kat

Wat kunnen ademhalingsproblemen bij katten veroorzaken?

Ademhalingsproblemen bij katten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals stress, bloedarmoede en aandoeningen aan de longen. Stress kan het immuunsysteem van de kat aantasten, terwijl bloedarmoede en longproblemen directe ademhalingsmoeilijkheden kunnen veroorzaken. Bij aanhoudende ademhalingsproblemen is het raadzaam om snel een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Wanneer je een kat thuis hebt zitten, dan kan het soms best weleens zijn dat je kat ineens heel snel begint adem te halen. Dit kan natuurlijk verschillende redenen hebben, maar het is wel goed om dat in de gaten te houden. Je wilt natuurlijk niet dat je kat wellicht problemen heeft, die voorkomen hadden kunnen worden. Hieronder hebben we voor je een paar oorzaken op een rijtje gezet waar je kat last van kan hebben. Toch is het wel altijd belangrijk om een dierenarts in te schakelen, mocht je het niet vertrouwen.

Stress

De eerste oorzaak die we gaan bespreken, is dat het kan zijn dat je kat veel stress heeft. Dit kan komen door verschillende dingen. Zo kan het zijn dat je kat moet wennen aan nieuwe speeltjes, een kattenbak of ze hebben iets anders waar ze stress door kunnen krijgen. Door middel van stress kan het immuunsysteem van de kat worden aangetast. Daardoor kan het dus zijn dat je kat iets oploopt waardoor er ademhalingsproblemen ontstaan. Mocht je nou merken dat je kat helemaal niet goed meer adem kan halen, dan is het natuurlijk altijd verstandig om zo snel mogelijk je dierenarts te raadplegen voor advies en medicijnen. Op die manier kan je kat binnen no time weer fatsoenlijk ademhalen en hoef je je niet meer te stressen. Mocht je kat de medicijnen niet willen eten, dan heb je altijd nog de optie om je kat te lokken door verschillende snoepjes.

kat

Bloedarmoede ook bij katten

Bij mensen heb je het vast weleens gezien dat ze last kunnen hebben van bloedarmoede, niet alleen bij mensen kan deze aandoening voorkomen, ook katten kunnen hier last van krijgen. Zelfs zo erg dat ze dus last krijgen van ademhalingsproblemen. Een kat kan hier over het algemeen niet zoveel aan doen. Mocht je dit willen checken bij je kat, dan kun je dat doen door middel van een lichamelijke check. Als het je opvalt dat je kat een bleke snuit heeft en een bleke tong, dan is het dus verstandig om zo snel mogelijk dit te laten testen bij de dierenarts in de buurt. Op die manier kan je kat zonder zorgen behandeld worden en weer helemaal beter worden. Bloedarmoede is voor je kat natuurlijk niet prettig, maar als je er op tijd bij bent dan is er niks aan de hand met je lieve kat. 

Longen na laten checken

Als laatste heb je natuurlijk ook altijd te maken met de longen van je kat. Met kortademigheid van je kat of andere diverse ademhalingsproblemen, is er een grote kans dat het ontstaat bij de longen. Bij mensen en bij dieren zijn de longen nodig om te kunnen ademen. Mocht er dan iets mis zijn met de longen, dan wordt het ademen ook een heel stuk lastiger. Zo kan je kat bijvoorbeeld last hebben van vocht achter de longen, een kat kan hier heel slecht door ademen. Het is dus altijd verstandig om hierbij een dierenarts bij te betrekken. Daarnaast kan je kat ook last hebben van vocht in de longen. Ook dit is erg gevaarlijk voor je kat, raadpleeg dus altijd een dierenarts in. 

Veelgestelde vragen over ademhalingsproblemen bij katten

Mijn kat ademt snel en oppervlakkig. Wat kan er aan de hand zijn?

Snelle en oppervlakkige ademhaling kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, waaronder stress, hartaandoeningen, astma of longproblemen. Raadpleeg een dierenarts voor een juiste diagnose.

Mijn kat maakt piepende geluiden tijdens het ademen. Is dat normaal?

Piepende geluiden tijdens het ademen, ook wel stridor genoemd, kunnen wijzen op een vernauwing van de luchtwegen, allergieën, astma of andere aandoeningen. Een dierenarts kan de oorzaak vaststellen.

Mijn kat hoest en kokhalst soms. Moet ik me zorgen maken?

Hoesten en kokhalzen bij katten kunnen tekenen zijn van astma, bronchitis, infecties of hartproblemen. Het is raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een grondige evaluatie.

Kan mijn kat ademhalingsproblemen krijgen door allergieën?

Ja, allergieën kunnen leiden tot ademhalingsproblemen bij katten. Stoffen zoals pollen, stof en rook kunnen allergische reacties veroorzaken die de ademhaling beïnvloeden.

Is ademhalingsproblemen bij katten levensbedreigend?

Ademhalingsproblemen kunnen variëren van mild tot ernstig. Sommige aandoeningen kunnen levensbedreigend zijn als ze niet worden behandeld. Het is belangrijk om snel medische hulp te zoeken.

Hoe wordt de oorzaak van ademhalingsproblemen vastgesteld?

Een dierenarts zal vaak een fysiek onderzoek uitvoeren, medische geschiedenis opnemen, röntgenfoto’s maken, bloedonderzoeken uitvoeren en mogelijk andere tests doen om de onderliggende oorzaak vast te stellen.

Kan stress ademhalingsproblemen veroorzaken bij katten?

Ja, langdurige stress kan het immuunsysteem van katten verzwakken en hun gevoeligheid voor ademhalingsproblemen vergroten.

Wat moet ik doen als mijn kat plotseling ademhalingsproblemen krijgt?

Als je kat plotseling moeite heeft met ademhalen, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Ademhalingsproblemen kunnen een noodgeval zijn.

Is astma vaak de oorzaak van ademhalingsproblemen bij katten?

Ja, astma is een veelvoorkomende oorzaak van ademhalingsproblemen bij katten. Het veroorzaakt ontsteking van de luchtwegen en kan leiden tot hoesten en piepende ademhaling.

Kan een eenvoudige verkoudheid ademhalingsproblemen bij mijn kat veroorzaken?

Ja, een verkoudheid of bovenste luchtweginfectie kan ademhalingsproblemen veroorzaken, vooral als het de luchtwegen aantast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *