juiste muilkorf kiezen hond

Hoe kies je de juiste muilkorf voor je hond: een uitleg

Het kiezen van de juiste muilkorf voor je hond is belangrijk voor de veiligheid van zowel de hond als anderen. Meet de snuit van je hond op en overweeg het type muilkorf, zoals de basket muilkorf of de nylon muilkorf. Laat je hond wennen aan de muilkorf en zorg ervoor dat deze goed past en niet te strak zit.

Het is voor sommige honden beter als ze een muilkorf dragen. Een muilkorf biedt niet alleen bescherming naar andere honden en mensen, het kan soms ook beter zijn voor de hond zelf. Met een muilkorf om kan je namelijk beten voorkomen, maar ook voorkom je dat je hond tijdens de wandeling allerlei dingetjes van de grond opeet. Zit jij er ook aan te denken om jouw hond een muilkorf om te doen? Dan is het wel belangrijk dat je de juiste muilkorf kiest. Waar je op kunt letten, vertellen we je hieronder.

Wat is een muilkorf en waarom zou je er een gebruiken?

Een muilkorf is een korf die je om de snuit van jouw hond kunt doen om te voorkomen dat de hond gaat bijten. Als jouw hond agressief of angstig gedrag vertoont kan het daarom weleens verstandig zijn om jouw hond te muilkorven. Als jouw hond een muilkorf draagt, kan jouw hond nog wel gewoon ademen en hijgen. De hond kan alleen niet meer bijten, omdat er dus een korf voor zit. Ook kan jouw hond geen dingen meer oprapen van de grond; dat is natuurlijk ook wel een prettig idee.

Daarnaast kan het ook zijn dat jouw hond een muilkorf verplicht om moet hebben, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat naar het buitenland. 

Welke soorten muilkorven bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten muilkorven die je kunt gebruiken voor jouw viervoeter: het snuitbandje en een basket muilkorf.

1. Snuitband van nylon of stof

Een snuitbandje is, zoals de naam eigenlijk al doet vermoeden, een band die om de snuit van de hond gaat. Een snuitbandje wordt ook wel vaak aangeduid als een muilkorf van nylon of stof. Een snuitbandje is dus wel anders als een ‘gewone’ muilkorf, aangezien er geen korf vooraan de snuit zit. In plaats daarvan wordt de bek als het ware dichtgehouden door de stof. 

Houd er rekening mee dat dit ook gevaren met zich mee kan brengen. Een hond moet namelijk wel zijn bek kunnen openen door bijvoorbeeld te hijgen: daardoor koelen honden af. Ook moet een hond kunnen blaffen als dat nodig is. Met een snuitbandje kan dit niet. Zorg er daarom voor dat jouw hond maar een hele korte tijd de snuitband draagt, bijvoorbeeld bij een gevaarlijke situatie.

2. Basket muilkorf van kunststof of metaal

Een basket muilkorf is de muilkorf zoals je ‘m waarschijnlijk voor je ziet. Het is een soort harnas of korf waarmee de bek van de hond wordt beschermd. Je hebt een basket muilkorf van metaal, maar ook van kunststof. Die van kunststof is minder zwaar en daarom ook prettiger voor jouw hond dan de metalen variant. Het voordeel van een basket muilkorf is dat jouw hond gewoon kan hijgen, blaffen en ook zelfs kleine beloningen kan ontvangen.

muilkorf

De juiste muilkorf kiezen: zo doe je dat

Wanneer je ook van plan bent om een muilkorf te kopen, is het belangrijk om je te verdiepen in een aantal zaken. Zo moet je bijvoorbeeld kijken in welke situaties jouw hond een muilkorf moet dragen. Als jouw hond voor een langere tijd en in meerdere situaties een muilkorf moet dragen, is een basket muilkorf wellicht een geschikte optie. Dankzij een basket muilkorf kan jouw hond gewoon blijven hijgen en blaffen, terwijl andere honden en mensen wel worden beschermd tegen jouw hond. Een snuitband kan handig zijn als jouw hond even snel moet worden voorzien van een muilkorf, maar zorg ervoor dat dit écht een kort moment is.

Daarnaast is het natuurlijk ook goed om te kijken naar het formaat van de snuit van jouw hond. De muilkorf moet natuurlijk niet te krap of te ruim zitten. Bij een te grote muilkorf ligt het gevaar alsnog op de loer dat jouw hond kan bijten. Bij een te kleine muilkorf kan de muilkorf gaan schuren en vervelende plekken opleveren. Een muilkorf moet immers wel comfortabel zitten.

Om de juiste muilkorf voor jouw hond te kiezen, is het belangrijk om ook advies te vragen aan de dierenarts. De dierenarts kan jou voorzien van het antwoord wat de juiste muilkorf is voor jouw viervoeter.

Hoe leer je je hond om een muilkorf te dragen?

Wanneer je uiteindelijk een geschikte muilkorf hebt gevonden, is het belangrijk om jouw hond te laten wennen aan de muilkorf. Zonder enige training zal jouw hond alleen maar raar opkijken van de muilkorf en wellicht nog angstiger of agressiever worden. Enige trainen is dus een pre.

Laat de hond eerst even wennen aan de muilkorf door de hond te laten snuffelen aan de korf. Vervolgens kun je de hond belonen. Steeds ga je een stapje verder door de muilkorf daadwerkelijk om te doen bij de hond, terwijl je nog steeds beloont. Een uitgebreide uitleg hoe jij jouw hond kunt laten wennen aan een muilkorf lees je in deze blog.

Veelgestelde vragen over de juiste muilkorf

Waarom zou mijn hond een muilkorf moeten dragen?

Een hond kan een muilkorf dragen om verschillende redenen, zoals agressie, angst of ter voldoening aan wetgeving.

Moet mijn hond eigenlijk altijd een muilkorf dragen?

Niet altijd, maar het kan nodig zijn in bepaalde situaties waarin de veiligheid van de hond of anderen in gevaar kan komen.

Hoe weet ik welke maat muilkorf mijn hond nodig heeft?

Het is belangrijk om de snuit van de hond op te meten en te controleren of deze goed past bij het gekozen type muilkorf.

Welke muilkorf is het beste voor mijn viervoeter?

Dat hangt af van de grootte, het ras, de vorm van de snuit en de reden waarom de hond een muilkorf nodig heeft. Raadpleeg een dierenarts of hondentrainer voor advies.

Blaffen met een muilkorf om: kan dat?

Met een basket muilkorf kan een hond nog steeds blaffen, terwijl dit bij sommige andere typen muilkorven lastiger kan zijn.

Hoe kan ik mijn hond laten wennen aan het dragen van een muilkorf?

Begin met korte sessies en beloon de hond voor het dragen van de muilkorf. Verleng de tijd langzaam en maak de ervaring positief.

Is een muilkorf gevaarlijk voor mijn hond?

Een goed passende muilkorf is niet schadelijk voor een hond. Het is echter belangrijk om de hond in de gaten te houden terwijl hij de muilkorf draagt om te zorgen dat deze niet te strak zit.

Moet ik mijn hond trainen om een muilkorf te dragen, zelfs als deze niet verplicht is?

Het wordt aanbevolen om uw hond te trainen om een muilkorf te dragen, zelfs als deze niet verplicht is, voor het geval de hond in de toekomst een muilkorf nodig heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *