Is een anti-blafband echt dé oplossing voor een blaffende hond?  

Een blaffende hond is tot een bepaalde hoogte zeker normaal. Het hoort immers bij de natuur van een hond en is zijn of haar manier om bepaalde dingen te uiten en signalen te geven. Wanneer je er echter last van begint te krijgen kan het erg vervelend zijn. Bij een blaffende hond zijn er een aantal verschillende dingen die je kunt proberen. In de ideale wereld kun je jouw hond stil krijgen met een simpel signaal. Wanneer dit bij jouw hond niet het geval is kun je ze bepaalde commando’s aanleren of bijvoorbeeld een anti-blafband aanschaffen. 

Wat is een anti-blafband?  

Een anti-blafband is een speciale halsband die je hond draagt. Deze corrigeert het blaffen van jouw hond door verschillende signalen te geven. Dit gebeurt vaak door trillingen, een stroomstoot of een geluidje. Hierdoor krijgt jouw trouwe viervoeter al snel in de gaten dat blaffen geen optie is.  

anti-blafband

Hoe werkt een honden blafband?  

Zoals net al benoemd is kan een anti-blafband op verschillende manieren werken. Je hebt namelijk halsbanden die automatisch werken bij de trillingen of geluiden die vrijkomen bij het blaffen. Ook zijn er blafbanden die op afstand te bedienen zijn. Deze verschillende soorten hebben verschillende voor- en nadelen. Een te grote hond kan bijvoorbeeld de trilling seintjes niet goed voelen, waardoor je bij die soorten eerder voor een stroomschokje kunt gaan. En bij een halsband met een geluidsignaal kan dat ook vervelend zijn voor de andere honden of juist helemaal niet gehoord worden door slechthorende honden. Lees je dus goed in over de effecten van de verschillende anti-blafbanden. 

Risico’s blafband 

Er zitten ook wat nadelen en risico’s aan anti-blafbanden. Nee, het is niet schadelijk voor jouw huisdier. Wanneer je het apparaatje echter te vaak en op de verkeerde momenten gebruikt wél. Lees je dus goed in over anti-blafbanden. Op deze manier weet je zeker dat het niet schadelijk is voor jouw hond. Je dient deze speciale halsbanden ook niet de gehele dag om te laten bij jouw huisdier. Alleen op de momenten dat het geblaf écht niet wenselijk is. Gebruik het dus niet om het blaffen in zijn geheel te stoppen en af te leren. Hierdoor kan de hond stress ervaren.   

Waarom blaft een hond?  

Een hond blaft meestal in verschillende situaties. Hierbij kun je denken aan: verlatingsangst, waakzaamheid of frustratie. Vaak functioneert een blafband dan ook meer als een pleister op een onderliggend probleem.  

Zoals net benoemd is, blaffen honden niet zomaar. Dit betekent dat je het onderliggende probleem van het blaffen zou moeten oplossen om de hond op deze momenten minder te laten blaffen. Natuurlijk hoort blaffen op bepaalde momenten ook bij de natuur van het beestje. Een anti-blafband hoort dus niet de eerste optie te zijn, maar kan in sommige situaties en bij overlast wel handig zijn.  

Veelgestelde vragen

Kan een blafband kwaad?  

Een blafband kan geen kwaad, maar de hond kan er wel zenuwachtig van worden en er stress van krijgen.  

Stopt een hond met blaffen door een blafband?  

Een blafband werkt als een pleister op een onderliggend probleem. De hond stopt wellicht tijdelijk met blaffen, maar daardoor verhelp je het onderliggende probleem niet.  

Mag je een antiblafband met stroom schokjes gebruiken?  

Sinds 1 Januari 2022 mag je geen anti-blafbanden met stroomschokjes meer gebruiken op jouw hond. Deze kunnen namelijk pijnlijk zijn voor jouw hond en stress opleveren.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *