hond zwanger

Het gedrag van je hond na de bevalling: waar kun je rekening mee houden?

Dus je hond is net een kroostrijke moeder geworden, en nu lijkt ze een beetje vreemd? Deze tekst ontrafelt de mysteries van honden gedrag na de bevalling. Van beschermende mamma-instincten tot zachte spenen-tips, het is een handleiding voor elke nieuwe hondenouder.

Is jouw hond net bevallen van een nestje pups? Dat is een leuk gezicht: de pups bij elkaar zijn een en al schattigheid en de manier waarop jouw hond met deze pups omgaat is bijzonder. Toch kan het zijn dat jouw hond na de bevalling zich anders gedraagt of anders reageert op situaties. Waar je rekening mee kunt houden, zetten we hieronder voor je op een rij.

Fasen van gedragsverandering na de bevalling van de hond

Nadat jouw hond is bevallen van haar pups, kun je direct al gedragsveranderingen bij jouw hond merken. Zo gaat jouw hond meteen de pups verzorgen door ze te wassen, of door op de zij te gaan liggen zodat de pups kunnen gaan drinken. Ook zal de hond meteen gaan nestelen en vertoont ze beschermend gedrag naar de pups.

Nadat de eerste paar weken na de bevalling achter de rug zijn, kan het gedrag van jouw hond ook veranderen. Zo heeft jouw hond natuurlijk last van hormonale schommelingen en dat kan gevolgen hebben voor de gemoedstoestand en de stemming van de hond. Ook kan jouw hond veranderingen krijgen in eetlust en het slaapgedrag. Zo wil de hond gewoon voer en drinken krijgen op zijn ligplek. Daarnaast is de hond erg moe van de bevalling en wil veel slapen. Laat de hond daarom ook zeker met rust.

gedag hond verandert na zwangerschap

Moederlijke instincten en verdedigend gedrag van de hond

Het moederlijke instinct van de hond komt naar boven en dat laat de hond ook merken. De hond wil de pups zo goed mogelijk beschermen, maar ook de nestplaats. Het kan zelfs voorkomen dat jouw hond agressief gedrag vertoont tegenover andere mensen of dieren. Het is logisch dat je hiervan schrikt, omdat je dit gedrag waarschijnlijk nog nooit eerder hebt gezien bij jouw hond. Dit gedrag heeft ermee te maken dat jouw hond de pups wil beschermen, maar heeft ook te maken met de hormonen of stress.

Hoe ga je met een hond om die net bevallen is?

Jouw hond kan dus behoorlijk veranderen wat betreft gedrag na de bevalling. Het is belangrijk om jouw hond voldoende rust te geven, zodat jouw hond niet nog meer stress of angst ervaart. Als jouw hond alsnog angstig is, is het belangrijk om de hond te kalmeren door de hond te aaien en lieve woorden te gebruiken. Ook is het belangrijk dat je de hond genoeg tijd laat doorbrengen met de pasgeboren pups, zonder te veel drukte erom heen. Laat bijvoorbeeld niet meteen bezoek komen bij het nestje, want dit is veel te druk.

Daarnaast is het ook erg belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts geeft de hond vaak medicatie en zorgt ervoor dat de eventuele keizersnede wordt dichtgehecht. Ook is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts als je bepaalde situaties niet helemaal vertrouwd, zowel tijdens als na de bevalling. De dierenarts kan jou van het juiste advies voorzien, zodat jij op de juiste manier jouw hond kan verzorgen.

Veelgestelde vragen over het gedrag van een hond na de bevalling

Wat voor gedrag kan ik verwachten van mijn hond direct na de bevalling?

Je kunt nestelgedrag en moederlijke zorg zien, inclusief het schoonmaken en verzorgen van de pups. Ook kan het zijn dat jouw hond agressief of angstig gedrag kan vertonen.

Waarom gedraagt mijn hond zich beschermend en agressief tegenover anderen?

Moederinstinct kan agressie triggeren om de pups te beschermen. Geef haar ruimte en minimaliseer stressvolle situaties.

Wat moet ik doen als mijn hond angstig lijkt na de bevalling?

Zorg voor een rustige omgeving, beperk bezoekers en bied vertrouwde routines.

Wanneer kan ik mijn hond opnieuw introduceren aan het gezin?

Geleidelijk, als ze comfortabel is met haar pups. Laat gezinsleden rustig kennismaken om stress te verminderen.

Hoe kan ik stress bij mijn hond verminderen?

Bied een rustige plek voor haar nest en minimaliseer externe prikkels. Positieve aandacht en rust zijn belangrijk.

Wanneer kan ik beginnen met spenen en hoe doe ik dat?

Begin rond 3-4 weken, met geleiachtig voedsel. Verminder geleidelijk het zogen en introduceer vast voedsel.

Hoe betrek ik mijn kinderen veilig bij de hond en haar pups?

Toezicht is essentieel. Leer kinderen zacht te zijn en respect te hebben voor de hond en de kleintjes.

Mijn hond lijkt gestrest na scheiding van de pups. Wat moet ik doen?

Geef troost en blijf bij haar om de overgang te vergemakkelijken. Speel, loop en bied positieve interacties aan.

Wanneer kan ik mijn hond weer laten deelnemen aan normale activiteiten?

Langzaam na het spenen. Begin met lichte beweging en bouw geleidelijk op, rekening houdend met haar energieniveau.

Moet ik professioneel advies zoeken voor het gedrag van mijn hond na de bevalling?

Als je je zorgen maakt over haar gedrag, is het raadzaam een dierenarts te raadplegen voor begeleiding en eventueel gedragsadvies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *