Blaffen

Alternatieve methoden om ongewenst blaffen bij honden te beheersen 

Als jouw hond veel blaft kan dit erg vervelend zijn. Er zijn verschillende opties op het gebied van het stil krijgen van jouw hond. Al deze opties hebben bepaalde voor- en nadelen waar je zelf afwegingen op zult moeten maken. Wanneer je een pleister op het probleem wilt plakken en jouw hond tijdelijk wilt laten stoppen met blaffen kun je een anti-blafband gebruiken. In dit artikel leggen we ook alternatieve methodes uit die je kunt proberen om het ongewenste blaffen te beheersen.

Oorzaken blaffen 

Blaffen is voor honden een manier om hun emoties te uiten. Wanneer een hond blaft kan dit verschillende oorzaken hebben. Tot enige hoogte is blaffen normaal. Het hoort er nou eenmaal bij. Wanneer je merkt dat jouw hond erg veel blaft, kun je de oorzaak en hierbij een passende oplossing proberen te vinden. 

Opgewonden 

Een hond kan blaffen wanneer deze opgewonden en blij is. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer jij thuiskomt van een werkdag, wanneer je de hond gaat uitlaten of wanneer er visite bij de deur staat. De hond oogt in combinatie met het blaffen dan ook erg enthousiast en opgewonden. 

Angstig

Een hond kan ook blaffen wanneer hij of zij angstig is. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer de hond verlatingsangst heeft en jij lang weg bent. Hierdoor kan een hond erg bang zijn en veel gaan blaffen. Ook kan een hond bang zijn voor vuurwerk en hier veel angst naar tonen. 

Beschermend

Jouw huisdier kan ook blaffen uit bescherming. Dit kan gebeuren naar een vreemde die voor de deur staat of andere honden tijdens de wandeling. De hond kan behalve het blaffen ook gaan grommen. De hond is dan ook nog eens erg alert naar hetgeen wat volgens hen een bedreiging vormt. 

Frustratie 

Een hond kan ook gaan blaffen uit frustratie. Dit kan dan komen door stress, eenzaamheid of verveling. Een hond kan ook naar jou blaffen om jouw aandacht te trekken. Dit kan verschillende redenen hebben. 

Nu weet je een aantal verschillende oorzaken van het blaffen van de hond. Wellicht kan je zelf meteen plaatsen waar het bij jouw huisdier aan zou kunnen liggen. Wanneer je dit weet kan je er een passende oplossing voor zoeken. 

Snelle oplossing 

Wanneer je op zoek bent naar een snelle oplossing kun je kijken naar anti-blafbanden. Hierdoor krijgt een hond een seintje dat hij of zij moet stoppen met blaffen in bepaalde situaties. Dit is echter een pleister op een onderliggend probleem, lees daarom verder naar de alternatieve methoden om jouw hond te kunnen kalmeren. 

Alternatieve methoden

Behalve anti-blafbanden zijn er ook nog eens andere opties die je zou kunnen uitproberen. Denk aan verschillende commando’s en het inschakelen van een hondentrainer. 

Commando’s 

Je kunt jouw hond een commando aanleren waardoor deze weet dat hij of zij stil moet zijn. Elke keer wanneer de hond blaft, leidt je hem of haar af. Dit kan door zelf iets te gebruiken wat veel geluid maakt. Wanneer de hond dit hoort, geef je het verbale commando. Zoals STIL of WEES STIL zeggen. Als jouw huisdier stopt met blaffen, geef je een beloning. Schreeuw echter nooit terug naar jouw hond, dit kan hem of haar een angstig gevoel geven. Ook verward dit de hond, omdat het voor hen ook als blaffen kan klinken. 

Er bestaan ook andere commando’s waardoor je jouw hond bijvoorbeeld terug kunt roepen als deze bij de deur staat te blaffen of om jouw hond in zijn of haar focus te houden wanneer je tijdens een wandeling een blaf trigger ziet. 

Muziek 

Wanneer jouw buren klagen over het geblaf van jouw hond wanneer deze alleen thuis is, kun je hier wat aan doen! Je kunt muziek aanzetten om jouw hond een fijn gevoel te geven. Dit kan het blaffen om verlatingsangst of angst voor vuurwerk te verlagen. Ook de TV aan laten als je even weg gaat, kan de hond al helpen. 

Negeren 

Wanneer jouw hond blijft blaffen om jouw aandacht, kun je deze het beste gewoon negeren. Als je meteen ingaat op de wensen van jouw hond denkt deze altijd zijn zin te kunnen krijgen als hij blaft. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *