hamsterkooi

Wat zit er allemaal in een hamsterkooi? 

Denk jij er aan om een hamster in huis te halen? Dan is het aanschaffen van het perfecte hamsterverblijf zeer belangrijk! Je kunt verschillende hamsterkooien in huis halen. Het is vooral belangrijk er eentje met de juiste grootte te kopen. Wanneer je de perfecte hamsterkooi hebt gekocht is het tijd deze in te richten, maar wat zit er nou eigenlijk allemaal in zo’n hamsterkooi? 

Speeltjes / snippers / karton

Hamsters vinden het heerlijk om te graven en tunnels te maken. Zorg er dus voor dat er veel bodembedekking in de hamsterkooi ligt. Hier zijn zaagsel en houtsnippers de beste optie voor. Wanneer je gebruik maakt van houtsnippers, dienen dit wel snippers van onbewerkt hout te zijn. Bewerkt hout kan giftig zijn voor de hamster. 

Ook mag er zeker geen nestmateriaal ontbreken in een hamsterkooi. Hier kun je stro of hooi voor halen. Dit dien je regelmatig te vervangen. Het nest materiaal hoort namelijk schoon en droog te zijn. Wanneer stro of hooi wat nattig is kan het wat gaan broeien. Dit is niet goed voor de hamster.

Looprad 

Hamsters zijn erg actieve wezens met veel energie. Dit is de reden waarom veel mensen een looprad in de hamsterkooi plaatsen. Hierin kan een hamster lekker lopen of rennen. Hier hebben hamsters door hun actieve aard zeker behoefte aan. Zorg wel voor een looprad met de juiste afmetingen, dan is deze niet schadelijk voor het beestje. 

Ook zijn er andere speciale speeltjes die je kunt aanschaffen voor jouw hamster. Denk bijvoorbeeld aan speeltjes waar ze op kunnen kauwen. Ook vinden ze speeltjes waar ze op kunnen klimmen vaak erg leuk. 

Donkere schuilplaats 

Hamsters hebben in hun hamsterkooi ook een donkere schuilplaats nodig. Hierdoor hebben ze een fijn plekje waar ze zich kunnen verschuilen. Ook verstoppen ze soms voer in hun huisje. Er bestaan veel verschillende huisjes van verschillende groottes en materialen. Je kunt het beste gaan voor houten huisjes en hutjes van aardewerk. 

Voerbakje / Drinkflesje

Uiteraard is een voederbak en een drinkflesje essentieel voor een hamster. Zorg ervoor dat drinkfles niet lekt. Het drinkflesje maak je vast aan de buitenkant van de kooi en je laat het tuitje de kooi ingaan. 

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je eigenlijk een hamsterkooi schoonmaken?

Je hoort minimaal 1 keer per week de hamsterkooi schoon te maken. 

Kunnen hamsters samenwonen? 

De meest voorkomende hamsters zijn Syrische hamsters, ook goudhamsters genoemd. Deze kun je het beste in zijn eentje in de kooi zetten. Dwerghamsters kunnen vaak wel in een paartje of zelfs in een klein groepje. 

Hebben hamsters een hamsterrad nodig?

Aangezien hamsters van nature erg actieve wezens met veel energie zijn, kun je voor jouw hamsters het beste een hamsterrad aanschaffen. Als ze te weinig te doen hebben in de kooi kunnen ze zich naar voelen. Dit kan zich uiten in bijten, of knagen aan de tralies van de hamsterkooi of andere onderdelen van de hamsterkooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *