Hoe richt je het beste een caviakooi in?

Denk jij erover na om cavia’s in huis te nemen, maar weet je nog niet zo goed hoe jij het hok moet inrichten? Dan zijn er een aantal dingen die jij moet weten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de benodigdheden waar je deze het best kunt plaatsen. Hieronder bespreken wij hoe je het best jouw caviakooi kunt inrichten zodat jouw knaagjes erg blij zullen zijn. 

Standplaats van het hok

Er zijn natuurlijk een aantal dingen waar het caviahok aan moet voldoen, maar de standplaats is wel heel belangrijk, zodat jouw caafjes gezond blijven. Ook al heeft de standplaats van het hok niet zoveel te maken met de inrichting van de caviakooi, is de standplaats erg belangrijk. Cavia’s zijn namelijk erg vatbaar voor tocht. Daarom is het belangrijk dat je het hok op een tochtvrije plek zet. Cavia’s worden over het algemeen snel verkouden en dit eist best veel tol van je cavia. Daarom is het belangrijk om de kooi nooit bij een deur te zetten en niet op de grond. Dit omdat er op de grond nog best veel tocht ontstaat, ook al zijn de deuren dicht. Wel wordt het aangeraden om de kooi tegen een muur aan te zetten, omdat cavia’s dan meer het gevoel hebben dat ze beschut zitten. Op deze manier voelen jouw cavia’s zich erg veilig. 

Waterfles en voerbakje

Er zijn natuurlijk een aantal noodzakelijke benodigdheden in de caviakooi die jij nodig bent voor het onderhouden van jouw cavia’s. Zo ook een waterfles en een voerbakje. Kies ervoor om in plaats van een waterbak een waterfles neer te zetten. Dit omdat het zo kan zijn dat jouw cavia het maar al te lekker vindt om in de waterbak te zitten, of zelf een plasje te doen. Dit is natuurlijk iets dat je wil voorkomen. Daarnaast neemt een waterfles minder ruimte in beslag dan een waterbak. Wil je toch liever een waterbak in de kooi, dan is het belangrijk dat je een veilig bakje hebt zonder scherpe randen en dat hij wat zwaarder is aangezien je wil voorkomen dat hij omvalt. Cavia’s gaan namelijk met hun pootjes op het randje van het bakje staan. Zorg ervoor dat het voerbakje en de waterfles- of bakje dicht bij elkaar staan, zodat jouw cavia’s precies weten waar ze kunnen eten. 

Schuilhuisjes in de hoek

Voor jouw cavia is het essentieel om een aantal huisjes te hebben in de caviakooi. Dit omdat het natuurlijke leefgedrag van een cavia in stand moet worden gehouden. Cavia’s moeten kunnen schuilen zodra er ‘dreiging’ in de lucht hangt. Daarnaast vinden cavia’s het heerlijk om beschut en lekker warm te liggen. Zorg er dus voor dat je een aantal schuilhuisjes in de hoeken van je kooi hebt staan. Op deze manier voelen jouw cavia’s zich helemaal op hun gemak. 

Een plek voor de behoeftes van jouw cavia

Ook is het erg handig om een cavia te hebben die zindelijk is. Niet alleen voor jou, maar ook voor jouw cavia. Het is belangrijk om jouw cavia eens te observeren. Waar doet jouw cavia het meest zijn behoefte? Meestal is dit in een hoekje van de kooi. Zodra je weet waar dit is, kun je het best hier een toilet maken. Dit kun je doen door middel van een speciale bak, in deze bak doe je wat nestmateriaal. Dit zodra jouw cavia de vertrouwde geur herkent. Op deze manier zal jouw cavia het snelst hier zijn standaardtoilet van maken. Zodra je ziet dat jouw cavia hier zijn behoefte doet is het belangrijk dat je hem hierna beloont met wat lekkers. Op deze manier kun je jouw cavia zindelijk laten worden.

Extra accessoires door de kooi heen

Ook kun jij ervoor kiezen om extra accessoires door de kooi heen te leggen. Hang bijvoorbeeld een cavia hangmat op, of andere lekkere mandjes. Op deze manier zal jouw cavia zich helemaal thuis voelen. Leg bijvoorbeeld midden in de kooi een heerlijk mandje en de andere speeltjes bij deze mand. Op deze manier zal je merken dat jouw cavia hier echt gebruik van zal maken. 

Veelgestelde vragen

Hoe groot moet een cavia hok minstens zijn?

Twee cavia’s hebben minstens een hok van één vierkante meter nodig.

Zijn cavia’s groepsdieren?

Ja, cavia’s zijn groepsdieren. Denk jij er dus over na om cavia’s in huis te halen, is het belangrijk dat je deze altijd in een paartje haalt. 

Is een caviaren verplicht?

Nee, een ren is niet verplicht. Heb je ruimte voor een ren, is het wel ideaal, zodat jouw cavia’s meer (speel)ruimte hebben. Ook voor buiten is een ren ideaal. Wel is het belangrijk dat zodra je een ren in de tuin zet je genoeg schuilplaatsen hebt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *