Kitten met een roze tuigje

Waarom hebben sommige katten een tuigje?

Misschien zie je af en toe wel eens een kat lopen met een tuigje. Dan kun je jezelf afvragen waarom deze kat dit om heeft, aangezien het geen hond is toch? Er zijn verschillende redenen waarom een kat een tuigje om kan hebben. Ben jij nou benieuwd naar deze redenen en wil jij meer weten over een kattentuigje? Hieronder bespreken wij het allemaal. 

Waarom een kattentuigje?

Er zijn verschillende redenen waarom een kat een kattentuigje om heeft. Sommige katten vinden het heerlijk om binnen te blijven en hier lekker te chillen. Heb jij een binnenkat? Dan is het alsnog erg belangrijk dat jouw kat af en toe naar buiten gaat. Dit zodat hij genoeg beweging krijgt en hij de buitenwereld kan gaan ontdekken. Daarnaast kan een kat die alleen maar binnen is ongepast gedrag gaan vertonen. Het is erg belangrijk dat een kat genoeg fysieke en mentale stimulatie heeft. Wat wel een dingetje is, is dat een binnenkat geen ervaring heeft met het buiten zijn. Hierdoor heeft hij dus nog geen ervaring met eventuele gevaren zoals auto’s, andere dieren en de kans op verdwalen is een stuk groter.

Wil jij ervoor zorgen dat jouw kat toch op een veilige manier naar buiten kan? Dan kun je ervoor kiezen om een kattentuigje aan te schaffen. Op deze manier kun je samen met jouw kat de buitenwereld verkennen en krijgt jouw kat alsnog genoeg beweging. Hierdoor zal jouw kat meer zelfvertrouwen krijgen en kan hij al vrij snel in zijn eentje naar buiten. 

Kattentuigje aanleren

Zoals hierboven al even genoemd werd, kan het zijn dat jouw kat nog niet zelfverzekerd genoeg is om naar buiten te gaan. Doordat de kat alleen nog maar binnen is geweest kan het zijn dat hij bang is voor het ‘nieuwe’. Daarom kan het zijn dat jouw kat niet helemaal reageert op de manier waarop je gehoopt had. Jouw kat kan namelijk alleen al bang zijn voor het tuigje zelf. Er zijn een aantal manieren waarop je een kattentuigje het best kan aanleren, toch kan dit per kat ontzettend verschillen. Zorg er dus voor dat je het tuigje op het tempo van jouw kat aanleert. Daarnaast is het handig om genoeg kattensnoepjes klaar te hebben staan. Op deze manier zal jouw kat waarschijnlijk minder bang zijn en sneller willen proberen.  

Comfortabel tuigje

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je een goed kattentuigje aanschaft en dus geen tuigje dat bedoeld is voor een ander huisdier. De nek van jouw kat is namelijk een stuk kwetsbaarder dan die van andere dieren. Je wil er natuurlijk voor zorgen dat jouw kat het tuigje draagt zonder pijn te hebben. Bij een kattentuigje kun je de halsband precies op maat verstellen, wat erg belangrijk is. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat jouw kat alsnog vrij kan bewegen en het harnas niet te strak zit. Een comfortabel tuigje voor jouw trouwe viervoeter is dus een echte must!

Veelgestelde vragen

Mag een kat een hondentuigje om?

Nee, dit is niet verantwoord. De nek van een kat is namelijk erg kwetsbaar, bij een kattentuigje is hier rekening mee gehouden. 

Waarom kan een kat omvallen zodra hij een tuigje om heeft?

Een kat kan vooral in het begin omvallen zodra hij een tuigje om heeft. Dit gedrag is hun manier om te laten merken dat ze het tuigje nog niet om willen. Tuigjes training is dus een echte must.

Hoelang duurt het ongeveer totdat een kat gewend is aan een tuigje?

Dit verschilt per kat, de een is er binnen een week aan gewend en bij de ander duurt dit wat langer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *