Waar moet een kippenhok aan voldoen?

Krijgen jullie binnenkort kippen? Superleuk natuurlijk, maar dan heb je wel een goed kippenhok nodig. Je wil natuurlijk dat jouw kippen superblij zijn. Maar wat is nou eigenlijk een goed kippenhok? Hieronder bespreken wij waar een kippenhok aan moet voldoen. 

Grootte van het kippenhok

Het is erg belangrijk dat jouw kippen genoeg ruimte hebben, daarom is een goed kippenhok erg belangrijk. Wat goed is om te weten is dat je vaak meerdere kippen tegelijk aanschaft. Daarom is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Houd ongeveer rekening dat drie kippen ongeveer genoeg hebben aan één vierkante meter. Dit is de grootte waar het nachtverblijf aan moet voldoen. 

Kippen hebben natuurlijk meer ruimte nodig om te scharrelen. Kies jij ervoor om de kippen los op het terrein te laten scharrelen, of ga je toch voor een ren?

Ren

Zoals hierboven al benoemd werd is het belangrijk dat jouw kippen genoeg scharrelruimte hebben. Een ren is dus een echte aanrader. Daarnaast zijn jouw kippen door middel van een aangebouwde ren (die ook aan de bovenkant dicht is) altijd beschermd tegen roofdieren. Daarnaast weet je zeker dat je kippen niet weglopen of vliegen. De afmetingen van de ren kun je makkelijk berekenen. Voor de buitenren moet ongeveer anderhalve vierkante meter per kip voor worden gerekend. 

Legnest

Kippen leggen natuurlijk eieren en daarom moet hier ook een speciaal plekje voor zijn. Een legnest mag daarom niet ontbreken in jouw kippenhok. Het wordt geadviseerd om per drie kippen een legnest ter beschikking te stellen. Je kunt een legnest snel en gemakkelijk aanschaffen, maar ga zelf niet aan de slag met het maken van een legnest. Vaak denkt men dat ze wel een legnest kunnen maken van een kartonnen doos, dit moet je niet doen omdat dan het risico op bloedluis verhoogd wordt. Dit moet je natuurlijk zien te voorkomen. Kippen vinden het fijn om hun eieren te leggen in het donker, zorg er dus voor dat het legnest erg donker is. 

Ventilatie

Kippen hebben een vrij hoge lichaamstemperatuur, namelijk 41 graden. Daarom is het belangrijk dat er genoeg ventilatie aanwezig is. Door de relatief kleine hokken en de warme temperatuur zal de ontlasting erg gaan stinken. Zeker in de zomer moet er genoeg ventilatie aanwezig zijn, aangezien dit voor extra warmte zorgt. Daarnaast is het in de winter natuurlijk erg koud, waardoor er condens kan ontstaan op de lellen en kammen van je kippen zodra ze het nachthok uitgaan. Dit kan helaas betekenen dat de lellen en de kammen bevriezen en dit moet je natuurlijk zien te voorkomen. 

Wel is het belangrijk dat de kippen niet op de tocht staan aangezien je kippen hier niet bepaald blij van worden en dit zijn tol kan eisen van je kip. 

Veelgestelde vragen

Wat is een goede bodembedekker voor in het kippenhok?

Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om een bodembedekker voor in het kippenhok, denk hierbij bijvoorbeeld aan boomschors, zand of houtsnippers. 

Hoe vaak moet je het kippenhok schoonmaken?

Eigenlijk valt dit heel erg mee, het advies is om minstens twee keer per jaar het volledige kippenhok schoon te maken. 

Kunnen kippen tegen vorst?

Ja, kippen kunnen tegen strenge vorst. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *