cavia in buitenren

Waar moet een caviakooi aan voldoen?

Denk jij erover na om cavia’s  in huis te halen? Dan zijn er een aantal vereisten waar een caviakooi aan moet voldoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het juiste formaat en genoeg warmte en speelruimte. Hieronder bespreken wij de belangrijke vereisten waar jij rekening mee moet houden, wil jij cavia’s binnen of buiten houden.

Formaat hok

Cavia’s zijn echte groepsdieren, daarom is het belangrijk om cavia’s in een paartje te kopen. Op deze manier voorkom je dat jouw kleine maatje zich niet alleen gaat voelen. Cavia’s hebben best wel wat ruimte nodig, houd hier daarom rekening mee. 

Binnenhok

Hou jij cavia’s binnen? Dan kun je ervoor kiezen om een standaard caviahok aan te schaffen. Deze kooi ziet er een beetje als volgt uit. Je hebt een bak en hierop geplaatst zit een kooi. Het kan zijn dat er verschillende verdiepingen in de kooi aanwezig zijn of een standaard schuilhokje. Het is belangrijk om te weten dat cavia’s een groot hok nodig hebben. Je wil natuurlijk wel dat ze genoeg beweging krijgen en veel speelruimte hebben. Twee cavia’s hebben een verblijf van minimaal 1 vierkante meter nodig, zodra je er voor kiest om vier cavia’s te houden is dit dus 2 vierkante meter. Op deze manier kun je snel en gemakkelijk uitrekenen hoeveel ruimte cavia’s nodig hebben. 

Buitenhok

Zodra jij ervoor toch voor kiest om jouw trouwe vriendjes buiten te houden dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een groter verblijf aan te schaffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hok en daarbij ook nog eens een buitenren. Wil je toch niet zo’n groot hok, is het wel weer belangrijk om te weten dat twee cavia’s 1 vierkante meter nodig hebben. Op deze manier weet je zeker dat jouw cavia’s ook buiten genoeg ruimte hebben. 

Isolatie caviahok

Gekozen voor een buitenhok? Dan is het belangrijk dat je genoeg isolatie in het caviahok hebt. Cavia’s zijn namelijk erg gevoelig voor kou en kan echt de tol eisen van je cavia’s. Daarom is het belangrijk dat het hok water- en winddicht is. Ook hebben cavia’s genoeg schuilhuisjes nodig waar ze lekker warm in kunnen schuilen. Gooi in het binnenhok genoeg hooi, zodat jouw cavia hier lekker warm in kan liggen.

Ook is het belangrijk om in het binnenhok genoeg warmte te hebben voor jouw cavia’s. Zet jouw cavia’s niet op een plek waar het tocht. Op deze manier kunnen je cavia’s alsnog ziek worden en dit moet je natuurlijk zien te voorkomen. Is het in de winter toch wat kouder buiten dan is het belangrijk dat je ook extra veel hooi in de kooi legt en ze genoeg warme huisjes hebben. 

Veelgestelde vragen

Moeten cavia’s in de winter naar binnen?

Ja, het wordt aangeraden om je cavia’s naar binnen te doen in de winter. 

Zijn schuilhuisjes belangrijk?

Ja, cavia’s moeten kunnen schuilen zodra het koud of regent buiten. Daarnaast kunnen ze schuilen voor eventuele ‘dreiging’.

Stro of hooi als bodembedekking in een caviakooi?

Hooi is beter, aangezien stro wondjes kunnen veroorzaken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *