Zo knip je de nagels van jouw hond 

Wil je weten hoe je de nagels van jouw hond kunt knippen? In deze blog leggen we het uit. Het is belangrijk om te weten waar je moet knippen en om te voorkomen dat je in het levende deel van de nagel knipt. Het gebruik van een goede nagelknipper en het belonen van je hond kunnen het proces makkelijker maken.

Het is belangrijk om de nagels van jouw hond goed in de gaten te houden. Ze kunnen namelijk nadelige gevolgen krijgen van het hebben van té lange nagels. Zorg er dus voor dat je ongeveer elke acht weken de nagels van jouw huisdier goed onder de loep neemt. Het verschilt natuurlijk per hond hoe vaak je dit moet doen. Dit heeft te maken met het groeitempo en de natuurlijke slijtage aan de nagels. 

Zo weet je wanneer je de nagels van jouw hond moet knippen

Zoals net al benoemd is kun je het beste elke acht weken de nagels van jouw hond checken en afknippen. Wanneer je de nagels van jouw hond tijdens het lopen heel erg hoort, of jouw hond zelfs al gek gaat lopen door té lange nagels is het de hoogste tijd om de nagels te knippen. 

Hoe knip je de nagels van jouw hond?

Maar hoe doe je dat nou? De nagels van jouw hond knippen kan nogal een klusje zijn. 

Wanneer jouw hond goed stil kan zitten is het knippen iets makkelijker. Als je al vanaf puppy af aan de nagels knipt of de pootjes inspecteert, is de hond er al wat aan gewend. Zo gaat het knippen makkelijker. 

Wanneer de hond zit of ligt, kun je er gemakkelijk bij. Neem de poot goed vast en inspecteer de te knippen nagel goed. Wanneer de hond witte nagels heeft, kun je het ‘leven’ van de nagel goed zien. Het leven van de nagel is roze. Hier knip je NIET in. Dat is erg pijnlijk voor de hond en kan tot bloedingen leiden. Je knipt de nagel dus alleen in het witte gedeelte. Een paar millimeter van het roze af.

De nagels van jouw hond kunnen ook donker zijn. Dan is het lastig om het leven te zien zitten. Probeer dus niet te veel nagel weg te knippen. Als je eerst de witte nagels van de hond hebt geknipt, voel je wellicht al wel hoeveel je er ongeveer van afknipt bij elke nagel. 

Ook kun je dit trucje toepassen. Voor het knippen kun je ook een beetje druk zetten met de nageltang. ZONDER te knippen. Wanneer de hond zijn of haar pootje terugtrekt is het waarschijnlijk een te gevoelig punt. En zit daar misschien leven. Probeer op die manier te kijken wat de juiste lengte is om de nagel af te knippen. 

Inspecteer de nagel dus eerst goed. Dan kan het knippen beginnen. Knippen doe je met een speciaal tangetje. Deze tangetjes kunnen verschillende maten hebben, kies dus de juiste maat uit voor jouw hond. Na het inspecteren van de nagel kun je hem voorzichtig afknippen. 

Veelgestelde vragen

Wat als ik de nagel van mijn hond te ver heb geknipt?

Wanneer je de nagel van de hond te ver hebt geknipt kan dit voor de hond erg pijnlijk zijn. De nagel kan zelfs wat gaan bloeden. Het is verder niet gevaarlijk. Je kunt het bloeden wat stoppen met een doekje of een gaasje. 

Kun je de nagels van een hond vijlen?

Er bestaan speciale hondenvijlen. Als je het knippen lastig vindt kun je de nagels van jouw hond ook vijlen. Gebruik een hond vijl en vijl niet te lang door.

Wat gebeurt er als de nagels van de hond te lang zijn? 

Wanneer de nagels van jouw hond te lang zijn kan dit nadelige gevolgen hebben. Het hebben van te lange nagels kan pijnlijk zijn. Je hond kan er anders door gaan lopen en ook op andere plekken van zijn lichaam pijn ervaren. De nagels kunnen makkelijker ingroeien en afscheuren als deze te lang zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *