten knabbelen.

Help: mijn huisdier heeft waarschijnlijk een giftige plant gegeten, wat moet ik doen?

Neem gelijk contact op met een dierenarts als jouw huisdier een giftige plant heeft gegeten. Probeer, indien mogelijk, de naam van de plant te achterhalen. In sommige gevallen kan snel handelen het verschil maken.

Kan ik mijn huisdier planten laten eten die niet giftig zijn?

Hoewel sommige niet-giftige planten veilig lijken, is het toch het beste om huisdieren weg te houden van planten om onbedoelde consumptie en eventuele risico’s te voorkomen.

Zijn er veilige alternatieven voor traditionele planten?

Ja, er zijn huisdiervriendelijke alternatieven zoals kattengras voor katten.

Wat zijn enkele populaire tuinplanten die gevaarlijk kunnen zijn voor huisdieren?

Tuinplanten zoals azalea’s, rhododendrons, narcissen, tulpenbollen en oleanders zijn gevaarlijk voor huisdieren en in sommige gevallen ook voor mensen.

Hoe kan ik mijn tuin veilig maken voor mijn huisdieren?

Laat natuurlijk giftige planten achterwege en zorg ervoor dat je alleen huisdiervriendelijke planten in de tuin hebt staan. Je kunt eventueel hondenhekken plaatsen om te voorkomen dat jouw hond alsnog aan de niet-giftige planten gaat knagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *