Waarom draagt een hond een muilkorf? 

Er zijn meerdere redenen waarom je een muilkorf zou omdoen bij jouw hond. Dat kan te maken hebben met het gedrag van jouw hond, of om de tegenligger een veilig gevoel te kunnen bieden. In deze blog lees je het antwoord op de vraag waarom een hond een muilkorf draagt.

Wellicht zie je het weleens voorbij komen, een hond met een muilkorf. Er hangt vaak een negatieve sfeer op. Baasjes die hun hond een muilkorf omdoen hebben deze keuze goed overwogen en nemen hun verantwoordelijkheid serieus. Ze nemen het zekere voor het onzekere. Waarom draagt een hond nou eigenlijk een muilkorf? In dit artikel krijg jij hier antwoord op. Als je je hond herkent in een van de redenen, kun je overwegen om zelf een muilkorf aan te schaffen voor jouw hond. Er kunnen andere redenen zijn dan agressie waardoor een hond een muilkorf om zou kunnen hebben.

Rassen

Hier in Nederland geldt er momenteel geen muilkorfplicht. In andere landen kan het wel zo zijn dat je op bepaalde openbare plekken honden van bepaalde rassen moet muilkorven. Denk aan pitbulls, bull mastiffs of rottweilers. 

Gedrag 

Je kunt jouw hond een muilkorf omdoen wanneer deze signalen van gedragsproblematiek vertoont. Door het gebruiken van een muilkorf neem je het zekere voor het onzekere. De reden van deze gedragsproblematiek kan natuurlijk erg uiteenlopend zijn. Het komt er uiteindelijk op neer dat deze hond snel aanvallend of verdedigend kan handelen. Hierdoor kan een muilkorf een goed preventiemiddel zijn. Zo kun jij met een gerust gevoel jouw hond uitlaten. 

Veilig gevoel

Je kunt jouw hond ook een muilkorf omdoen zodat deze zich veiliger voelt. Door een muilkorf houden mensen zelf ook meer afstand. 

Eten

Ook kan het handig zijn jouw hond te muilkorven als deze veel losse dingen opeet. Sommige honden kunnen tijdens het uitlaten veel dingen eten, die ze niet binnen horen te krijgen. Hier kunnen deze honden erg ziek van worden. Door een muilkorf te gebruiken voorkom je dit probleem.

Dierenarts

Je kunt jouw hond ook een muilkorf omdoen als je ze naar de dierenarts brengt. Zo kan de dierenarts veilig jouw hond onderzoeken.

Veelgestelde vragen

Kun je jouw hond meteen een muilkorf omdoen?

Het is belangrijk jouw hond eerst goed te laten wennen aan de muilkorf. Als je een hond  meteen een lange tijd een muilkorf om doet kan dit wat stress opleveren. Ze proberen dan vaak de muilkorf van hun koppie af te krijgen. 

Kan een hond ook nog blaffen met een muilkorf om?

De meeste muilkorven bieden genoeg bewegingsruimte voor de hond om nog te kunnen blaffen en te hijgen.

Hoe lang kan een hond een muilkorf om? 

Probeer jouw hond niet te lang een muilkorf om te laten. Maximaal 1 dagdeel achter elkaar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *