navel dier

Hebben dieren eigenlijk ook een navel?

Nieuwsgierig naar dierennavels? Vergeet de typische menselijke navel niet! Bij de meeste dieren is het minder prominent, maar sommige hebben een navelachtige structuur. De variatie onthult boeiende evolutionaire en reproductieve inzichten. Lees meer op deze blog.

De navel: het is een opvallend gat of bultje op de buik van de mens. Bij de mens is het iets heel normaal en hoort het bij ons uiterlijk. Maar, hebben dieren eigenlijk ook een navel? Hieronder geven wij jou het antwoord op de vraag of dieren, net zoals mensen, ook een navel hebben.

Vorming van een navel

Een navel is een onderdeel van het lichaam dat wordt gevormd na de zwangerschap. Je kunt deze herkennen aan de knobbel op de buik, of juist een gat in de buik. De navel is namelijk het plekje waar de navelstreng heeft vastgezeten tijdens de zwangerschap, zodat de placenta waar de baby in zit kon worden voorzien van zuurstof en voeding in de buik. Na de zwangerschap wordt de navelstreng afgeknipt, zodat er vervolgens een navel op de plek van de navelstreng kan vormen. 

Dit gebeurt bij mensen, maar ook bij dieren. Dieren hebben dus ook een navel, maar dit geldt natuurlijk niet voor ieder dier. Dieren die wél een navel hebben, zijn onder andere zoogdieren zoals honden en katten. Je kunt het bij zoogdieren vergelijken met de zwangerschap van de mens, waar ook ook de baby’s in de buik voorzien moeten worden van zuurstof en voeding door middel van een navelstreng. En waar bij de mensen de navelstreng wordt doorgeknipt door – meestal – de vader, wordt dit bij dieren natuurlijk niet gedaan. In plaats van dat er een schaar aan te pas komt, wordt de navelstreng door de moeder doorgebeten. 

Als jij zelf een hond hebt die zwanger is en binnenkort gaat bevallen, is het logisch dat je je afvraagt hoe het in dat geval zit met de navelstreng. Nadat jouw hond is bevallen, kun jij de hondjes een handje helpen door zelf de navelstreng door te knippen. Bereid je hier natuurlijk wel goed op voor.

navel dier

Navel bij verschillende diersoorten

Wanneer je bij jouw hond op zoek gaat naar een navel, is de kans groot dat je ‘m niet meteen kunt vinden. Dit komt omdat de navel van dieren een stuk minder groot en opvallend is dan die bij de mens. Dit komt natuurlijk ook doordat de dieren veel meer haar hebben, wat de navel bedekt. 

Zoals net al werd benoemd zijn de meeste dieren wel voorzien van een navel, maar dat geldt niet voor ieder dier. Zo heeft bijvoorbeeld een buideldier geen navel, maar ook zoogdieren die eieren leggen hebben geen navel. 

Heeft een navel na de geboorte nog nut?

Nadat een baby is geboren, ontstaat er vlak na de geboorte een litteken waar de navelstreng heeft gezeten. Een paar dagen na de zwangerschap zal het overgebleven deel van de navelstreng afvallen en vervolgens vormt er een litteken van de wond. Maar, heeft een navel eigenlijk na de geboorte nog steeds een functie? Nou, een navel is eigenlijk simpelweg gewoon een litteken. Wel zien mensen een navel als iets moois, aangezien een navel de plek is waar het leven is ontstaan. 

Veelgestelde vragen over of dieren een navel hebben

Hebben alle dieren op aarde eigenlijk een navel?

Nee, de meeste dieren hebben geen duidelijke navel zoals mensen dat hebben. 

Welke diersoorten hebben wel een navel?

Bepaalde zoogdieren, zoals honden, olifanten en katten, hebben wel een navel; toch valt deze niet echt op.

Waarom hebben sommige dieren een navel en andere niet?

Het hangt af van de voortplantingsstrategie van het dier. Dieren met interne ontwikkeling van embryo’s hebben vaak een navelachtige structuur.

Wat is het doel van een navel bij dieren?

Bij dieren met een navelachtige structuur dient deze voor voeding en zuurstofvoorziening tijdens de embryonale ontwikkeling.

Is de navel bij dieren vergelijkbaar met die van mensen?

Niet precies. De structuur en functie kunnen verschillen, maar beide dienen om de foetus te voeden en te voorzien van zuurstof.

Kunnen dieren hun navel zien?

Nee, de meeste dieren hebben niet het bewustzijn om hun eigen lichaamskenmerken te observeren zoals mensen dat kunnen.

Kunnen de eigenschappen van een dierlijke navel informatie onthullen over de soort?

Ja, de aanwezigheid, locatie en vorm van een navelachtige structuur kunnen inzicht verschaffen in de reproductieve strategieën van een diersoort. Het kan aanwijzingen geven over de mate van ontwikkeling binnen de baarmoeder en de afhankelijkheid van de moeder tijdens de embryonale fase.

Kunnen wetenschappers de aanwezigheid van een navel bij dieren detecteren?

Wetenschappers kunnen embryonale ontwikkeling en navelstrengstructuren bestuderen om te bepalen of er een navelachtige structuur aanwezig is.

Hoe verschilt de navelvorming tussen mens en dier?

Bij mensen ontstaat de navel uit de restanten van de navelstreng na de geboorte. Bij dieren kunnen de structuren anders evolueren.

Waarom is de navel bij de meeste dieren minder opvallend dan bij mensen?

De navel bij mensen is vaak opvallend omdat het het overblijfsel is van de navelstreng die ons als foetus verbond met de moeder. Bij dieren is de navel minder opvallend omdat de navelstreng en foetale ontwikkeling op verschillende manieren kunnen plaatsvinden, afhankelijk van de soort. Daarnaast worden de navels natuurlijk ook vaak bedekt met haar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *