waarom hondenhekken plaatsen

Hoe plaats je hondenhekken in je tuin?

Op zoek naar een eenvoudige handleiding voor het plaatsen van hondenhekken in je tuin? Lees dan deze gids door! Leer de juiste hoogte, materialen en installatiestappen voor een veilige en gelukkige ruimte voor je harige vriend.

Heb jij een grote tuin én een hond? Dan is het belangrijk dat jouw hond niet ontsnapt uit de tuin, maar het is aan de andere kant natuurlijk geen doen om jouw hond continu in de gaten te houden. Je kunt hiervoor wel denken aan een oplossing: zo kun je bijvoorbeeld hondenhekken in je tuin plaatsen, zodat je een gebied afbakent waar jouw hond wel mag komen. Hoe je hondenhekken plaats in de tuin, zetten we hieronder voor je op een rij in een stappenplan.

1. Bepaal de ruimte waar jouw hond mag komen

Allereerst is het belangrijk om de ruimte te bepalen waar jouw hond mag komen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de tuin, onder andere hoe groot de tuin is. Het is belangrijk om op te meten hoe groot de ruimte wordt die wordt afgebakend in de tuin, aangezien dit van belang is in de zoektocht naar geschikte hondenhekken.

2. Op zoek naar de juiste hondenhekken

Wanneer je eenmaal de ruimte hebt bepaald in de tuin waar jouw hond mag komen, is het belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste hondenhekken. De hondenhekken moeten namelijk wel lang en breed genoeg zijn voor de ruimte, en natuurlijk ook voor de hond. Zo moet de hond niet over de hondenhekken kunnen springen en moet de hond niet door het hek heen kunnen komen, bijvoorbeeld wanneer het hek bestaat uit spijlen. Ga daarnaast ook op zoek naar hondenhekken die geschikt zijn voor buiten: zo zijn bijvoorbeeld deze hondenhekken juist voor binnen geschikt, om bijvoorbeeld een trap of een opening te blokkeren voor jouw hond.

hondenhekken

3. Bezig in de tuin

Wanneer je eenmaal de juiste hondenhekken hebt gezien en hebt aangeschaft, is het tijd om in de tuin bezig te gaan. Houd hierbij wel rekening met de instructies van de hondenhekken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hoe diep je de gaten moet spitten om daar de hondenhekken in te plaatsen en hoe je de hondenhekken aan elkaar moet verbinden. Hoe lang je met de hondenhekken bezig gaat zijn, ligt er natuurlijk aan hoe groot de ruimte in de tuin wordt.

4. De ruimte hondproof maken

Nu eenmaal de hondenhekken staan, is het belangrijk om de ruimte hondproof te maken. Zorg ervoor dat de hond niet in scherpe voorwerpen kan stappen, of dat de hond gekke voorwerpen in zijn bek kan stoppen. Wat je wel in deze ruimte kunt zetten, is bijvoorbeeld een hondenhok waar de hond zich in terug kan trekken. Ook een voerbak en een waterbak zijn geen overbodige luxe wanneer jouw hond veel tijd buiten doorbrengt. Leg ook wat speeltjes neer in deze afgebakende ruimte, zodat jouw hond lekker buiten kan dollen.

5. Jouw hond laten wennen aan de hekken

De ruimte is hondproof gemaakt en de hondenhekken staan als een huis in de grond. Nu is het tijd om de ruimte te introduceren aan jouw hond, zodat jouw hond aan de hekken kan wennen en hij dus niet meer de hele tuin tot zijn beschikking heeft. 

Veelgestelde vragen over hondenhekken

Wat is het belangrijkste doel van een hondenhek in de tuin?

Het belangrijkste doel van een hondenhek in de tuin is om een veilige en beperkte ruimte te creëren waarin je hond vrij kan bewegen zonder toegang te hebben tot de rest van de tuin of buitenomgeving.

Welk type hekwerk is het meest geschikt voor honden?

Ga voor stevig gaas- of kettinghekwerk, aangezien deze materialen duurzaam zijn en voorkomen dat honden erdoorheen graven of erdoorheen springen.

Hoe bepaal ik de juiste hoogte voor het hek?

Meet de hoogte van je hond op de schouder en voeg daar minimaal 15-30 cm aan toe om te voorkomen dat je hond eroverheen springt.

Wat zijn de stappen voor het plannen van de hekplaatsing?

Meet de omtrek van je tuin op en identificeer de exacte locatie voor het hek. Zorg ervoor dat je rekening houdt met obstakels zoals bomen en struiken.

Welke materialen en gereedschappen heb ik nodig voor de installatie?

Je hebt mogelijk gaas- of kettinghekwerk, houten palen, betonmix, schroeven, en gereedschappen zoals een hamer, schroevendraaier en schop nodig.

Hoe diep moeten de palen worden ingegraven?

Gewoonlijk moeten de palen minimaal 60 cm diep worden ingegraven om stabiliteit te garanderen, maar lees vooral de instructies van het desbetreffende hondenhek door.

Is het noodzakelijk om het hek te verankeren?

Ja, het hek moet stevig worden verankerd met beton om te voorkomen dat je hond eronderdoor graaft.

Hoe kan ik een poort in het hekwerk installeren?

Meet de gewenste breedte voor de poort, installeer scharnieren en een sluitmechanisme, en zorg ervoor dat de poort stevig en veilig is.

Moet ik het hek onderhouden nadat het is geïnstalleerd?

Ja, regelmatig onderhoud is belangrijk. Controleer het hekwerk op beschadigingen en repareer ze indien nodig.

Wat zijn enkele extra tips voor veilig gebruik van een hondenhek?

Houd toezicht op je hond in de omheinde ruimte, zorg voor voldoende schaduw en water, en vermijd het achterlaten van gevaarlijke voorwerpen binnen het hekgebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *