kat

Dit zijn de verschillende oorzaken van een veranderende stem bij katten

Ben je ooit gestopt om naar je kat te luisteren en je af te vragen: “Wacht, klink je anders?” Deze blog deelt informatie over waarom katten soms een stem krijgen die lijkt te veranderen. Of het nu te maken heeft met ziekte, opwinding of ouder worden, je leert waarom je harige vriend zo klinkt!

Katten maken veel geluidjes. Als jij een katteneigenaar bent kun je dit vast en zeker beamen. Katten miauwen, om zichzelf op verschillende manieren te kunnen uiten. Zo kunnen katten bijvoorbeeld miauwen om aandacht te vragen, met andere dieren te communiceren, als ze zich vervelen, wanneer ze honger hebben of als ze bang zijn. Dus wat kan het betekenen als de miauw van jouw kat anders klinkt? Dat kan bijvoorbeeld een zachtere miauw zijn, minder miauwen of schor klinken. Het kan zelfs bij katten voorkomen dat ze hun stem volledig kwijtraken: zielig! In dit artikel lichten wij een aantal redenen uit. 

Er kunnen zich verschillende redenen voordoen, waarbij het miauw anders kan zijn dan ‘normaal’. Wanneer jouw kat zich nog hetzelfde gedraagt en nog goed eet, is niet meteen een reden om je zorgen te maken over de gezondheid van jouw huisdier.

Verkoudheid 

Een simpele verkoudheid kan ook bij katten een schorre stem veroorzaken. Hierbij is het strottenhoofd van de kat geïrriteerd. Dit zorgt dan voor een miauw die anders klinkt. 

Keelontsteking

Net als wij mensen kunnen katten ook last krijgen van een keelontsteking. Het kan bijvoorbeeld ontstaan als een kat teveel miauwt of hoest, maar ook bij een longontsteking, tonsillitis of allergieën kan keelontsteking optreden.

Gespannen stembanden

Een kat kan dus last krijgen van zijn stembanden als hij veel miauwt. Soms miauwen ze erg veel als er iets is, bijvoorbeeld als ze vastzitten in een kast. Door te veel te miauwen kunnen ze heser klinken. Als de kat zijn stembanden niet blijft belasten zal het gemiauw teruggaan dan normaal.

Infectie bovenste luchtwegen

Jouw kat kan ook hees klinken door een infectie aan de bovenste luchtwegen. Verschillende infecties kunnen dit effect hebben op jouw kat. Dit kan onder andere het feline herpesvirus of het feline calicivirus zijn. Deze komen vaker voor. Anders kan het ook chlamydiose, bordetellose  of mycoplasmose zijn. Hier zitten ook veel andere symptomen aan, deze symptomen lijken wel wat op verkoudheidssymptomen.

Zwelling 

Als je kat een verwonding oploopt in zijn nek, kan dit uiteraard ook invloed hebben op zijn stembanden. Dit komt dan door zwelling. Het gebied rond de stembanden vernauwt hierbij. Dit heeft uiteraard invloed op de stembanden van de kat. 

Inademing 

Je kat kan ook rare voorwerpen hebben ingeademd. Dit kan leiden tot een schorre stem. Dit kan bijvoorbeeld gras of stof zijn. 

Kanker of een gezwel 

Je kat kan ook hees klinken door een gezwel. Denk aan keelkanker, poliepen of een tumor. De behandeling is uiteraard afhankelijk van het gezwel.

Operatie 

Als jouw kat recentelijk een operatie heeft gehad, kan deze ook last hebben van zijn of haar keel. Dit komt doordat een kat dan een buisje in zijn keel heeft gehad. 

Strottenhoofd verlamming

Je kat kan een strottenhoofd verlamming hebben. Dit houdt in dat de spieren in het strottenhoofd van de kat niet meer zo goed werken. Dit leidt bijvoorbeeld tot de belemmering van de luchtstroom. 

Veelgestelde vragen over de miauw van mijn kat

Wat is stemverlies bij katten?

Stemverlies bij katten verwijst naar het tijdelijk of permanent verlies van de normale miauwgeluiden van een kat.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van stemverlies bij katten?

Mogelijke oorzaken zijn overmatig miauwen, luchtweginfecties, allergieën, poliepen op de stembanden, stress, letsel aan de keel, en onderliggende medische aandoeningen.

Wanneer moet ik me zorgen maken over het stemverlies van mijn kat?

Als het stemverlies langer dan een paar dagen aanhoudt, er andere symptomen zijn (zoals hoesten, niezen, verminderde eetlust) of als uw kat moeite heeft met ademhalen, moet u een dierenarts raadplegen.

Kan stress stemverlies bij katten veroorzaken?

Ja, stress kan een factor zijn bij stemverlies bij katten. Veranderingen in de omgeving, nieuwe huisdieren of veranderingen in de gezinssituatie kunnen stress veroorzaken.

Hoe wordt stemverlies bij katten behandeld?

De behandeling hangt af van de oorzaak. Een dierenarts zal de onderliggende oorzaak vaststellen en een behandeling aanbevelen, variërend van medicatie tot chirurgie, afhankelijk van de situatie.

Kan overmatig miauwen leiden tot stemverlies?

Ja, aanhoudend overmatig miauwen kan spanning op de stembanden veroorzaken en mogelijk leiden tot stemverlies.

Zijn er manieren om stemverlies bij katten te voorkomen?

Het beperken van stress, regelmatige dierenartscontroles en het vermijden van irriterende stoffen in de omgeving van de kat kunnen helpen stemverlies te voorkomen.

Is stemverlies permanent bij katten?

Niet altijd. Het kan tijdelijk zijn als gevolg van een milde irritatie of infectie, maar in sommige gevallen kan het permanent zijn, vooral als het wordt veroorzaakt door structurele problemen.

Kunnen katten herstellen van stemverlies?

Ja, veel katten kunnen herstellen van tijdelijk stemverlies met de juiste behandeling. Het is belangrijk om snel medische hulp in te schakelen.

Moet ik mijn kat laten rusten als ze stemverlies hebben?

Ja, rust kan helpen bij herstel. Beperk activiteiten die de stembanden kunnen belasten en zorg voor een rustige omgeving voor uw kat om te herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *