drinkfontein kat

Wat is er zo handig aan een drinkfontein voor je kat?

Een drinkfontein voor katten heeft veel voordelen. Het helpt bijvoorbeeld om je kat gehydrateerd te houden en gezondheidsproblemen te voorkomen. Bovendien heeft het water in een drinkfontein een frisse smaak en is het gemakkelijker schoon te maken dan een gewone waterbak.

Als jij de kraan openzet om een glaasje water voor jezelf te pakken, wil jouw kat dan graag ook een slokje meedrinken? Wellicht keek je hier in het begin raar van op toen jouw kat dit plotseling begon te doen. Toch is dit gedrag niet zo heel raar. Katten houden er namelijk van om stromend water te drinken. Dit heeft te maken met de oorsprong van de spinnende viervoeters. Om de natuurlijke habitat na te bootsen kun je daarom een drinkfontein aanschaffen; hieronder lees je meer.

Katten en stromend water

Zoals net al kort werd benoemd houden katten ervan om uit stromend water te drinken; dit heeft te maken met de oorsprong van de katten. Van nature dronken katten namelijk water uit stromende beekjes of riviertjes. En dit gedrag willen zij vandaag de dag nog steeds nabootsen, door bijvoorbeeld uit de kraan te willen drinken.

drinkfontein kat

Schaf een drinkfontein aan

Toch snappen we dat je het niet hygiënisch vindt dat jouw kat uit de kraan gaat drinken. Maar om jouw kat wel tevreden te houden, kun je wellicht overwegen om een drinkfontein aan te schaffen. Een drinkfontein is – je raadt het waarschijnlijk al – een klein fonteintje waar water uitkomt. Het water blijft bij zo’n drinkfontein dus ook continu stromen, wat jouw kat zeker aantrekkelijk vindt.

Een drinkfontein biedt veel voordelen voor de kat als voor het baasje

Naast dat een drinkfontein het natuurlijke gedrag van een kat kan nabootsen, biedt een drinkfontein nog meer voordelen. 

1. Altijd vers water

Doordat het water continu blijft stromen, staat het water niet stil. De kans is dus ook klein dat er bacteriën in het water kunnen groeien. Ook blijft er voldoende zuurstof in het water zitten. Hierdoor heeft jouw kat altijd beschikking tot vers water, wat natuurlijk lekker en gezond is voor jouw viervoeter.

2. Een groot waterreservoir

Een drinkfontein is vaak voorzien van een groot waterreservoir. Dit waterreservoir heeft vaak wel een inhoud van een paar liter. Je hoeft dus niet continu in de gaten te houden of het drinkbakje van jouw kat leeg is, aangezien jouw kat erg lang kan doen met deze watervoorraad. Bovendien is dit ook erg handig als je een lange dag weg bent: je weet zeker dat jouw kat nog genoeg water heeft.

3. Het aanbod is groot

Het aanbod wat betreft drinkfonteinen is erg groot. Zo kan het waterreservoir verschillen in grootte, maar kan ook het design verschillen. Er bestaan bijvoorbeeld hele fleurige drinkfonteinen.

Veelgestelde vragen

Is een drinkfontein noodzakelijk voor mijn kat?

Een drinkfontein is niet noodzakelijk voor jouw kat, maar kan wel veel voordelen bieden.

Hoe vaak moet je de drinkfontein van een kat schoonmaken?

Het is belangrijk om regelmatig het drinkfonteintje schoon te maken. Zo moet je het filter om de twee weken vaak wel vervangen. Ook het water moet regelmatig ververst worden.

Waarom houdt een kat van stromend water?

Een kat houdt van stromend water en dat is te danken aan de voorouders van de kat. Van nature dronken katten altijd uit stromend water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *