kippenhok met ren

Het schoonmaken van een kippenhok: zo doe je dat

Een schoon kippenhok is superbelangrijk voor blije en gezonde kippen. Schoonmaaktip: maak het wekelijks schoon, haal mest en vies strooisel weg en gebruik veilige schoonmaakmiddelen. Vergeet niet om nare geuren te verminderen met goede ventilatie en kruiden. Bescherm jezelf met handschoenen en was je handen grondig. Ook is het belangrijk om ieder halfjaar het kippenhok grondig schoon te maken.

Heb je een of meerdere kippen als huisdier? Dan is het getok om je heen natuurlijk een en al gezelligheid. Toch komt er het houden van kippen als huisdier wel het een en ander kijken. Zo moet je natuurlijk allereerst een kippenhok aanschaffen, maar daarnaast moet je deze ook schoonmaken. Hoe je dat het beste kunt doen, vertellen we je hieronder.

Waarom is het schoonmaken van een kippenhok zo belangrijk?

Een kippenhok moet je regelmatig schoonmaken. Maar, waarom is dat zo belangrijk? Eigenlijk is het heel logisch, want een kippenhok is natuurlijk het huisje van de kippen en daar moet hygiënisch worden geleefd. Je wil zelf als mens natuurlijk ook kunnen leven in een schoon huis. Het is daarom belangrijk om net zo goed voor jouw eigen huis, als voor het kippenhok te zorgen. En daarbij komt ook nog kijken dat een kippenhok vrij vatbaar is voor verschillende ziektes en parasieten.

kippenhok

Stapsgewijze handleiding voor de wekelijkse schoonmaak van een kippenhok 

Een kippenhok schoonmaken is zo gepiept. Toch is het belangrijk dat je wel de juiste stappen volgt. 

  1. Het schoonmaken van een kippenhok begint natuurlijk met de juiste benodigdheden in huis te halen. Denk daarbij aan een stoffer en blik, een sopje met afwasmiddel en verse bodembedekking.
  2. Haal eerst de kippen uit het kippenhok en zet ze op een andere, veilige plek neer waar ze niet kunnen weglopen.
  3. Haal het hok leeg: doe de bodembedekking in een vuilniszak en zorg er voor dat alle uitwerpselen zijn opgeruimd. Dit kun je het beste doen met een stoffer of een bezem.
  4. Vervolgens kun je de accessoires in het kippenhok schoonmaken met het sopje. Denk daarbij aan de voer- en waterbak, zitstok en eventuele kippenspeeltjes. Droog de accessoires goed af voordat je ze weer terugzet in het hok.
  5. Daarna kun je het kippenhok weer voorzien van een nieuwe laag bodembedekking. Zet alles weer terug op zijn plaats, inclusief de kippen. 

Plan ook regelmatig een grondige schoonmaakbeurt

Probeer de bovengenoemde stappen iedere week te herhalen. Daarnaast moet je eens in het halfjaar het kippenhok een grondige schoonmaakbeurt geven. Hierbij moet je ook het kippenhok volledig leeghalen, maar daarnaast moet je ook het kippenhok zelf helemaal schoonmaken en desinfecteren. Dit doe je met water en de juiste schoonmaakmiddelen – die natuurlijk niet schadelijk zijn voor jouw kippen. Zorg ervoor dat al het vuil verwijderd kan worden en spoel het hok goed af. Laat het hok vervolgens ook heel goed drogen voordat je de kippen er weer in zet. Welke schoonmaakmiddelen je het beste kunt gebruiken, kun je navragen bij de dierenspeciaalzaak. Draag bovendien zelf altijd tijdens het schoonmaken handschoenen en een mondkapje. Was daarna ook heel goed je handen.

Hoe meer kippen je hebt, hoe vaker je het hok moet schoonmaken. Want hoe meer kippen, hoe vuiler het hok kan worden. Dit maakt het risico op infecties of ziekten alleen maar groter. Het is daarom belangrijk om wekelijks het kippenhok schoon te maken én ook schoon te houden. Daarom is zo’n grondige reiniging ook van groot belang. Alles voor gezonde kippen! 

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van een kippenhok

Het kippenhok schoonmaken: hoe vaak moet dat?

Het wordt aanbevolen om het kippenhok minstens één keer per week schoon te maken, maar de frequentie kan variëren op basis van het aantal kippen en de grootte van het hok.

Hoe verwijder ik mest en strooisel uit het kippenhok?

Gebruik een schep of een hark om mest en vuil strooisel te verwijderen. Gooi dit in een compostbak of gebruik het als meststof voor je tuin.

Moet ik het kippenhok desinfecteren nadat ik het hok heb schoongemaakt?

Ja, het is belangrijk om het kippenhok regelmatig te desinfecteren om bacteriën en parasieten te bestrijden. Gebruik een niet-giftig desinfectiemiddel dat veilig is voor pluimvee.

Welke schoonmaakmiddelen moet ik vermijden bij het schoonmaken van een kippenhok?

Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel, omdat dit schadelijk kan zijn voor kippen. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke en veilige reinigingsproducten.

Kunnen mijn kippen gewoon in het hok blijven als ik het hok schoonmaak?

Het is niet nodig om de kippen uit het hok te halen, maar zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben om te bewegen terwijl je schoonmaakt. Houd ze indien nodig tijdelijk in een afgesloten ren.

Hoe kan ik nare geuren in het kippenhok verminderen?

Goede ventilatie en regelmatige schoonmaak helpen om nare geuren te verminderen. 

Moet ik het kippenhok ontsmetten als een van mijn kippen ziek is geweest?

Ja, als een van je kippen ziek is geweest, is het raadzaam om het hele hok grondig te desinfecteren om verdere verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.

Hoe bescherm ik mezelf tegen ziektes tijdens het schoonmaken van het kippenhok?

Draag altijd handschoenen en een stofmasker tijdens het schoonmaken van het kippenhok om jezelf te beschermen tegen mogelijke ziektekiemen. Was je handen grondig na het schoonmaken. 

Wat moet ik doen als ik bloedzuigende mijten in het kippenhok aantref?

Bloedzuigende mijten kunnen een plaag vormen voor kippen. Als je ze aantreft, moet je het hok grondig reinigen en desinfecteren. Ook is het belangrijk om de bloedluizen te bestrijden.

Wat is het voordeel van een kippenren bij een kippenhok?

Wanneer je een kippenhok met een kippenren hebt, kunnen jouw kippen gewoon veilig rondlopen zonder dat er bijvoorbeeld een roofvogel bij de kippen kan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *