Welke benodigdheden mogen echt niet ontbreken in het kippenhok?

Nu jij je kippenhok en kippen hebt aangeschaft is het belangrijk dat jij het kippenhok helemaal gaat inrichten. Maar wat zijn nou echt benodigdheden die absoluut niet mogen onbreken in jouw kippenhok? Hieronder bespreken wij het allemaal.

Ren

Heb jij ervoor gekozen om een kippenhok te kopen zonder ren? Dan is het belangrijk dat je alsnog een ren aanschaft. Het is namelijk erg belangrijk dat jouw kippen genoeg ruimte hebben om te scharrelen. Reken ongevereer anderhalve vierkante meter per kip en je weet zeker dat jouw kippen genoeg ruimte hebben om rond te scharrelen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om jouw kippen over het terrein te laten scharrelen, maar dit is in principe aan jezelf. 

Natuurlijk hebben jouw kippen ook een normaal nachthok nodig, hier kunnen zij in chillen, slapen, eieren leggen en schuilen voor kou/gevaar. 

Legnest

Een legnest is een van de prioriteiten in het kippenhok. Dit omdat bijna alle kippen wel eieren leggen. Het is belangrijk dat jouw kippen dit op een rustige plek kunnen doen. Daarom is een legnest absoluut niet overbodig. Een legnest kun je gemakkelijk aanschaffen in de dierenwinkel of online. Ga alsjeblieft niet zelf aan de gang om een legnest te maken. Vaak denkt men dat het een goed idee is om een legnest te maken van een kartonnen doos. Maar dit is zeker niet het geval, aangezien je meer risico loopt op bloedluis. Zorg ervoor dat het legnest donker is en hou in je achterhoofd dat per drie kippen één legnest genoeg is. 

Drink- en eetbak

Vers water is cruciaal voor kippen, daarom is het belangrijk dat je elke dag de drinkbak van jouw kippen schoonmaakt en vult met vers water. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat de kans op ziektes minder groot is. Een handige drinkbak is daarom erg belangrijk en mag zeker niet ontbreken in jouw kippenhok. 

Daarnaast is eten natuurlijk net zobelangrijk, aangezien een kip niet kan leven zonder voer. Een goede eetbak is daarom ook een echte must.

Bodembedekking en nestmatriaal

Natuurlijk mag er in het kippenhok geen bodembedekking missen. Er zijn verschillende soorten bodembedekking die je kunt kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaagsel, hennepvezel en houtsnippers. In de ren kan je ervoor kiezen om gras, zand of aarde te leggen. Het is natuurlijk mooi meegenomen als je zelf voorzien bent van grasland waar het kippenhok op kan staan. 

Ook nestmatriaal mag absoluut niet ontbreken, aangezien jouw kip zich goed en veilig moet voelen in het legnest. Daarnaast wil je natuurlijk dat de eitjes op een zachte ondergrond terecht komen. Je kunt ervoor kiezen om boekweitdoppen te gebruiken. Zolang het maar kan absorberen en veilig materiaal voor de kippen is. Zorg er wel voor dat je stro of hooi vermijdt  aangezien dit een verhoogd risico met zich meebrengt voor bloedluizen.

Veelgestelde vragen

Hebben kippen grit nodig?

Het is niet per se verplicht, maar dit bevordert wel het leggen van eieren.

Hoe vaak moet je het kippenhok schoonmaken?

Het wordt aangeraden om eens in het half jaar het hok goed schoon te maken. 

Is het erg om een kippenhok op tegels te hebben staan?

Nee, niet per se erg, maar de kip vind het fijner om te scharrelen op een wat zachtere ondergrond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *