gorilla

Gorilla’s en hun eetpatronen

Gorilla’s hebben een gevarieerd dieet met vruchten, planten en soms insecten en termieten. Ze zijn sterk en energiek door het eten van voedingsrijke planten en vruchten. Af en toe genieten ze van termieten en boomschors als aanvullende voeding. Hun dieet draagt bij aan hun vitaliteit.

Op de televisie heb je ze vast weleens voorbij zien komen, de gorilla. Een mooi dier uit de apenfamilie, waar nog veel over te leren valt. Zo is een gorilla natuurlijk een groot sterk beest met veel verschillende kanten en je wilt hem zeker niet als huisdier. Wel weten we ongeveer wat een gorilla wil eten op een dag, hieronder beschrijven we precies hun eetpatroon en hoe het komt dat de gorilla’s zo groot en sterk zijn.

1. Vruchten

Allereerst zijn gorilla’s dol op verschillende soorten vruchten die ze in het wild kunnen vinden. Het zijn dieren die gemakkelijk in bomen kunnen klimmen om daar diverse soorten vruchten van te plukken. Gorilla’s zijn namelijk echte liefhebbers van fruit, zo eten ze van alles en nog wat als het maar gaat om fruit. In fruit zitten voor gorilla’s belangrijke voedingsstoffen waarmee ze kunnen groeien.

2. Planten

Daarnaast zijn gorilla’s ook gek op planten. Van alles en nog wat kunnen ze in hun mond schuiven wat maar ook op planten lijkt. Gorilla’s zijn enorm goed in het vinden van voedsel en daarom is het ook van belang dat ze veel planten eten. Er zijn heel veel verschillende planten om op te noemen wat de gorilla precies eet. De bezigheden van een gorilla zien er dan ook altijd hetzelfde uit. Ze zijn de hele dag door op zoek naar voedsel om hun energie op peil te houden. Daarnaast hebben de gorilla’s totaal geen last van vijanden in de natuur, de enige vijand die ze kennen is de mens. Veel stropers zijn op zoek naar deze mooie beesten. Gorilla’s zijn nu enorm bedreigd en er zijn er helaas niet zoveel meer van op deze wereld. Daarom is het van belang dat ze vrij hun voedsel kunnen vinden zodat ze altijd energiek kunnen blijven.

gorilla

3. Insecten

Gorilla’s eten over het algemeen puur vruchten en planten, toch krijgen ze redelijk veel insecten binnen. Dit komt doordat er aan de bladeren, de planten en vruchten ook insecten wonen of op dat moment leven. Doordat de gorilla’s het voer eten, krijgen ze ook heel veel insecten binnen. Zo kunnen er op een dag wel twee gram insecten in de maag van de gorilla terechtkomen. Een gorilla zou nooit zo snel zelf op zoek gaan naar insecten om te vangen. Als ze insecten eten dan is het eigenlijk per toeval aangezien ze op de planten zitten die ze wel eten.

4. Termieten

Eens in de zoveel tijd komt het voor dat de gorilla’s zin hebben in andere soorten voedsel dan blad en vrucht. Toch vinden ze het af en toe ook superlekker om een termietennest eens helemaal op te eten. Op die manier krijgen ze andere voedingsstoffen binnen en kunnen ze genieten van de smaak van termieten. Voor gorilla’s is die smaak heel erg lekker en verfrissend. 

5. Boomschors

Als laatste is een gorilla ook helemaal weg van boomschors. De schors van de boom is voor een gorilla heel erg makkelijk om te pakken en daardoor is het ook erg voedzaam. Daarnaast is schors voor veel andere dieren een goede bron van voedsel. Boomschors kun je overal wel vinden en daarom is het ook gemakkelijk voor de gorilla om het schors te eten.

Veelgestelde vragen over gorilla’s

Wat zijn gorilla’s?

Gorilla’s zijn grote, intelligente primaten die behoren tot de familie van mensapen.

Waar leven gorilla’s?

Ze leven in de dichte bossen van Centraal-Afrika, met soorten die voorkomen in verschillende landen.

Wat eten gorilla’s?

Gorilla’s hebben een plantaardig dieet en eten voornamelijk vruchten, bladeren, boomschors en soms insecten.

Hoe groot zijn gorilla’s?

Gorilla’s variëren in grootte, maar mannetjes kunnen tot wel 1,8 meter groot worden en meer dan 200 kilogram wegen.

Zijn gorilla’s bedreigd?

Ja, veel gorillasoorten worden met uitsterven bedreigd door habitatverlies en stroperij.

Hoe leven gorilla’s in het wild?

Gorilla’s leven in sociale groepen, bekend als troepen, geleid door een dominante zilverrug.

Zijn gorilla’s agressief?

Hoewel ze krachtig zijn, zijn gorilla’s meestal niet agressief tegenover mensen, tenzij ze zich bedreigd voelen.

Hoe communiceren gorilla’s?

Ze communiceren door middel van geluiden, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen, wat hun complexe sociale structuur ondersteunt.

Hoe verschillen berggorilla’s en laaglandgorilla’s?

Berggorilla’s leven in hooggebergtes, terwijl laaglandgorilla’s vooral in lager gelegen gebieden leven. Ze hebben ook verschillende uiterlijke kenmerken.

Hoe worden gorilla’s beschermd?

Beschermingsinspanningen omvatten het behouden van hun habitats, bewustwording, anti-stroperij maatregelen en toerisme met respect voor hun natuurlijke omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *