kat

Welk stuk fruit is veilig om te geven aan je kat?

Veilige fruitopties voor katten zijn stukjes appel, banaan en peer. Verwijder schil en zaden voor consumptie. Deze traktaties kunnen in kleine hoeveelheden aan katten worden gegeven als gezonde en lekkere toevoeging aan hun dieet. Houd er rekening mee dat niet alle katten fruit waarderen en beperk de porties.

Wanneer je een kat in je huis hebt rondlopen, dan is het natuurlijk wel verstandig om het een en ander te weten te komen over je lieve huisdier. Zo is het voor mensen heel gezond om fruit te eten op een dag, toch ligt dat voor huisdieren en vooral voor katten toch wel een beetje anders. Er zijn wel stukken fruit die je kat ook echt niet zal laten liggen en die je gerust in je kat zijn of haar voerbak mag leggen. Hieronder lees je precies welke stukken fruit er niet schadelijk zijn voor je kat.

Appel

Allereerst staat er een appel op het menu, je kat mag zeker genieten van een stukje appel mocht je dat in huis hebben. Het is misschien gek om je kat fruit te geven aangezien het echte carnivoren zijn. Toch is het niet schadelijk om je kat een appeltje voor de dorst te geven. Echter zitten hier wel een paar regels aan verbonden voor je kat. Zo moet de schil van de appel ervan af gehaald worden. Wanneer je dat niet doet, dan is dat lastig voor de kat om te verteren. Daarom is het van belang dat je een klein stukje appel snijdt zonder schil. Een appel is eigenlijk heel erg goed voor de kat, het bevat veel vezels en mag echt als traktatie worden gegeven aan je kat. Appel moet wel in kleine hoeveelheden worden gegeven. Op die manier blijft het consumeren van fruit veilig en hoef je je geen zorgen te maken. 

kat

Banaan

Naast een appeltje voor de dorst mag je kat ook gaan genieten van een lekkere banaan. Wij mensen halen over het algemeen ook de schil van de banaan eraf, ook voor katten geldt hetzelfde verhaal. Ze moeten geen bananen eten met schil eraan. In een banaan zit voor een kat veel vitamines en vezels die enorm gezond zijn voor de kat. Wel is het belangrijk dat je ook een banaan met mate voert aan je kat. Het is niet de bedoeling dat je kat te veel van hetzelfde binnenkrijgt, dat is namelijk niet gezond voor je lieve huisdier. Zo zou je bijvoorbeeld een deel van de banaan zelf op kunnen eten en een klein stukje overhouden voor je lieve huisdier.

Peer

Een ander stuk fruit wat zeker gegeten kan worden door je kat is een lekker stukje peer. Bij een peer zitten er iets meer voorschriften aan verbonden voordat hij in de voederbak gelegd mag worden. Het is namelijk belangrijk dat de schil helemaal van de peer af wordt gehaald. Ook is het verstandig om de zaadjes in het midden van de peer te verwijderen. Op die manier kan je kat gemakkelijk het stukje peer uit zijn of haar voerbak halen en genieten. Toch kan het zijn dat sommige katten het stukje fruit niet waarderen wat je hem of haar voert. Het is niet gek dat katten sommige stukken afwijzen aangezien ze carnivoren zijn. Toch is het goed dat je daarvan op de hoogte bent. Als laatste is het altijd belangrijk om je kat met mate te voeren. Het is niet de bedoeling om je kat als avondeten een stuk fruit voor te schotelen. Het moet als het ware een klein snoepje zijn voor hem of haar.

Veelgestelde vragen over fruitstukken voor je kat

Mag ik mijn kat fruit geven?

Ja, sommige soorten fruit kunnen in kleine hoeveelheden als traktatie worden gegeven. Zorg ervoor dat het fruit veilig is voor katten en beperk het tot een klein deel van hun dieet.

Welke soorten fruit zijn veilig voor katten?

Enkele veilige opties zijn banaan, appel (zonder schil en zaden), peer (zonder schil en zaden), watermeloen (zonder zaden), bosbessen, aardbeien, mango (zonder pit), kokosnoot (zonder schil en zoetstoffen) en cantaloupe (zonder schil en zaden).

Mag ik mijn kat citrusvruchten geven?

Nee, citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en grapefruit worden over het algemeen niet aanbevolen voor katten vanwege de hoge zuurgraad en mogelijke toxiciteit.

Kunnen katten allergisch zijn voor fruit?

Ja, katten kunnen allergisch reageren op bepaalde vruchten, net zoals op andere voedingsmiddelen. Houd de reactie van je kat in de gaten en stop met het geven van dat fruit als je tekenen van allergie opmerkt.

Moet ik de schil en zaden van het fruit verwijderen voordat ik het aan mijn kat geef?

Ja, verwijder altijd de schil en eventuele zaden of pitten voordat je fruit aan je kat geeft. Schillen en zaden kunnen moeilijk verteerbaar zijn en mogelijk verstikkingsgevaar opleveren.

Hoeveel fruit kan ik mijn kat geven?

Fruit moet slechts een klein deel van het dieet van je kat uitmaken, meestal niet meer dan 10%. Houd de porties klein en geef het als een occasionele traktatie.

Zijn er vruchten die ik absoluut moet vermijden?

Ja, vermijd fruit met grote zaden of harde pitten, zoals kersen en perziken, omdat deze verstikkingsgevaar kunnen opleveren. Vermijd ook giftige vruchten zoals druiven en rozijnen.

Mijn kat lijkt niet geïnteresseerd in fruit. Is dat normaal?

Ja, veel katten hebben van nature geen interesse in fruit. Het is normaal als je kat geen belangstelling toont voor deze voedingsmiddelen.

Kan mijn kat ziek worden van fruit?

In het algemeen kunnen kleine hoeveelheden veilig fruit geen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Maar te veel fruit kan leiden tot maagklachten of spijsverteringsproblemen.

Moet ik mijn dierenarts raadplegen voordat ik fruit aan mijn kat geef?

Ja, het is altijd verstandig om je dierenarts te raadplegen voordat je grote veranderingen aanbrengt in het dieet van je kat, inclusief het introduceren van nieuw voedsel zoals fruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *