Waar moet je op letten bij het kopen van een puppy?
Yes, er komt gezinsuitbreiding aan! Wanneer jullie ervoor kiezen om een kleine viervoeter te kopen, brengt dat veel vreugde en geluk met zich mee. Toch koop je een puppy niet binnen een aantal seconden. Sterker nog, het kopen van een puppy moet geen overhaaste beslissing zijn. Bovendien zijn er een aantal zaken waar je op moet letten tijdens het kopen van een puppy. Hieronder praten we je bij.
Vind een goed adres
De voorpret mag beginnen, want er komt een pup bij jullie in huis. Maar voordat je een pup in huis haalt is het goed om op zoek te gaan naar een goed adres. Zo moet je natuurlijk een onervaren fokker en vooral een broodfokker vermijden. Bij een broodfokker is het fokken lopendebandwerk: de moederhond krijgt zó veel pups dat de gezondheid van de moederhond eronder lijdt.
Probeer daarom een fokker te vinden waar jij je goed bij voelt, en waar goede verhalen over worden geschreven. Je kunt vaak via internet verhalen over de fokker opzoeken. Je herkent een goede fokker aan het enthousiasme, de interesse waar de pup terechtkomt en hoe de toekomst van de pup eruit zal zien.
Zo herken je een goede fokker
Wanneer je op bezoek gaat bij de fokker, kun je letten op een aantal zaken. Zo kun je kijken naar hoeveel nestjes er aanwezig zijn bij de fokker. Als er veel nestjes aanwezig zijn, en dan vooral van verschillende hondenrassen, is dat meestal geen goed teken. Pups hebben namelijk veel begeleiding nodig en met veel nestjes is die begeleiding meestal onmogelijk.
Ook is het belangrijk dat de moederhond aanwezig is. De pups moeten namelijk opgroeien met de hulp van hun moeder. Is de moederhond niet aanwezig? Vraag dan of je de pup nog een keer mag zien, met de aanwezigheid van de moeder. Als dat geen optie is, heeft de fokker waarschijnlijk iets te verbergen. Wellicht heb je wel te maken met een broodfokker, of misschien komen de pups uit het buitenland zonder dat jij het weet.
Bovendien moet de omgeving waar de pups leven schoon zijn. Dit heeft natuurlijk te maken met de hygiëne van de hondjes, maar pups moeten ook zindelijk kunnen worden. Dat gaat lastiger wanneer ze leven tussen de rommel. Ook kun je letten waar de pups worden opgegroeid: is dat in huis, of buiten in een kennel? Dat laatste geval is niet zo’n goed teken. Pups moeten namelijk leren socialiseren met mensen.
De pup moet zijn gechipt en heeft een Europees dierenpaspoort
Elke pup moet, voordat hij of zij zeven weken oud is, worden gechipt. Dit is verplicht. Ook moet de pup worden geregistreerd. De pup komt eerst op de naam van de fokker te staan, of diegene die de pups heeft geïmporteerd. Dit moet binnen acht weken gebeuren. Zo kan men zien waar de pup precies vandaan komt. Ook is het verplicht dat de pup een Europees dierenpaspoort heeft voordat hij of zij zeven weken oud is. Bovendien mag de pup niet jonger zijn dan zeven weken voordat hij bij jou in huis komt, en een buitenlandse pup niet jonger dan vijftien weken.
De pup moet zijn ingeënt en ontwormd
Voordat de pup naar een nieuw huisje gaat moet de pup zijn ingeënt en ontwormd. Zo moet de pup vaccinaties hebben gekregen tegen parvovirus en hondenziekte. Ook moet de pup ontwormd zijn. Dit vind je meestal terug in het vaccinatieboekje, of in het paspoort.
Je moet rustig de tijd krijgen om een pup uit te kiezen
Een goede fokker vindt het belangrijk dat de pup bij een goed huis terechtkomt. De fokker is daarom geïnteresseerd in jou, maar ook hoe je omgaat met de pup. Ook krijg je vaak informatie mee van de fokker waar je op moet letten in de beginfase van de pup. Bovendien mag je bij een goede fokker vaker langskomen dan een keer. Dit omdat je zo zeker weet of je de pup gaat nemen, en of de klik tussen jou en de pup goed is.
Handige benodigdheden voor jouw pup
Je hebt een goede fokker gevonden en een hondje uitgekozen die goed in jullie gezin past. Nu is het aftellen dat de pup eindelijk bij jullie mag komen wonen. Maar daarvoor moet je wel wat voorbereidingen treffen, als in spullen die je moet kopen om jouw pup een warm welkom te geven. Hieronder zetten wij een aantal belangrijke benodigdheden voor je op een rij.
1. Mandje
Natuurlijk moet jouw pup een fijn slaapplekje hebben. Daarom is een hondenmandje een onmisbaar product wanneer jouw pup komt. Vooral een mandje met opstaande randen is fijn voor puppy’s: hierdoor voelen ze zich geborgen. Je kunt er ook voor kiezen om een bench aan te schaffen.
2. Puppyvoer
Ook moet je puppyvoer kopen. Het is belangrijk om voer te kopen dat geschikt is voor pups. Zo weet je zeker dat jouw pup de goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Kies bijvoorbeeld voor het puppyvoer van Royal Canin.
3. Water- en voerbak
Voor de brokjes moet je natuurlijk een voerbak kopen. Maar ook om jouw pup te voorzien van schoon water is een waterbak van belang. Zo is een water- en voerbakje in één een handige oplossing. Zo heeft jouw pup het voer en het drinken op een plek.
4. Riem en halsband
Om jouw pup te laten wennen aan de buitenlucht is een riem met een halsband onmisbaar. Bovendien kan jouw pup zo ook wennen aan dat hij zijn behoefte buiten moet doen. Zo zullen de riemen hieronder jou daarbij helpen.
5. Speeltje
Jouw pup moet zichzelf ook kunnen vermaken. Hiervoor is een hondenspeeltje een handig product, zoals de KONG die speciaal is gemaakt voor pups. Deze beschermt het tandvlees en draagt bij aan de ontwikkeling van het gebit. Of kies voor een speeltje waar een hartslag in is verwerkt. Dit kan een veilig gevoel opwekken.
Veelgestelde vragen
Je kunt meerdere testen doen welk hondenras het beste bij jou past. Zo wordt er gevraagd hoe jij als persoon bent, wat je precies met jouw hond wil doen en in welke situatie de hond terechtkomt.
Op de website van Raad van Beheer kun je een lijst vinden met rasverenigingen. Alle rashonden geboren in Nederland krijgen namelijk een plekje op deze lijst.
Pups moeten bij hun nestje blijven totdat ze minstens zeven weken oud zijn. Als de pup het nest moet verlaten moet de pup meteen in een normale huissituatie terechtkomen.