Zelfgemaakte kattenvoer

Zo maak je zelf voer voor jouw kat

Is jouw kat een echte fijnproever? Of Wil je zelf graag weten wat er in het kattenvoer zit? Dan kun je zelf kattenvoer gaan maken. Lees hier verschillende ingrediënten die je kunt stoppen in zelfgemaakte kattenvoer.

Is jouw kat een echte fijnproever? Wil je zelf graag weten wat er in het voer zit? Of ben je simpelweg nieuwsgierig naar het maken van kattenvoer? Lees dan vooral verder. Het is namelijk zeker mogelijk om zelf kattenvoer te maken.

Welke ingrediënten kun je beter vermijden? 

Er zijn genoeg ingrediënten die je het beste NIET in jouw zelfgemaakte kattenvoer kunt verwerken. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan druiven en rozijnen. Deze bevatten namelijk stoffen die slecht zijn voor jouw kat. Ook uien en knoflook bevatten stoffen die absoluut niet goed zijn voor jouw kat. Deze stoffen maken rode bloedcellen van de kat kapot en veroorzaken een vorm van bloedarmoede. Je hoeft het eten ook niet op smaak te brengen. Zout en peper horen niet in kattenvoer. Chocolade is een ander bekend voorbeeld van dat je absoluut niet aan katten of honden moet geven. Er zijn echter nog veel meer ingrediënten die je het beste niet in je kattenvoer kunt verwerken. Lees je hier goed op in.

zelf kattenvoer maken tips

Zelf katttenvoer maken 

Nu we een aantal ingrediënten hebben benoemd die je het beste niet in kattenvoer kunt stoppen, kunnen we verder gaan op het maken van het voer. Welke ingrediënten kun jij WEL verwerken in jouw kattenvoer?

Vlees 

Het is erg belangrijk om vlees te gebruiken voor het zelfgemaakte kattenvoer. Deze zitten boordevol goede voedingswaardes voor jouw kat. Denk daarbij aan rundvlees, konijnenvlees, lamsvlees en gevogelte. Gebruik echter geen rauw vlees en geef jouw kat ook geen gerookt vlees.

Vis 

Je kunt ook vis verwerken in het voer dat jij aan jouw kat gaat voorschotelen. Onderzoek vis goed op graten en gebruik geen gerookte vis. Verder is vis zeker een goed ingrediënt om te gebruiken voor het zelfgemaakte kattenvoer. 

Aardappelen, rijst, wortelen of pompoen 

Je kunt gekookte aardappelen, rijst, wortelen of pompoen gebruiken voor in het huisgemaakte kattenvoer. Het is wel van groot belang dat je deze ingrediënten toevoegt bij vis of vlees. Zo krijgt jouw kat alle voedingsstoffen die hij of zij nodig heeft. 

Ei 

Je kunt eieren toevoegen als bindmiddel voor het zelfgemaakte kattenvoer. Je kunt ook gekookt ei of roerei toevoegen aan het zelfgemaakte kattenvoer, zolang het maar ongekruid is. Doe er ook niet te grote hoeveelheden (rauw) ei in. Ei is goed voor katten aangezien dit een bron van proteïne is.  

Zuivelproducten

Hoewel veel cartoons anders doen vermoeden, mogen katten geen melk drinken. Verwerkte zuivelproducten kunnen wel in kattenvoer verwerkt worden. Dit kan bijvoorbeeld kwark of kaas zijn. Dit lusten katten wel. Wees hier wel zuinig mee, want bijvoorbeeld kaas kan nogal veel calorieën bevatten.

Veelgestelde vragen over zelf kattenvoer maken

Is zelf kattenvoer maken veilig voor mijn kat?

Ja, maar het vereist aandacht voor voedingswaarde en balans. Raadpleeg een dierenarts of voedingsdeskundige voor begeleiding.

Welke ingrediënten zijn geschikt voor zelfgemaakt kattenvoer?

Kwaliteitsvlees zoals kip, rund of vis, en eventueel toevoegingen zoals groenten en bronnen van essentiële voedingsstoffen.

Moet ik supplementen toevoegen aan zelfgemaakt kattenvoer?

Ja, sommige essentiële voedingsstoffen zijn mogelijk afwezig. Bespreek met een dierenarts voor geschikte supplementen.

Hoe behoud ik de juiste voedingsbalans in zelfgemaakt kattenvoer?

Raadpleeg dierenartsen of voedingsdeskundigen voor formules en richtlijnen om te voldoen aan de voedingsbehoeften.

Kan ik rauw vlees gebruiken in zelfgemaakt kattenvoer?

Ja, maar zorg voor hygiëne en vermijd bacteriën. Overleg met een dierenarts over veiligheid en voedingsbehoeften.

Hoe introduceer ik langzaam zelfgemaakt voer in het dieet van mijn kat?

Meng geleidelijk zelfgemaakt voer met commercieel voer om overgangsproblemen te voorkomen.

Welke voedingsmiddelen moet ik vermijden bij het maken van kattenvoer?

 Vermijd ui, knoflook, druiven, rozijnen, chocolade en cafeïne, omdat ze schadelijk zijn voor katten.

Zijn er speciale overwegingen voor kattenvoer voor kittens of oudere katten?

Ja, kittens en oudere katten hebben specifieke voedingsbehoeften. Overleg met een dierenarts voor aangepaste recepten.

Hoe sla ik zelfgemaakt kattenvoer veilig op?

Koel vers voer, vries porties in en gebruik schone containers om bederf te voorkomen.

Waar kan ik betrouwbare informatie vinden over zelf kattenvoer maken?

Dierenartsen, voedingsdeskundigen en betrouwbare bronnen over diervoeding bieden waardevolle richtlijnen voor zelfgemaakt kattenvoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *