hond

Hijgen en trillen bij honden: mogelijke oorzaken

Hijgen en trillen bij honden hebben diverse mogelijke oorzaken. Honden hijgen om hun temperatuur te reguleren, uitputting of ongemak aan te geven. Trillen kan voorkomen bij kou, angst, ouderdom, ziekte en kan ook optreden bij emotionele stress zoals angst voor vuurwerk. Het is belangrijk om deze signalen te begrijpen en indien nodig een dierenarts te raadplegen.

Als je een hond hebt, dan is het je vast weleens opgevallen dat je hond af en toe moet hijgen of begint te trillen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, sommige zijn helemaal niet ernstig en bij sommige oorzaken wordt er wel actie vereist. Hieronder hebben we voor jou verschillende oorzaken op een rijtje gezet, op die manier kun je erachter komen of het ernstig is of dat het allemaal wel meevalt. Mocht het gedrag van je hond je niet aanstaan of je vertrouwt het niet, dan is het altijd verstandig om een dierenarts in te schakelen voor een consult.

Oorzaken voor hijgen bij honden

Temperatuur

Allereerst is het niet erg als een hond begint te hijgen. Wij mensen kunnen namelijk heel gemakkelijk zweet loslaten, honden daarentegen kunnen dat niet. Zij zweten door middel van hijgen. Dus bij de warme zomerdagen zal je hond veel hijgen aangezien hij of zij het warm heeft. Je hoeft je geen zorgen te maken, want er is dan niks aan de hand.

Uitputting

Wij mensen hebben er ook weleens last van, we zijn helemaal uitgeput en beginnen als het ware te hijgen. Voor een hond is dit precies hetzelfde verhaal. Ook zij hijgen door middel van hun tong. Zo kan je hond extreem beginnen te hijgen wanneer hij of zij een heel stuk heeft gerend of hebben gelopen. Ze zijn moe en hebben rust nodig. Het is natuurlijk niet erg als je hond begint te hijgen, het is gewoon een teken dat ze rust nodig hebben.

Ongemak

Als laatste kan je hond ook beginnen met hijgen wanneer hij of zij zich ongemakkelijk voelt. Je hond weet waarschijnlijk niet zo goed hoe hij of zij zich moet gedragen en begint daarom met hijgen. Als je hond hijgt, zit daar meestal niet zoveel achter. Maak je dus geen zorgen als je hond een keer begint met hijgen.

hond

Oorzaken voor trillen bij honden

Kou bij honden

Als je het koud hebt, begin je te trillen, dat is heel logisch. Ook honden beginnen met trillen als ze het koud hebben. Bij trillen warm je je spieren op, waardoor je iets meer warmte kan opwekken. Dus mocht je een hond hebben met een dunne vacht, dan zal je hond iets sneller last krijgen van het koude weer.

Angst

Honden worden over het algemeen niet zo snel bang. Toch zijn er honden die wel heel erg bang zijn om diverse redenen. Zo kun je hond bang worden van vuurwerk of andere harde knallen. Als je hond erg veel angst ervaart gaat hij of zij ook trillen. Dit is een teken dat je hond bang is en dus een beetje aandacht nodig heeft om hem of haar gerust te stellen. Op die manier zal het trillen binnen no time stoppen en hoef je je geen zorgen te maken.

Ziekte en ouderdom

Als laatste kan je hond ook beginnen te trillen bij ouderdom. Als je hond wat ouder is, kan hij of zij last krijgen van ouderdomssymptomen. Hieronder valt ook trillen, het is dus niet gek dat je hond trilt wanneer hij of zij wat ouder is. Daarnaast kan je hond ook trillen van ziekte. Mocht je hond pijn hebben of een ziekte, dan kan hij of zij ook zeker beginnen met trillen. Mocht je dit vermoeden, schakel dan snel een dierenarts in om je hond de juiste hulp te bieden.

Veelgestelde vragen over honden die hijgen en trillen

Waarom hijgt mijn hond zo veel?

Honden hijgen om hun lichaamstemperatuur te reguleren, vooral bij warm weer, na lichaamsbeweging of als ze gestrest of opgewonden zijn.

Wat kan trillen bij mijn hond veroorzaken?

Trillen bij honden kan worden veroorzaakt door kou, angst, opwinding, pijn, ziekte of ouderdom.

Mijn hond hijgt en trilt tegelijkertijd, wat betekent dat?

Gelijktijdig hijgen en trillen kan duiden op stress, angst of ongemak. Het is belangrijk om de situatie en het gedrag van je hond in overweging te nemen.

Wanneer moet ik me zorgen maken over het hijgen van mijn hond?

Als het hijgen abnormaal of plotseling is, gepaard gaat met andere symptomen zoals lethargie, braken, diarree, of als het niet stopt, is het raadzaam een dierenarts te raadplegen.

Kan overmatig hijgen een teken zijn van ziekte?

Ja, overmatig hijgen kan een symptoom zijn van verschillende medische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, ademhalingsproblemen of pijn.

Mijn hond trilt wanneer hij blij lijkt te zijn, is dat normaal?

Ja, sommige honden trillen uit opwinding of blijdschap, vooral wanneer ze weten dat er iets leuks gaat gebeuren.

Waarom trilt mijn hond tijdens onweer of vuurwerk?

Trillen tijdens onweer of vuurwerk is vaak een teken van angst. Veel honden zijn gevoelig voor harde geluiden en reageren hierop met trillen en angstig gedrag.

Hoe kan ik mijn hond helpen als hij gestrest of angstig is?

Het bieden van een veilige en rustige omgeving, afleiding, training en het gebruik van kalmerende technieken of producten zoals een thundershirt of kalmerende supplementen kunnen helpen.

Wanneer moet ik naar de dierenarts gaan als mijn hond trilt?

Als het trillen aanhoudt, ernstig is, gepaard gaat met andere symptomen of als je je zorgen maakt, is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts.

Is het normaal dat oudere honden meer trillen?

Ja, oudere honden kunnen meer trillen als gevolg van ouderdomsverschijnselen, verlies van spiermassa en veranderingen in de stofwisseling. Een dierenarts kan bepalen of dit normaal is voor je hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *