kippenhok met ren

Hoe richt je het beste een kippenhok in?

Wanneer jij kippen in jouw tuin hebt rondscharrelen, wil je natuurlijk wel dat ze een fijne plek hebben om te kunnen slapen en kunnen broeden. Het is hierbij van groot belang dat je het kippenhok op de juiste manier inricht met de juiste benodigdheden. Hieronder geven we je een aantal tips hoe je jouw kippenhok optimaal kunt inrichten voor jouw tokkende diertjes.

Tip 1: Het juiste kippenhok aanschaffen

De eerste tip begint natuurlijk bij het aanschaffen van het juiste kippenhok. Zo moet je onder andere kijken naar de grootte van het hok: al jouw kippen moeten natuurlijk wel de ruimte krijgen om te er kunnen scharrelen. 

Tip 2: De indeling van het kippenhok 

Ook kun je kijken naar hoe het kippenhok is ingedeeld. Een kippenhok moet namelijk een nachthok hebben en een plekje waar ze eieren kunnen leggen. Ook kan het prettig zijn voor jouw kipjes om een ren bij het kippenhok te hebben. Zo weet je zeker dat jouw kippen geen kant op kunnen en dat er dus ook geen indringers bij jouw kippen kunnen komen, bijvoorbeeld vogels. Dankzij een ren kunnen jouw kippen veilig rondscharrelen.

Tip 3: Denk aan de zitstokken

Kippen willen graag op een stok zitten. Op deze stok zullen ze slapen. Het is dus eigenlijk een soort bedje voor de kippen. Een zitstok mag daarom zeker niet ontbreken in een kippenhok. Het is belangrijk om de zitstok niet te laag te hangen, maar natuurlijk ook niet te hoog.

Tip 4: Frisse lucht

Het kippenhok moet voorzien zijn van genoeg frisse lucht. Zorg er daarom voor dat je een kippenhok koopt waarbij er genoeg ventilatie plaatsvindt, zodat er geen nare luchtjes in het hok ontstaan te wijten aan de ontlasting van de kippen. Natuurlijk bedoelen we hier geen tocht mee, want dit kan weer schadelijk zijn voor de kippen.

Tip 5: Voer- en waterbak

Een onderdeel dat natuurlijk niet mag ontbreken in het kippenhok is de voer- en waterbak. Kippen moeten altijd toegang hebben tot schoon drinkwater, aangezien kippen aardig wat water drinken op een dag. Zorg er dus voor dat je regelmatig de waterbak verschoont. Ook een voerbak is natuurlijk ideaal om jouw kippen te voorzien van hun dagelijkse maaltijd. Zorg ervoor dat je de voerbak op een hoge plek plaatst, zodat muisjes niet makkelijk bij het voer kunnen komen.

Tip 6: De juiste ondergrond

De inrichting van het kippenhok is compleet als er aan de juiste ondergrond is gedacht. Zo kun je bijvoorbeeld houtsnippers op de grond leggen, maar ook hennepvezel is erg geliefd onder kippenhouders. Hennepvezel is namelijk een gezonde manier om het hok te bedekken: het zal ammoniak absorberen en ook is het een vrij luchtig materiaal.

Veelgestelde vragen

Waar plaats je een kippenhok?

Een kippenhok kun je het beste deels in het zonnetje plaatsen. Kippen krijgen het hierdoor lekker warm. Zorg er natuurlijk wel voor dat het hok niet pal in de zon komt te staan, maar zorg voor een beetje afwisseling. Ook is het goed om het kippenhok op een beschutte plek te hebben staan.

Heeft een kippenhok veel onderhoud nodig?

Een kippenhok heeft regelmatig onderhoud nodig. Zo moet je natuurlijk dagelijks de uitwerpselen weghalen. Daarnaast is het belangrijk om iedere week de ondergrond te verversen. Bovendien is het belangrijk om eens in de zoveel tijd het kippenhok een grondige schoonmaakbeurt te geven.

Is een ren noodzakelijk bij een kippenhok?

Een ren is van groot belang bij een kippenhok, aangezien een kip zo ongestoord buiten kan lopen zonder dat er andere dieren bij kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *